Currywurst som er så tysk som den næsten kan blive

Herberts hyldest til en Currywurst

 

 

Når man drømmer om kulinariske oplevelser og forkælelse af smagsløgene, ser de fleste hen til de europæiske gastronomiske højborge som Frankrig og Italien. Det er sjældent, at stormagter som Storbritannien og Tyskland får den samme opmærksomhed, når man tænker på mad.

 

Briternes kendte forkærlighed for overkogte grøntsager og traditionelle retter er velkendt, og vores sydlige naboer, Tyskland, forbindes ofte med kraftige kødretter som Saumagen (svinemave) og Eisbein mit Sauerkraut (svineskank med surkål). Men Tyskland, “Das Land der Dichter und Denker”, har også meget andet at byde på. Den store bølge af indvandring fra Sydeuropa i de sidste 60 år har beriget den tyske madkultur med nye smagsnuancer og retter.

 

Die Berliner Luft

I denne periode er Berlin, Tysklands pulserende hovedstad, blevet et centrum for innovation og trends på madscenen. Den legendariske Berliner Döner er et perfekt eksempel på denne forvandling. Dette fladbrød, sprødt og dampende, fyldes med dressing, letmarineret kalvekød og friske grøntsager. Berlinerne og byens besøgende står ofte i lange køer ved dönershops for at smage denne velsmagende ret. En anden tysk succes, som er tættere på den traditionelle mad, er Currywurst (karrypølse), som menes at være opfundet af en kreativ pølsehandler i Berlin.

 

Keine Hexerei, nur Behändigkeit

Currywurst mit Pommes (eller Brot) blev hurtigt en klassiker i Tyskland og er en fast del af den tyske madkultur. Retten laves så enkelt, at man tror det er løgn: Stegte eller friterede svinepølser skæres i skiver og dækkes med en tyk, krydret karrysauce lavet af ketchup, stegte løg, karry, paprika, tomater, honning eller æbleeddike. Saucen afsluttes med et drys karrypulver efter egen smag. Currywurstens popularitet er næsten på højde med danskernes forkærlighed for en ristet hotdog med det hele, som er en kærkommen del af den danske madkultur. I Tyskland serveres der hvert år omkring 800 millioner portioner Currywurst, og Currywursten har endda sit eget museum i Berlin – en sand ære, må man sige.

 

Herberts hyldest til Currywurst

Hvilken ret får ellers sin egen lovsang? Den velkendte musiker, producer, sanger, komponist, tekstforfatter og skuespiller Herbert Grönemeyer – i Danmark mest kendt for den Oscarnominerede film “Das Boot” fra 1981 – satte ord og musik på sin kærlighed til Currywurst. Året efter udgav han en sang, der hylder denne enkle, men elskede ret i Ruhr-distriktet.

 

Her er første vers fra sangen:
Gehste inne Stadt
Wat macht dich da satt?
‘Ne Currywurst
Kommste vonne Schicht
Wat schönret gibt et nich’
Als wie Currywurst

 

En kærlig hyldest til en ret, der er både enkel og udsøgt – perfekt til enhver lejlighed.