
Husker du den usbekiske restaurant, Samarkand?
Samarkand var en usbekisk restaurant med det centralasiatiske og østeuropæiske køkken, der lå på Spanien i Aarhus. Der var ikke mange usbekiske restauranter i Danmark, og missionen her var at introducere det usbekiske køkken for danskerne. Faktisk var Samarkand den eneste restaurant i hele Danmark, der serverede autentisk usbekisk mad. Usbekistan, ligger i Centralasien mellem Kasakhstan og Afghanistan, har en rig kulinarisk historie, der er påvirket af både silkevejen og regionens mangfoldige kulturelle arv.
Manden bag hed Djanik og var opvokset i Usbekistan. Hans passion for mad stammede fra barndommen, hvor han hjalp sin bedstemor i køkkenet og lærte de gamle familieopskrifter, som senere skulle danne grundlaget for Samarkands menukort. Efter at have arbejdet på flere restauranter i Europa, besluttede han sig for at åbne sin egen restaurant i Aarhus for at dele sin kultur og madtraditioner med danskerne.
Hos Samarkand var der plads til både de romantiske middage og børnefamilierne. Med sit indbydende miljø og venlige personale skabte restauranten en atmosfære, hvor alle kunne føle sig hjemme. Der var åbent tirsdag til lørdag, og i weekenderne var det ofte nødvendigt at bestille bord i forvejen på grund af stedets voksende popularitet. Samarkand lukkede og slukkede i maj 2024, til trods for de udelukkende fik gode anmeldelser.
Maden – en rejse gennem Centralasiens smagsunivers
Alle retterne blev lavet ud fra gamle traditionelle familieopskrifter. Der blev serveret en blanding af klassiske og moderne retter. Alt var hjemmelavet, og menukortet var til at overskue. Hver ret fortalte sin egen historie om Usbekistans rige kulinariske arv og de kulturelle påvirkninger fra nabolandene. Maden blev lavet fra bunden hver dag med friske råvarer, hvoraf nogle krydderier blev importeret direkte fra Usbekistan for at sikre den autentiske smag.
Usbekisk madkultur kendetegnes ved sin generøsitet og gæstfrihed, hvilket afspejledes tydeligt i portionsstørrelserne hos Samarkand. Gæster forlod sjældent restauranten med sult, og doggy bags var en almindelig foreteelse for dem, der havde bestilt for meget af den velsmagende mad.
Menukortet – et vindue til Centralasiens madtraditioner
Der var suppe, dumplings, risretter og salater. Kødet var kalvekød, oksekød og kyllingfilet. Der var også flere vegetariske retter som fx Vareniki med svampe, der bestod af kogte vegetariske dumplings med svampe, kål, krydderier og grønt. Det blev serveret med creme fraiche.
Den usbekiske nationalret hed plov og bestod af kalvekød, ris, gulerødder, rosiner, kikærter, krydderier og hvidløg. Denne ret er så central i usbekisk kultur, at den er optaget på UNESCOs liste over immateriel kulturarv. Hos Samarkand blev ploven tilberedt efter en særlig familieopskrift, hvor risene blev kogt i en speciallavet gryde kaldet en “kazan”, som gav retten en unik smag og konsistens.
Andre populære retter inkluderede Lagman, en nudelsuppe med grøntsager og kød, og Shashlik, marinerede kødspyd grillet over åben ild. Særligt populær var også Manti, store dumplings fyldt med saftig hakket kød og løg, dampet til perfektion og serveret med en yoghurtbaseret sauce.
De søde sager – et sødt punktum
Til dessert var der lidt sødt som fx den klassiske medovik kage (honningkage), som var en lagkage med karamelliseret honning. De tynde kagelag blev samlet med cremefraiche-karamelcreme. Denne dessert havde en særlig plads i Djaniks hjerte, da det var den kage, hans mormor altid lavede til familiefejringer.
Der var også is med chokolade og vanilje. En anden populær dessert var Chak-Chak, en sød snack lavet af dej og honning, der er almindelig i hele Centralasien. Dessertmenuen ændrede sig efter sæsonen, og i sommerhalvåret kunne man ofte nyde friske frugter fra regionen, serveret med honning og pistacienødder.
