Øl er dansk kultur
Mange af bryggerierne producerer flere forskellige specialøl, hvilket resulterer i et samlet antal på flere tusinde unikke øltyper. Derfor kan man trygt sige, at Danmark har et meget stort og varieret udvalg af specialøl. Dansk ølkultur er kendetegnet ved en lang historie, høj kvalitet og stor variation. Her er nogle nøgletræk ved dansk ølkultur:
Tradition og historie
Øl har været en del af dansk kultur siden vikingetiden. Bryggerier som Carlsberg og Tuborg har præget dansk ølproduktion siden 1800-tallet.
Traditionelt har Danmark været kendt for pilsneren, men nyere tider har bragt større diversitet.
Mikrobryggerier og specialøl
Siden år 2000 er antallet af mikrobryggerier eksploderet. Danmark har i dag over 250 bryggerier, og flere af dem er internationalt anerkendte.
Specialøl og craft beer spiller en stor rolle, med fokus på unikke smage og kreative opskrifter.
Øl som socialt samlingspunkt
Øl drikkes ofte i sociale sammenhænge, som ved frokostbordet, i haver, på barer eller til større fester.
Danskere nyder ofte en “fyraftensøl” som en afslutning på arbejdsdagen.
Ølsmagninger og “tap takeovers” er populære blandt entusiaster.
Øl og mad
Der er stigende interesse for at kombinere øl og mad, hvor øl bruges til at løfte smagen af maden. Generelt passer øl godt til mad. Flere af Aarhus’ pubber laver pubmad til deres øl.
Danmark har en rig ølkultur med et stort antal specialøl. Præcist, hvor mange specialøl der findes, er svært at fastslå præcist, da antallet konstant ændrer sig med nye bryg og sæsonvarianter. Dansk ølkultur er både forankret i traditioner og i konstant udvikling med nye tendenser. Ølhåndværket har været trængt i flere år, men de sidste 10-15 år har det været en rivende udvikling. Det afspejler danskernes kreativitet og kærlighed til god øl, men også et oprør overfor de store bryggerier og deres ensartet industriøl.