Gæk gæk: Guiden til den gode påskefrokost i Aarhus

 

En begivenhed, som efter nogle års stagnation har fået et comeback, er påskefrokosten. Ikke kun derhjemme, men også på de mange spisesteder i Aarhus. Spisestederne gør sig umage, og holder traditionen i hævd. For flere og flere af os hører en eller flere gode frokoster i påsken til. Vi har prøvet at kortlægge hvilke spisesteder, som laver påskefrokost i Aarhus.

 

Husk, at det er markant lettere at få bord til frokost i Aarhus end i København. Ud over det, så er en frokost ofte billigere end en middag.

 

Hvorfor påskefrokost?

Fordi det er en tradition, og traditioner skal man værne om. De gode vel at mærke. Påskefrokosten kom først rigtig på banen efter 2. verdenskrig, da folk fik flere penge mellem hænderne og inviterede gerne familie og venner til frokost. I dag strækker påskefrokosten sig over 14 dage, og nogle restauranter kan sagtens holde den kørende i længere tid. Det primære formål er at mødes med familie og venner og få noget godt at spise og drikke.

 

Hvad er der på bordet?

Nogle vil nok spørge om, hvad er forskellen på en almindelig frokost og en påskefrokost? Nok ikke særlig meget. Og dog. Der er typisk gjort mere ud af en påskefrokost, da det jo er en højtid. Her gør de fleste sig mere umage, og kræser lidt mere for detaljen. Noget at det, som helt sikkert er at finde på påskebordet er lam, sild og æg. Blinis med stenbiderrogn har også fået godt fat. Det samme er en eller anden form for laks. Tarteletter med høns og asparges er også et godt bud. Retter med asparges er oplagte. Det samme er tærter. Kartoffelblinis med rejer og en pandestegt fladfisk med hjemmelavet remoulade er også gode bud. Og så er der smørrebrødet, som også er en sikker vinder til påskefrokosten – og her er det oplagt at nytænke de gamle klassikere. 

 

Tjek hvem som laver påskefrokost i Aarhus nedenunder:

 

Den grønne påskefrokost

Påskefrokosten er den af de gastronomiske traditioner, hvor man godt må lege og tænke anderledes. Der er jo en stor optimisme over lyset. Dagene er blevet længere her, træerne er så småt begyndt at springe ud, og årets første afgrøder som asparges, ærter og spinat er så småt ved at se dagens lys. Flere og flere spisesteder laver i dag grønne frokoster – også påskefrokoster. Nogle går all in, mens andre gør det delvist. 

 

Derudover er der også mange andre påskeretter i Danmark, afhængigt af hvilken del af landet man er i. Det kan være påskesild, skidne æg, påskesuppe, lammefrikadeller, torsk, klassisk sønderjysk solæg,  påskekage, påskekylling, påskeharer og så videre.  

 

Øl og snaps?

Historisk set hører der øl og snaps til en påskefrokost. Det er der ingen grund til at lave om på. Den hænger ved endnu, selvom den er blevet mere nuanceret i dag. Øllene er blevet bedre, mere spændende og udvalget er stort. Det samme med snaps. Her er der også sket en stor udvikling, og de fleste frokoststeder har små producenter på snapsekortet. 

 

Ellers er der vinen. Den vinder mere frem til frokost på flere af de aarhusianske spisesteder. Her bør man gå efter de steder, som har vine på glas, da det vil være pænt svært at finde en vin, som passer til en hel påskefrokost. 

 

LÆS OGSÅ:

Stjerneskud: Guide til jagten på stjerneskuddet i Aarhus

Senest opdateret: 22/03/2024 12:03