Vin og drikke – fra Kaukasus til Europa
Der var et bredt udvalg af drikkevarer. Her var vine fra både Centralasien og Europa. De havde helt unikke vine fra Georgien og Slovakiet. Georgiske vine, kendt for deres lange tradition der går over 8000 år tilbage, var et særligt højdepunkt på vinkortet. Den georgiske amber-vin, fremstillet i traditionelle lerkrukker kaldet qvevri, var en unik smagsoplevelse for mange gæster.
Der var også Hancock øl, vodka og Brandy. Skulle det være uden alkohol, var der diverse sodavand, lemonade samt forskellige kaffer og te. Den usbekiske te, kaldet “kok chai” (grøn te), blev serveret på traditionel vis i små dekorerede kopper kaldet “piala”. Denne te er en central del af usbekisk gæstfrihed og blev ofte serveret med tørrede frugter og nødder.
Atmosfæren – et stykke Centralasien i hjertet af Aarhus
Udefra så Samarkand ikke ud af noget særligt. Faktisk var bygningen tarvelig i forhold til hvor god restauranten var. Men når man trådte ind, var der en hyggelig og venlig stemning. Man følte sig velkommen. Væggene var prydet med glitrende usbekiske folkedragter og farverige vægtæpper. Selv porcelænet var smukt dekoreret med traditionelle usbekiske mønstre, importeret direkte fra Usbekistan.
Baggrundsmusikken var ofte traditionel usbekisk musik eller moderne fortolkninger af folkesange fra regionen, hvilket bidrog til den autentiske oplevelse. Ved særlige lejligheder arrangerede restauranten kulturelle aftener med livemusik og dans, hvor gæsterne kunne opleve endnu mere af den rige usbekiske kultur.
Det var ejeren selv, der var på gulvet og klarede serveringen ved bordene med et smil. Djanik delte gerne historier om retterne, deres oprindelse og hvordan de blev tilberedt i hans hjemland. Hans ægte passion for maden og kulturen var smittende og gjorde besøget til mere end blot et måltid – det var en kulturel rejse.
Prisniveau – kvalitet til rimelige priser
Det var fair priser, de holdt sig hos Samarkand. Der var salater til 80 kr., og hovedretter kostede mellem 110 og 125 kr. Dette prisniveau gjorde det muligt for mange at opleve den usbekiske madkultur uden at skulle bekymre sig om en stor regning. Frokosttilbud på hverdage gjorde det endnu mere tilgængeligt med en to-retters menu til 89 kr.
Gæsternes oplevelser – en elsket perle i Aarhus
Gennem årene opbyggede Samarkand en loyal kundekreds, der værdsatte den unikke mad og den varme atmosfære. På review-platforme som TripAdvisor og Google havde restauranten konsekvent høje vurderinger, med gæster der især fremhævede den autentiske mad, den gode service og den fair prissætning.
De fleste stamkunder blev på fornavn med Djanik og personalet, og nogle blev så inspirerede af den usbekiske madkultur, at de selv begyndte at eksperimentere med retterne derhjemme. Djanik delte altid gerne tips og tricks til, hvordan man kunne genskabe smagene i et dansk køkken.
Samarkands arv – et savn i Aarhus
Da nyheden om Samarkands lukning blev offentliggjort i foråret 2024, var der mange stamkunder der udtrykte deres skuffelse og sorg. I de sidste uger før lukningen var restauranten fyldt hver aften, med gæster der ville nyde den usbekiske mad en sidste gang.
Selvom Samarkand nu er lukket, har restauranten efterladt et varigt indtryk på Aarhus’ gastronomiske scene. Den har introduceret mange danskere til de rige smagsnuancer i det centralasiatiske køkken og vist, at der er mere til madoplevelser end de velkendte europæiske og asiatiske køkkener. Mange håber, at nogen en dag vil tage stafetten op og igen bringe disse unikke smagsoplevelser til Danmark.
LÆS OGSÅ:
Husker du Pizza Boys på Tørv? (Lukket permanent)