Madanmeldelse: Køst Ørnereden løfter det gamle traktørsted til nye højder
Læs madanmeldelsen
Det er ikke hver dag, man kan sætte gaflen i en sprød fiskeburger og et stort stjerneskud, mens man skuer ud over Aarhusbugten. Her, svimlende højt i Ørnereden, med storslåede panorama over Aarhusbugten holder Køst – et nyt takeaway-sted til. Frisklavede fiskeretter og kolde drikke forenes med havbrise og solstrejf, og du behøver hverken hvid dug eller bestik i sølv for at mærke, at du får kvalitet på tallerkenen.
Det er Birgitte og Casper Povlsgaard Poulsen, som driver Køst Ørnereden. De driver også delien og gastropubben på havnen i Hou. De er begge uddannet kokke og har arbejdet på nogle af landets bedste restauranter. Vi tænkte, hvad pokker vil de med et gammelt og sæsonåbent traktørsted ude midt i en skov.
Ørnereden er ikke uden grund et af Aarhus’ mest populære udsigtspunkter. Placeret højt over byen tog vi plads ved et borde-bænke-sæt i robust træ. Den uformelle stemning blev understreget, da man står i kø ved en luge. Vi bestilte ved disken, hvor menukortet bød på havets fristelser, og da vores nummer blev råbt op, hentede vi selv maden. Det kunne føles upersonligt, men tværtimod – kvinden bag disken mødte os med smil og en imødekommenhed, der er lige så forfriskende som havbrisen. Hun virkede oprigtig glad, for vi havde taget turen ud i skoven.
Når fisk kommer til sin rette
Fiskeburgeren var med friskstegte rødspættefileter, hvilket vi ikke forventede. Men de to tykke fileter var visuelle flotte. Burgen var indbydende. Cocktaildressing var tydeligvis hjemmelavet. Den tog ikke for meget opmærksomhed fra fisken. Tak for det.
Bollen var luftig og ganske fin. Den gjorde ikke det store til smagen. Den kunne nok forfines, men så længe fisken er så knivskarp tilberedt, så er bollen ikke afgørende for smagen. Og det er ikke bollen, man skal køre efter, men fisken og dressingen.
Der var også pickles i, hvilket løftede smagen. Ikke for syrlige. Ikke for søde. Midt i mellem og helt perfekt.
Stjerneskud
I en papbakke dukkede et stort og visuelt flot stjerneskud op. Det forførte øjet, før den første bid overhovedet nåede munden. På et lunt hvedebrød tronede dagens fangst fra auktionen, forvandlet til gyldensprød paneret fisk, der knasede ved første bid. Den røgede laks var mør og en god omgang, store og faste håndpillede rejer toppede stykket.
På toppen lå dekorative tynde agurkeskiver sammen med dild og ved siden af en skive citron. Intet var overladt til tilfældighederne i den hjemmelavede cocktaildressing, ikke en stor mængde, men nok. Den havde afdæmpet sødme og ingen overdreven fedme eller overvældende portion– bare ren, balanceret velsmag.
Håndpillede rejer er en selvfølge her – og der var pænt mange af dem. God stil og ingen smålighed. Dressingen var hjemmelavet og præcis doseret. Fisken skal have hovedrollen i stjerneskuddet og ikke dressingen, og både fisk og skaldyr kom til sin rette.
- Frisklavet og velsmagende mad til gode priser. God værdi for pengene.
- Imødekommende, glad og effektiv betjening. De havde styr på maden og tilberedningen. Vi blev mindet om, hvor meget god betjening betyder, og hvor relativt få der er gode til det.
- Fisken var frisk, sprød og tyk. Det var ikke sparet på fisk. Tværtimod. Den smagte forrygende god. Et stort og helt igennem flot stjerneskud, der var frisklavet og perfekt tilberedt.
- I skoven stille ro med udsigt over Aarhusbugten. Selvom man spiser udendørs, trækker udsigt og beliggenheden op. Det gamle traktørsted får igen lov til at shine.
- Et enkelt menukort med tre retter mad, og der er øl, vin, saft, vand og sodavand at drikke til.
- Hvorfor er der tomater i en fiskeburger i april måned. Det er en gåde. De er vandede på den årstid og giver ikke mening i en burger. Tag den ud, så smager burger endnu bedre.
Vejret kan være en udfordring. Sådan er det, og den del af charmen. Det kan Køst dog ikke gøre noget ved, men hvis man vil spise sin mad ude ved Ørnereden, skal man have styr på vejr og påklædning. Der er en permanent overdækket træbygning med borde og bænke, men den er åben og beskytter ikke meget for blæsten.
Køst Ørnereden er et besøg værd. Også flere. De får vores bedste anbefaling med på vejen. Til prisen er deres mad ganske enkelt et fund.