Aarhus Ø: Restauranter, caféer og mad på øen

 

Aarhus Ø er et af byens nye kvarterer. Det har været lang tid undervejs og er ikke færdig endnu. Før i tiden var det containerhavnen, som holdt til her. Området ligger i den nordlige del af Aarhus Havn, og før i tiden hed det blot Nordhavnen. Men det ord, syntes politikerne i Aarhus byråd ikke, var passende til et nyt eksklusiv og moderne boligområde, så det nye navn blev Aarhus Ø. Nordhavnen hænger stadig ved og bruges også. De første beboere på Aarhus Ø flyttede derud i 2012, og kvarteret vil kunne huse godt 12.000 indbyggere, når det engang er færdigbygget. 

 

Mad og drikke i alle prislejer

Når et kvarter bliver populært, og der flytter et anseligt antal nye beboer til, så kommer der logisk nok erhvervsdrivende. I starten var der meget få, men efterhånden åbner flere og flere restauranter, takeaways, et bageri og en vinbar er også kommet til. Udover de mere etablerede spisesteder er der også nogle street food boder langs strandpromenaden ved Havnebadet. Åbningstiderne hos dem er yderst svingende, men hvis vejret er godt, har de fleste af dem åbent.

 

Vandet, udsigten og havnemiljøet

Området er unikt og mangfoldigt. Arkitekturen er helt sin egen. Der er ikke ligefrem nogen rød tråd i byggestilen. Kritikere vil nok sige, tværtimod. Her har arkitekterne fået frit spil – og fri leg. Sådan er det. Men området er unikt og har skabt så meget, som Aarhus ikke havde i forvejen. Området er bygget op med vandkanaler og broer. Det gør noget. Vand gør noget ved mennesker, og her er smukt. På “øen” er der udsigt til vand, næsten uanset hvor du befinder dig. Havnemiljøet er moderne, og det ses tydeligt, at det er skabt til at samle mennesker. Her er ofte mange mennesker, der går tur eller nyder lidt mad og drikke. Bydelen er jo relativ ny og har endnu ikke fundet sit særlige dna – udover det føromtalte havnemiljø.

 

 

Parkeringspladser

Noget af det, som ofte er en mangelvare i Aarhus, er p-pladser. Flere steder på øen er der offentlige parkeringspladser. En del har tre timers gratis parkering, men resten tæller, fra du stiller bilen. Letbanen kører ikke til Aarhus Ø, og det er heller ikke planen, den kommer til det. Der kører busser derud, men der tager ikke lang tid at går derud.

 

Aarhus Fiskerihavn og Lystbådehavnen

En “rigtig” fiskerihavn har Aarhus desværre ikke mere. Der er et par erhvervsfiskere tilbage og lidt fritidsfiskere på havnen. Så det er ikke dem, som skaber det store liv her. Det er mere fiskeforretningerne, spisestederne og lystsejlerne, som skaber livet i området. Den gamle træskibshavn ligger der endnu. Heldigvis. Her er et helt særligt miljø og er klart et besøg værd.

 

To hæderkronede fiskeforretninger

Hvis man skal have frisk fisk i Aarhus, så kommer man ikke uden om Havnens Fiskehus og Clausens Fiskehandel. De to er uden tvivl blandt de absolut mest velassorterede fiskeforretninger i Danmark. Stemningen på havnen ved fiskeforretningerne giver minder fra en svunden tid. Udvalget af frisk fisk er stort, og der findes ikke større i byen.

 

Aarhus Havnebad – gratis for alle

Noget er det, som trækker folk til fra store dele af Aarhusområdet, er Havnebadet. Det er bygget efter inspiration fra de københavnske havnebade og støttet massivt af Købmand Herman Sallings Fond. 

Havnebadet er tegnet af den danske arkitekt Bjarke Ingels’ tegnestue BIG og kan rumme op til 650 badende gæster. Badet på Aarhus Ø er velbesøgt af de lokale, men trækker i høj grad også turister til. 

 

Senest opdateret: 28/08/2024 02:08