Find en pariser i Aarhus: Guiden til din næste pariserbøf

 

En pariserbøf er en klassiker. Sådan er det. Ikke bare til frokost, men også til aften. Pariserbøf Aarhus er vores guide til alle de restauranter og caféer, som serverer pariserbøffer. Både de traditionelle og de mere moderne. 

 

Oprindeligt er pariserbøffen dansk og har intet med Frankrig og Paris at gøre, selvom nogle pariserbøffer er så rå, at de godt kan minde om den franske bistroklassiker, steak tartare – dog med andet tilbehør.

 

Rød, rosa eller gennemstegt

De fleste caféer og restauranter steger en pariserbøf rosa eller næsten gennemstegt, hvis andet ikke er meldt ud. Derfor er det utrolig vigtigt, at man melder klart ud ved bestillingen. Især ved de meget fedtfattige udgaver. I dag kan man ikke forvente, kokken steger bøffen, som man forventer. Det skal oplyses. Ofte spørger tjeneren om det, men desværre glemmer de det også, hvilket gør, at pariserbøffen ikke bliver fantastisk, men skuffende. 

 

I Aarhus kan man få serveret sin pariserbøf på både restaurant og café, men yderst sjældent som takeaway. Engang var det kun til frokost, men den serveres flere steder også om aftenen.

Tilbehøret til den klassiske pariserbøf er sit eget. Den klassiske garniture er; rå hakket løg, rødbeder, pickles, æggeblomme eller æggeblommer, kapers og reven peberrod. Brødet er i den oprindelige version lyst og smørstegt. I dag er der et hav af reviderede og moderne versioner af pariserbøffen. Herunder bruges der flere steder langtidshævet surdejsbrød, som ikke kun er med hvedemel og ofte groft. Brødskorperne, som i den oprindelige version blev skåret af, er bibeholdt i de moderne udgaver, og heller ikke alle steger brødet i smør – smag og behag. 

 

I forskellige størrelser

Nu er kødet i en pariserbøf vigtig, da det udgør en relativ stor del af måltidet. På de bedre steder i Aarhus er oksekødet altid friskhakket og fra kødkvæg. Fedtprocenten er ikke særlig høj, hvilket gør pariserbøffen ikke må gennemsteges, da den i så fald bliver knastør. 

 

Den største pariserbøf i Aarhus er stor – godt 400 gram oksekød bruges der til den, og her skal man være mere end almindelig sulten for at spise op. Ellers er der de finere, og mere gourmetagtige, hvor der maksimum bruges 200 gram kød. Vi er jo i Jylland, og her er portionerne bare større end i København. Pariserbøffen har altid skilt vandene og har gennem tiderne været udskældt med ord som fantasiløs, gumpetung og kødbomben. Men da kødet er hovedingrediensen, så giver det ligesom sig selv, hvad det handler om. 

 

Prisvenlig og mættende

Der er flere historier om pariserbøffens oprindelse. Nogle er givetvis mere troværdige end andre. En af dem er, at en pariserbøf er billig i råvarer. Nem at lave og ualmindelig mættende. Det passede sikkert også engang, men ikke nødvendigvis i dag, da gode råvarer koster mere. 

 

Bruges der friskhakket oksekød fra fritgående økologiske kødkvæg, er prisen klart højere. Det samme med garnituren. Her er også rig mulighed for at skille sig ud og gentænke og forfine pariserbøffen. Der er eksempler på, der serveres trøffel og foie gras til på en moderne gourmet pariserbøf.

Senest opdateret: 03/04/2024 11:04