Ny analyse skaber klarhed over havarealer med forbud mod fiskeri med bundslæbende redskaber
En ny analyse kaster nu lys over de områder i danske farvande, hvor fiskeri med bundslæbende redskaber er forbudt. Denne omfattende arealanalyse er resultatet af et samarbejde mellem Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation, Danmarks Naturfredningsforening og Tænketanken Hav. Det er første gang, der skabes et samlet overblik over disse forbudsområder, og det er håbet, at analysen vil blive et værdifuldt redskab i arbejdet med at styrke havbeskyttelsen og som input til de politiske forhandlinger om fremtidens fiskeri.
Bundslæbende redskaber skader havbunden
Ifølge analysen er det i dag forbudt at fiske med alle fem typer af bundslæbende redskaber – bundtrawl, bomtrawl, skraber, snurrevod og skotsk vod – i 4,6 % af Danmarks havareal. Det tal forventes dog at stige som følge af de tiltag, der er besluttet af Folketingets partier i Havplanen og i Havstrategiens Indsatsprogram. Når disse tiltag er fuldt implementeret, vil det samlede forbud mod bundslæbende fiskeri udgøre 12,7 % af Danmarks havareal, heraf 11,5 % i naturbeskyttede områder. Dette viser, at Danmark bevæger sig i den rigtige retning, men samtidig fremhæver analysen også, at vi stadig er langt fra at opfylde EU’s ambitiøse mål om at beskytte mindst 30 % af havet inden 2030, herunder at indføre forbud mod bundslæbende fiskeri i disse områder.
Enig om minimumtal
De tre organisationer bag analysen opfordrer til, at mindst 30 % af Danmarks havareal inden 2030 skal være reelt beskyttet gennem et netværk af sammenhængende beskyttede havområder. Disse områder skal give havnaturen den nødvendige ro til at regenerere og skal derfor være fri for alle typer af bundslæbende fiskeri. Organisationerne understreger vigtigheden af, at udpegningen af disse områder sker på et videnskabeligt grundlag og i tæt dialog mellem regeringen, Folketinget, forskere og andre relevante interessenter, herunder fiskerierhvervet.
Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation, bemærker: “Analysen viser, at der er en bred vifte af forbud mod fiskeri med bundslæbende redskaber i Danmark. Det er positivt, at vi nu har en klar oversigt over disse forbudsområder. Det er også vigtigt at understrege, at selvom vi har tilladelse til at fiske i mange områder, betyder det ikke, at vi nødvendigvis gør det.”
Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening, tilføjer: “Naturbeskyttede havområder er afgørende for at genoprette biodiversiteten i havet. Analysen viser imidlertid, at der i dag kun er forbud mod bundslæbende fiskeri i 3,6 % af de danske havområder, som er udpeget som beskyttede. Det er langt fra tilstrækkeligt. Vi har brug for store, sammenhængende områder, hvor aktiviteter som bundslæbende fiskeri, råstofindvinding og klapning er forbudt.”
Liselotte Hohwy Stokholm, administrerende direktør i Tænketanken Hav, udtaler: “Analysen er et vigtigt skridt i retning af en bedre beskyttelse af vores havmiljø. Selvom Danmark har taget de første skridt mod en mere omfattende havbeskyttelse, er vi stadig langt fra at leve op til vores internationale forpligtelser. Der er behov for yderligere tiltag, der sikrer reel naturbeskyttelse, samtidig med at vi understøtter en bæredygtig udvikling af fiskerierhvervet og skaber gode rammevilkår for fremtidens fiskeri.”
Fakta:
– Arealanalysen viser, at 4,6 % af Danmarks havareal i dag er underlagt forbud mod fiskeri med de fem typer bundslæbende redskaber, der anvendes i dansk fiskeri: bundtrawl, bomtrawl, skraber, snurrevod og skotsk vod.
– Politisk besluttede fiskerireguleringer vil hæve det samlede forbud mod bundslæbende fiskeri til 12,7 % af Danmarks havareal, hvoraf 11,5 % vil være naturbeskyttede områder. Det er dog en proces, der kan tage adskillige år, da den sker gennem EU-reguleringer.
– I perioden fra 2017 til 2022 fiskede danske fiskere med bundslæbende redskaber på 42 % af Danmarks havareal.
– Fra 1. august 2024 vil 31,7 % af Danmarks havareal være udpeget som naturbeskyttede områder. Disse områder er udpeget for at beskytte specifikke arter og levesteder, og derfor varierer beskyttelsesforanstaltningerne. Kun 3,6 % af havarealet er dog i dag naturbeskyttet med et forbud mod bundslæbende fiskeri.
Den fulde rapport kan læses på Tænketanken Havs hjemmeside her: