Pizza i Aarhus C

Pizza i Aarhus C

Pizzaer i Aarhus har aldrig været så populært som nu. Det er ganske enkelt vildt så mange pizzeriaer, som er kommet til de seneste år. Et behov ikke ret mange vidste var der. Men flere kommer til og pizzaerne i Aarhus bliver mere og mere spændende. 

Med over 100 pizzeriaer i Aarhus er der noget for enhver smag. Antallet er stigende. I den her guide, Pizza Aarhus, arbejder vi på at få dem alle med. Små som store. Der vil også være eksempler på priser, billeder af deres pizzaer, åbningstider med videre. 

Ali Baba

Vestergade 6b
8000 Aarhus C

Byens Burger

Thorvaldsensgade 1
8000 Aarhus C

Café Nero

Skolegade 5
8000 Aarhus C

Café Opera

Banegårdspladsen 9
8000 Aarhus C

Caffé Ispirazione

Åboulevarden 82
8000 Aarhus C

Casa Mia Trøjborg

Tordenskjoldsgade 12
8200 Aarhus N

De Martino

Trøjborgvej 8G
8200 Aarhus N

Delizioso

Silkeborgvej 243
8230 Åbyhøj

Den Lokale Shawarma

Frederiks Alle 129 A
8000 Aarhus C

Frankies

Mejlgade 45
8000 Aarhus C

Frankies i Jægergårdsgade

Jægergårdsgade 66
8000 Aarhus C

Fratelli Pizzeria på Trøjborg

Tordenskojdsgade 81
8200 Aarhus N

Frederiksbjerg Pizzeria

Frederiks Allé 172
8000 Aarhus C

Gorm’s

Jægergårdsgade 6
8000 Aarhus C

Grappa – Restaurant & Vinbar

Åboulevarden 60
8000 Aarhus C

Grappa Deli

Skt. Clemens Stræde 8
8000 Aarhus C

Il Locale 

Guldsmedgade 36
8000 Aarhus C

Ild.pizza i Højbjerg

Oddervej 67 
8270 Højbjerg

Ild.pizza i Risskov

Lystrupvej 33
8240 Risskov

La Foresta

Violvej 2
8240 Risskov

La Trattoria

Frederiks Alle 130
8000 Aarhus C

Mackie’s Pizza & Cantina

Skt. Clemens Torv 9
8000 Aarhus C

Mamma’s

Frue Kirkeplads 1
8000 Aarhus C

MIB foodcourt

Møllegade 3A
8000 Aarhus C

MIBmadmarked & bageri

Mariane Thomsens Gade 1
8000 Aarhus Ø

Piccolina

Skolegyde 8
8000 Aarhus

Piccolo Risskov

Nordre Strandvej 39
8240 Risskov

Pita & Burger Master

Viborgvej 148
8210 Aarhus

Pizza Adagio

Åboulevarden 57
8000 Aarhus C

Pizza Hytten i Frederiks Allé

Frederiks Allé 135
8000 Aarhus C

Pizza Propria

Jægergårdsgade 7
8000 Aarhus C

Restaurant Martino

Marselisborg Havnevej 46 B ​​
8000 Aarhus

Restaurant Stromboli

Jægergårdsgade 88
8000 Aarhus C

Surdejspizzeria La Casa Di Antonio

Frederiksgade 52
8000 Aarhus C

Alle har et forhold til pizza

Pizza betyder det samme på alle sprog i verden. Tankevækkende, og i stort set alle lande kan man finde et pizzeria. Det fortæller blot, hvor bredt en pizza kan ramme. 

Historierne om pizzaens oprindelse er mange. Hvilken en, der er den rigtige, vides ikke med sikkerhed. Men flere kilder påstår, de første så lyset omkring år 1.000, men det var først i det 18. århundrede, at man gik over til at bruge tomatsauce. Før det var det “bare” olie, der kom på det flade brød. Et italiensk pizzeria er ofte familiedrevet, og hele familien har opgaver. Sådan er det sjældent i Aarhus, men der er nogle stykker, som er familiedrevne, hvor personlig betjening og værtskab ligner det, man oplever i Italien.

