Vesterbro Torv: Få overblikket over det historiske torv i Aarhus

 

Vesterbro Torv er et historisk torv i Aarhus. Ikke færre end otte veje fører til torvet. Det lyder ret vildt, men ikke desto mindre sandt. Vesterbro er på mange måder et sted, man næsten ikke kan undgå at stifte bekendtskab med, hvis man opholder sig i Aarhus mere end nogle få dage. Der er en del spisesteder omkring Vesterbro Torv. Kun en restaurant er der, ellers er det mest i takeaway-genren, vi er. Dog har flere af stederne siddepladser. Et enkelt værtshus ligger også ved torvet. Og et par stykker indenfor 50 meter fra torvet.

 

Hvad bruges torvet til?

Vesterbro Torv fungerer til tider som samlingspunkt for lokale beboere og besøgende. Dog mødes man bare her og dribler videre. Det sker dog, at der er arrangementer og aktiviteter. Ikke i særlig stor grad. Omkring festugen sker der altid lidt, og det har til tider været en kæmpe succes. Ellers er det noget tamt med aktiviteter. En skam, for torvet skriger på, at der sker noget mere. Politikerne i Aarhus har sovet i mange år, og det er som om, at planerne med Vesterbro Torv er gået i stå. Det skrev vi også for 14 år siden, men der er ikke rigtig sket noget endnu. Byrummet skriger på oaser og frirum, og torvet her på Vesterbro i Aarhus er oplagt til noget mere. 

 

Godt med spisesteder og et værtshus

Brugsen ligger på hjørnet ved Vester Allé og Vesterbro Torv. Den er stadigvæk samlingspunktet, selvom Rema 1000 overfor har taget sin del af de faste kunder. Ellers er der en restaurant, en pitabar, to sandwichbarer, et pizzeria, en burgerbar, en We Food forretning samt en lille fastfood-joint, som laver döner kebab. Udover det er der bageren i Brugsen med deres bake off og lidt takeaway. 

 

Fra kvægtorv til parkeringsplads

Man kan altid diskutere, hvad en så central plads som Vesterbro Torv skal bruges til. Vesterbro Torv fik sit navn omkring 1890. Pladsen, som ikke rigtig var et torv dengang, da det var sparsomt med bygninger i området, blev brugt til kvægmarked. Eller rettere sagt et marked med levende dyr. Der var ud over kvæg, heste, grise, får og  høns, men det blev kaldt kvægmarkedet. Det stoppede i 1907, da der var kommet gang i byggeriet omkring Vesterbro Torv.

 

Fra 1922 til 1970 blev størstedelen af de høje huse, som i dag omkranser torvet, opført. Det underjordiske beskyttelsesrum blev opført i 1953, og har aldrig været brugt, heldigvis. Der er også garager under torvet, hvilket i alt for mange år har fået skylden for, torvet ikke rigtig kunne anvendes til noget mere fornuftigt end til parkeringspladser. Nu er der forsøg med nogle træer og bænke på torvet, men der er sjældent mennesker der.

 

Måske ikke byens smukkeste, men…

Vesterbro Torv er ikke ligefrem smuk. Det vil være løgn at påstå. Et rundt tissehus, nogle parkeringspladser samt en nedgang til et forældet beskyttelsesrum fra dengang den kolde krig eksisterede er, hvad torvet byder på.. Ingen bænke og borde. Der er de senere år plantet lidt træer, ellers er der ikke sket det store i mange år. 

Senest opdateret: 15/03/2024 01:03