Guide: Her finder du en hotdog i Aarhus

 

I Danmark blev de nu efterhånden ikoniske pølsevogne den store katalysator for hotdoggens udbredelse med start i 1920´ernes København. Hurtigt kunne man nyde et stående taffel med alm. hotdog eller en ristet med det hele. Trods sin simple opbygning med pølse, brød, syltede agurker, sprøde ristede løg, rå løg, sennep, ketchup og remoulade opfylder hotdoggen kravet til de fem grundsmage: Salt, surt, sødt, bitter og umami. Med sprødheden i brødet og/eller pølsen afrundes en spise, som falder i smag hos både ung som gammel. Hotdoggen serveres gerne sammen med en iskold Cocio. 

 

Pølsevognene har haft svære betingelser med fastfood-kædernes indtog i Danmark i starten af 1980´erne. Hotdoggen har oplevet en udvikling gennem ikke mindst den franske hotdog med hullet i midten, der på rekordtid blev umådelig populær, men efterhånden indtager en mere beskeden position på menukortet. 

 

”Danmarks bedste hotdog”

Pølsen i brødet nyder særlig stor bevågenhed under den aarhusianske food-festival på Tangkrogen i sensommeren, hvor den årlige konkurrence om at finde og udnævne ”Danmarks bedste hotdog” er et af højdepunkterne. Festivalens besøgende kan smage og bedømme de spændende og kreative udgaver af ”hotteren”, som 15 kokke/restauranter bringer til bordet. Det festlige indslag resulterer i udnævnelsen af ”Årets hotdog-konge” til stor jubel for valgkomitéen og publikum! Så bliver man da en hot ”dog” i det lille kongerige. 

Da tidl. fødevareminister Dan Jørgensen lancerede et valg af Danmarks nationalret til afholdelse i anden halvdel af 2014 udløstes umiddelbart flere kritikpunkter, der i nogen grad overskyggede den sikkert påtænkte intention om at samle nationen ved bordet.  Kampagnen fik aldrig rigtig luft under vingerne og stor flyvehøjde med i alt kun ca. 60.000 deltagere i afstemningen. Desuden faldt kampagneprisen på 1,2 mio. kr. også mange for brystet. Til gengæld var resultatet ret entydigt med ca. 44% af alle stemmer på retten ”Stegt flæsk med persillesovs”. Alligevel lød røsterne fra folkedybet, ”hvad med smørrebrød eller hotdog?

 

Ikke en dansk opfindelse

Det ville nu være lidt af en tilsnigelse at kalde hotdoggen for dansk trods dens popularitet på vores hjemlige breddegrader. Flere lande og regioner gør krav på faderskabet helt tilbage fra 1600-tallet, men efterhånden er der fundet konsensus på historien om en tysk pølsemager fra Frankfurt am Main i anden halvdel af 1900-tallet med en berømt ”Dachshund”(gravhund) i butikken, som opfinder af den tids hotdog.  Fra Mellemeuropa gik turen så mod vest til det store kontinent, til USA, hvor nye ideer og trends på det tidspunkt florerede i nærmest ustoppelig grad. Her var begrebet Dachshund en stor – for stor – udfordring, og således blev den mere mundrette hotdog født, der derpå gik sin sikre sejrsgang ud i verdenen.

Senest opdateret: 19/02/2024 12:02