Butter chicken: Her kan du få den indiske klassiker i Aarhus

 

Med 1,36 milliarder indbyggere er Indien verdens største demokrati og et moderne fyrtårn i en del af verdenen, der ellers præges af fastlåsende doktriner og leveregler. Landets yngre historie som europæisk kolonialstat under ikke mindst britisk indflydelse skaffede Indien den lige del berømte som berygtede titel af ”Imperiets juvel”. 

 

Butter chicken – en klassiker i det indiske køkken

Uafhængigt af kødvalg eller brug af ”havets frugter” vil også det fremtidige indiske køkken være domineret af den rundhåndede brug af krydderier. Hvor dansken ofte stiller sig tilfreds med indholdet af salt- og peberbøssen, gør det indiske folk mere rundhåndet brug af til dels stærke krydderier og urter som chili, ingefær, spidskommen og de ofte i Europa forhadte koriander. Således også ved et af fyrtårnene af det indiske køkken, butter chicken, hvor marinerede kyllingestykker blandes i en dejlig, fed aromatisk flødesauce. Ind fra højre med de kogte ris eller det lune nanbrød, så har vi ramt ”bulls eye” for hele familien. 

 

Hvis man nu ikke selv har tid, evner og/eller lyst til selv at finde et ståsted i det indiske køkken, så kan den lækre butter chicken (murgh makhani), chicken masala, taandori eller rice & curry, der ligger i top ti af de mest populære indiske retter, findes og fortæres i Aarhus på ofte mindre etniske spisesteder som bl.a. Aarhus Street Food, Stromboli, Masala og Indisk i Nørregade.

 

 1,38 mia. kan da ikke tage fejl…

I sandhed et kontrasternes land

Storbritannien gav de lokale fyrster tilstrækkeligt spillerum og tjente styrtende på handel med bomuld, te og opium. Trods de kraftige ydre påvirkninger har den store befolkning fastholdt de store variationer i samfundslivet, som de f.eks. mere end 100 forskellige sprog og flere dominerende religioner som hinduismen, sikhismen og islam har afgørende indflydelse på. Det er i sandhed et kontrasternes land. I Aarhus kommer der flere og flere spisesteder som laver indisk mad. Fælles for dem alle er, at butter chicken er fast på menukortet.

 

Den ”hellig ko”

Dette genspejler sig også i det kulinariske udtryk på den indiske halvø. I de havnære regioner står fisk og skaldyr i centrum for aftensmåltidet, mens kylling og gedekød dominerer i baglandet som de mest udbredte og populære. Som et umiskendeligt modstykke til den vestlige kultur står den manglende brug af oksekød. I Indien er koen netop en ”hellig ko”, der ikke må slagtes og fortæring af oksekød faktisk et tabu. Det udløser umiddelbart heftige sanktioner og fængselsstraffe at nedlægge det store dyr. Således strejfer der nu millioner af herreløse køer rundt i landet som symboler på det gode og frugtbare liv. Her vil kætteren med slet skjult ironi så fastslå, at Indien allerede har taget et kvantespring frem mod en bæredygtig og fremtidssikret fødevareproduktion.

Senest opdateret: 03/04/2024 11:04