Arlas Inspirationskøkken

Hver anden dansker laver næsten altid mad alene

 

Mange danskere oplever ikke de sociale fordele ved fælles madlavning, idet omkring halvdelen oftest tilbereder deres måltider alene. Dette er resultatet af en ny undersøgelse fra Arla. Interessant nok foretrækker halvdelen af disse personer at kokkerere sammen med andre, hvilket fremmer samtaler, som ellers kan være udfordrende at finde tid til i en hektisk hverdag. Julen er en ideel tid til at invitere familie og venner til at deltage i køkkenet, ifølge Britta Surland fra Arlas inspirationskøkken.

 

Ofte er det “kun” en person

I de danske hjem er det ofte kun én person, der står for madlavningen. Hver anden dansker laver stort set altid mad alene, primært af praktiske grunde. En ny undersøgelse fra Arla afslører, at 40% af dem, der foretrækker at lave mad alene, gør det for at have et bedre overblik, mens en lige så stor andel gør det for at have mere plads i køkkenet. Alligevel nyder halvdelen af dem, der normalt laver mad alene, at lave mad sammen med andre, da det tilbyder flere sociale fordele.

 

Ifølge Arlas undersøgelse angiver 60% af dem, der foretrækker at lave mad sammen med andre, at det er en god måde at omgås på, mens halvdelen mener, at det skaber mulighed for gode samtaler.

 

Britta Surland fra Arlas Inspirationskøkken forklarer, at der er mange praktiske grunde til, at folk vælger at lave mad alene derhjemme. Undersøgelsen viser, at tid og overskud ofte er knappe ressourcer i forbindelse med hjemmelavet mad, hvilket får mange – især familier med børn – til at foretrække en uforstyrret madlavning.

 

Julen som en tid til fælles madlavning

Britta Surland påpeger, at der er mange sociale fordele ved at invitere nære og kære til køkkenet, især i juletiden. “Hverdagen kan være travl, og derfor er det vigtigt at prioritere fælles tid, når kalenderen tillader det. Julen byder på mange lange dage, hvor familietid er i fokus. Det er en ideel lejlighed til at samle familien i køkkenet,” siger Britta Surland og tilføjer: “Slap af, slip perfektionismen, og nyd et køkken fyldt med samtale og kreativt rod. Oprydningen bliver også sjovere, når den deles.”

 

Børn vil gerne være mere involveret i madlavningen

Arlas undersøgelse viser, at mere end en fjerdedel af forældre med hjemmeboende børn foretrækker at lave mad alene, hvilket Britta Surland finder beklageligt.

 

Ifølge Arla Fondens seneste analyse af børn og unges madvaner, ønsker hvert andet barn at lave mere mad, end de allerede gør. “Hvert femte barn angiver i Arla Fondens analyse, at de ikke bliver spurgt, om de vil hjælpe i køkkenet. Hvert fjerde barn har endda fået et nej, når de har tilbudt sig. Det er ærgerligt, da børnene gerne vil være med,” siger Britta Surland og fortsætter: “Derfor opfordrer jeg forældre til at inddrage børnene i køkkenet i julen. Skab hyggelige stunder med julekonfekt og småkager. Lad børnene deltage i det sjove ved at eksperimentere og smage til. Forældre kan opdage, at børnene faktisk kan være en stor hjælp i køkkenet, hvilket kan fortsætte, når hverdagen starter igen.”

 

Data fra Arlas undersøgelse:

– 45% af danskerne laver mad sammen med andre ‘sjældnere end hver anden uge’ eller ‘aldrig’.
– 52% af ovenstående gruppe nyder at lave mad sammen med andre.
– 41% af danskerne nyder både at lave mad alene og sammen med andre.
– 32% af danskerne foretrækker at lave mad alene.
– 42% gør det for at have mere plads i køkkenet.
– 40% gør det for at have et bedre overblik.
– 23% af danskerne foretrækker at lave mad sammen med andre.
– 79% gør det, fordi det er hyggeligt.
– 61% gør det, fordi det er en god måde at være sammen på.
– 52% gør det, fordi det giver mulighed for gode samtaler.

 

Data fra Arla Fondens BUM-analyse:

– 78% af danske børn kan lide at lave mad.
– 52% af danske børn ønsker at lave mere mad, end de allerede gør.
– 23% af danske børn har oplevet at få et nej til at deltage i madlavningen, selvom de gerne ville.

 

Om Arlas befolkningsundersøgelse

Arlas befolkningsundersøgelse bygger på cirka 2.000 webinterviews med danskere i alderen 18-75 år, indsamlet via Norstats panel fra 16. til 26. januar 2023. Undersøgelsen er repræsentativ med hensyn til køn, alder, region og uddannelse, sikret gennem efterfølgende vægtning.

 

Om Arla Fondens BUM-analyse

Arla Fonden sigter mod at inspirere børn og unge til sunde og bæredygtige madvaner gennem engagerende læringsaktiviteter, der fokuserer på mad, råvarer, måltider og bæredygtighed. BUM-analysen (Børn, Unge og Mad) for året er den fjerde siden den første udgivelse i 2020.

 

LÆS OGSÅ:

En del danskere kender ikke til kravet om ansvarsforsikring i Italien