Få overblikket: Her finder du sushi i Aarhus

 

Sushi i Aarhus er i vild vækst, og der er flere sushirestauranter, som næsten hver dag er fuld booket. Både de store og de mindre restauranter. At finde den helt “rigtige” sushi i Aarhus er ikke nogen let opgave. Især hvis man har krav til prisniveau, kvalitet og bordbestilling. Udvalget af sushi er stort, og den japanske spise er for alvor blevet en del af byen. Men det er der råd for i den her guide over alle de steder, som laver sushi i Aarhus. Alle er med, og under hver restaurant står der prisniveau og åbningstider. 

 

Sushi ad libitum vinder frem i Aarhus 

Flere sushirestauranter kører med en fast pris alt efter hvornår på dagen og hvornår på ugen. Her betaler man eksempelvis 199 eller 249 kr. for al den sushi, man kan spise – og her er også en enkelt eller to af de bedste sushi restauranter med. Konceptet gør op med, at sushi altid er dyrt – og at man godt kan lave god og velsmagende sushi uden at rippe bankkontoen. 

 

Sushi er genial som take away

Aarhus og omegn er rykket på steder, som laver sushi. Det er sket primært de sidste 10 år. Supermarkeder er slet ikke med her, da det er relativt frisklavet sushi, vi taler om. Det er især på takeawayfronten, at sushi for alvor har rykket. Her er kommet en pæn del små sushi-joints, som mere eller mindre lever af den mad, de kan få bragt ud til kunderne. Det gode ved sushi er, at det er let at bringe ud, da temperaturen ikke er afgørende. Det er jo ikke varm mad, og det er ganske fint efter en halv times transport. Det er en burger, pita eller pizza på ingen måde. 

Priserne svinger en del på sushi i Aarhus 

Nogle vil nok mene, at sushi er dyrt. Det er heller ikke helt forkert. Det kan være svært at forstå, at relativt lidt fisk, grøntsager og meget ris skal koste mere end en ribeye fra lokalt og udsøgt kødkvæg. Men ikke desto mindre så er det tilfældet. Sushi er dyrt, og i en del tilfælde er det prisen værd. Men der er desværre også nogle sushirestauranter eller sushi takeaway, hvor man tager sig til hovedet over, hvor meget man tager for en omgang dårligt smagende sushi. Desværre, men det er et faktum. Derfor skal man lave sin research med omhu.

 

Sushi skal være frisklavet

Sushi i plastbakker, som er flere dage gammel, skal man passe på med og efter vores bedste råd gå udenom. Sushi som begreb betyder for rigtig mange kvalitet. Men da flere og flere sjusker med deres fisk, så lugt til fisken. Den skal ikke lugte af fisk – overhovedet. Kanterne på de skårne fiskestykker må ikke være tørre, men skarpe. 

 

Rigtig mange sushirestauranter og takeaways køber deres fisk samme sted. En landsdækkende fiskegrossist sidder på over 70 procent af markedet af fisk til sushi. Det skal dog siges, at der er stor forskel på kvaliteten og priserne, og som i det fleste tilfælde så hænger kvalitet og pris på en eller anden måde sammen. 

 

Pas på risene

Grødris er noget, man bruger til grød og ikke til sushi. Grødris er et faresignal ved sushi, og det kan gå helt galt, hvis risene er for bløde. Der skal være bid i risene, og de skal have en lettere syrlig smag. Så der må ikke være smattede og udkogte ris. Husk, risene er halvdelen eller mere ved sushi. Derfor siger det sig selv, at risene har en vigtig rolle og er afgørende for smagsoplevelsen.

 

Bæredygtighed er vigtig

Flere og flere sushisteder er begyndt at gå op i, hvor deres fisk kommer fra. Det er med god grund, de gør det, da en del af de fisk, som i dag bruges til sushi, er truede fisk, som rovfiskes i store mængder. Det holder ikke, og man skal være opmærksom på, om det er noget, man støtter eller ej. Derfor kan det være en god idé at spørge betjeningen om, hvor fiskene kommer fra.

 

Stor forskel på japansk og dansk sushi

Hvis man har spist på japanske sushi-restauranter, så vil man uden tvivl være overrasket over, hvor langt den traditionelle japanske sushi er fra den danske. Dermed ikke sagt, at den danske ikke er god, men den er til tider meget anderledes. I Japan består Philadelphia-rullen ikke af ​​avocado, laks og flødeost. Den kombination findes ikke i Japan. Japansk sushi er mindre end den danske sushi. Typisk kan den traditionelle sushi i Japan spises i en mundfuld, men i Danmark er stykkerne så store, de skal bides over flere gange. I Jylland er stykkerne nogle gange gigantiske og tæt på vulgære at spise. 

 

Sushi er et håndværk og en gudespise, hvis det laves rigtigt. Ordet, håndværk, er ofte tvivlsomt inden for sushi, da stort set alle påstår, de bruger det gamle sushihåndværk, men det passer ganske enkelt ikke. 

Senest opdateret: 03/04/2024 11:04