Guide: Find en æggekage eller omelet i Aarhus

 

I århundreder har ægget været en grundsubstans i ikke mindst morgenmaden på det europæiske kontinent og fra syd har æggekagen – tærteagtig med sprød bund og flydende indre – som middagsret vundet udbredelse og popularitet på de mere nordlige breddegrader. 

 

Æggekage serveres i panden

Det klassiske æg, tomat, purløg, fedtstof og bacon, så skulle den ret da være pisket så nydeligt sammen, og selv den mest håbløse køkkenskriver vil kunne føje små sejre og succeshistorier til det kulinariske hierarki, når stegepanden med stolthed bæres ind til aftensbordet. 

 

Omelet eller æggekage?

Den mere moderne og populære fætter er omelet i forhold til æggekage. Det må vist være potato – potato?! Nej, helt så enkelt er det nu ikke, for æggekagen bages også med noget stivelse som f.eks. mel og derpå fyldet på toppen, mens fyldet hos omeletterne blandes i æggemassen. 

 

Omelet på caféerne

Til gengæld har omeletbaren i takt med årtiers udvikling af det urbane caféliv fundet mange nye venner og fungerer ofte som en uundgåelig, populær og central komponent af den populære brunch. Smagsoplevelsen forstærkes gerne med flere ingredienser som mozzarella, kartoffel, skinke, champignon eller sågar hummer. Kun fantasien sætter grænser, når smagsløgene skal sættes i ny retning. 

 

Æggekage på restaurant

Det kræver faktisk ikke stor fantasi at skulle sammensætte sit eget æggeløb i Aarhus med æggekage eller omelet som fixpunkt. Byens mange caféer giver omeletten et solidt funderet hjem og bredt spillerum for variation. Æggekager syder lystigt i køkkenet hos restaurationer som f.eks. Restaurant Kohalen, Raadhuus Kaféen, Peter Gift, Restaurant Skovmøllen, Faust og Teater Bodegaen.

Hvidsten Kros æggekage

Omeletten har ubestrideligt gennem årene iklædt sig førertrøjen som en valgmulighed både i det søde og salte køkken. En lokal æggekagebar, det er der ikke meget ”schwung” i, så æggekagen har sine største klipper og forfægtere i de restaurationer, der primært excellerer i traditionelle middagsretter som f.eks. Hvidsten Kro nord for Randers, der blev bygget i 1700-tallet og regnes for en Danmarks ældste. Særligt kendt blev æggekage i forbindelse med historien om Hvidsten -Gruppens aktioner under 2. verdenskrig med kroejer Marius Fiil i spidsen. I dag svinger oldebarnet Søren Fiil Paetch paletkniven i kroens køkken med æggekagen som hofret.

Senest opdateret: 19/02/2024 12:02