Hvis man gæster de pizzeriaer i Aarhus, som er drevet af italienere, så skal man huske, at en pizza i flertal hedder pizze på italiensk. Det bliver ofte kommenteret. Aarhus har dem alle repræsenteret; den tynde, den sprøde, den svampede, den tykke, den faste, den brødtunge, den luftige, den grove, den salte, den sarte og den kiksede.  

 

To forskellige pizza-skoler – nogle vil sige tre

De fleste kan nok blive enige om, at der er to skoler, som er klassisk indenfor pizza. Der er den napolitanske skole eller stil, og den anden er den romerske. Udover det så hævder nogle, at deep pan og indbagt pizza også skal nævnes. Men det er de to første, som vi i stor stil ser i Aarhus. 

Forskellen er typisk tykkelsen af brødet. Den napolitanske er typisk bagt ved høj varme og er mere tyk og tung end den romerske, som er karakteriseret tynd og mere sprød. Ovntemperaturen skal helst være 425 grader for at en napolitansk pizza lykkes, mens en romersk fint klarer sig med 325 grader. I Aarhus er der også danske pizzaer, som er en mellemting mellem det hele. Et nyt pizzeria laver også pizza, som de italienske immigranter gjorde for mange år siden, da de tog med til New York og slog sig ned i Brooklyn og Bronx. 

 

En blandet landhandel eller pizzahandel

Udvalget af pizzaer i Aarhus er stort. Nogle vil måske mene, at det lige er rigeligt stort. De fleste pizza-steder skiver, de laver italienske pizzaer. Men dette til trods, så er der ikke mange pizzeriaer, som laver de samme pizzaer i Aarhus. Heldigvis, trods alt.

Nogle mener, det er en tynd bund eller en sprød bund. Andre mener, den skal være en halv centimeter tyk. Der er også dem, som går op i det “rigtige” toppings.

Nogle har for alvor mange pizzaer på menukortet, og har ikke tænkt på, hvad man siger i Italien: Jo mere traditionelt et pizzeria er, jo færre pizzaer har de på menukortet. De bedste og hæderkronede pizzeriaer i f.eks. Napoli har måske kun fem til syv forskellige på menukortet. Men dem er de til gengæld så gode til at lave, at der nogle gange er flere hundrede meter kø udenfor. 

 

Råvarerne – den evige diskussion

De fleste siger, de laver verdens bedste pizza og har en dej, ingen andre har. Sådan er det, og alle kan jo ikke lave verdens bedste pizza i Aarhus. Om råvarerne skal være økologiske, biodynamiske, lokale, italienske eller fra Polen, er der mange meninger om. Men i Aarhus har vi lidt af hvert, og ofte er det kokkens dygtighed, som er afgørende for, om en pizza smager godt.

Flere kokke, landmænd og andet godtfolk har lavet deres helt egen pizza. Enten er det en speciel surdej, eller en hjemmedyrket lokal topping, som er trækplasteret. Typisk er standardpizzaen med en middeltyk bund, og et forholdsvist tykt lag af toppings. Alt er relativt. Dejen er bagt på surdej, og de danske ofte økologiske. 

 

Brændefyret ovn er bedst

At ovnen er afgørende for, hvordan en pizza smager synes umiddelbart at være noget vrøvl. Men flere og flere pizzeriaer bruger i dag ovne, som er opvarmet med både gas og brænde. Det giver en anden smag, mere bålagtig, men kvaliteten af pizzaen bliver jo ikke bedre af den grund. 

 

Priserne svinger

Hvad skal en pizza koste? Svært spørgsmål. De koster fra 45 kr. til 150 kr. for en pizza. Et prisspænd, der vil noget. Men råvarerne er afgørende for prisen, men også om det er takeaway eller på restaurant. Man skal huske på, at man også betaler for oplevelsen, hvis man ønsker at spise pizza på en af Aarhus’ bedste pizzarestauranter.