Social dining i Aarhus: Delemad og det at være fælles om samme måltid

 

Social dining er ikke noget nyt begreb. Tværtimod, så er det ældgammelt. Det at mødes om eller over et måltid er jo ikke noget nyt. I de fleste kulturer er det en selvfølge. At vi mødes, ligger også dybt i danskerne, men det at dele maden ligger knapt så dybt i os. Især den ældre generation vil gerne have deres mad for sig selv. Men trods det, så er delemad for alvor blevet hip. Kort sagt går det ud på, at man får nogle retter, som er egnet til, man deler dem med andre. Ofte er der tale om flere retter. Men det kan også være et stort tapasbræt fyldt med forskellige skinker, charcuteri og oste. Det er også social dining, men på ingen måde nyt. Det kræver dog, at alle ved et bord spiser de samme retter, hvis ikke går konceptet lidt fløjten.

 

Vi har samlet de steder, som åbenlyst laver social dining i Aarhus herunder:

I Aarhus er social dining = delemad

Ordet social dining er engelsk og bruges i flæng i Danmark. Det er der god grund til, da ordet dækker ret bredt. Det betyder i almindelighed delemad. Definitionen er der vist enighed om, og det, at være fælles om den samme mad og dele den med andre, er blevet populært i de store byer i Danmark. Men man skal huske på, at ikke al mad egner sig til at dele, men meget gør. Flere restauranter i Aarhus har social dining som koncept – og dem kan man trygt spise hos, da de laver al deres mad, så det egner sig til at dele med andre. 

Tjek vores østers-guide her:

 

Det handler om at være tilstede

Fællesskabet ved social dining er vigtigt. Her har man mulighed for at vise sine sociale sider og anerkende hinanden. Det er der ikke noget nyt i. Men da vi de seneste årtier har haft stor fokus på det individuelle, så er fællesskabet mere vigtig end nogensinde før. Det kan være en af grundene til, at social dining har haft så stor succes som begreb. Der er jo ikke den helt store nyhed i at spise maden sammen med andre og heller ikke den samme mad, men trods dette så er der kommet en del restauranter, som har markedsført og synliggjort social dining. På disse steder er maden tilrettelagt som det sociale i måltidet og ikke omvendt.

 

Ofte små og mange retter

Det er ret tydeligt, at de restauranter i Aarhus, som har haft succes med social dining, har mange retter i deres menu og i varierende størrelse. Eneste kriterium for deres menuer er, at de skal vælges af hele bordet. Ellers giver konceptet heller ikke mening. Antallet af serveringer er svingende, men ofte er en stor menu mellem 10 og 16 serveringer. Tapas er også delemad, men her giver det ikke mening at tale om forskellige serveringer, men der kan fint være op mod 20 til 25 forskelligt at vælge mellem. Hvis man spiser social dining, så er det vigtigt at tjekke, om alle i selskabet har lyst til det, som serveres og tjekke menukortet inden. Der er links til menukortene hos alle dem, som er med i guiden her på siden. 

 

 

Senest opdateret: 26/02/2024 08:02