Thomas Karassavidis og sin datter, Xenia Kjær Karassavidis hos Zorba i Frederiks Allé

Husker du den legendariske Restaurant Zorba i Århus?

 

Det duftede af træ, kød og grill, når du trådte ind i den lille hyggelige græske Restaurant Zorba i Frederiks Allé, som desværre lukkede endegyldigt i 2021.

 

Målet hos Restaurant Zorba var at servere ægte græske retter for aarhusianerne til rimelige priser. De var unikke på deres helt særlige og elskværdige måde. Stedet var stamsted for rigtig mange aarhusianere. Os her på Spiseguiden Aarhus kom rigtig mange gange på Zorba i 80’erne. I de lokaler, hvor Zorba lå, åbnede Akropolis i 1979. Man kan vist roligt sige, at der er en vis tradition for græsk mad i de lokaler.

 

Den legendariske Thomas Karassavidis

De fleste, som gik op i mad i Aarhus i 80’erne og først i 90’erne, vil sikkert kunne huske en lille græsk restaurant på Bruuns Bro. Zorba var navnet. Ejeren hed Thomas Karassavidis. Ham husker man, hvis man har mødt ham. Han er desværre død i dag, men var et livsstykke af den slags, som går i hjertet på en. Thomas Karassavidis kom til Danmark, da han forelskede sig i en dansk kvinde som ung og blev her. Han var restauratør i alle de år, han boede i Aarhus.

Thomas Karassavidis stod selv ved grillen hos Zorba

 

Thomas Karassavidis fra Zorba var altid glad og munter. En mand, som talte med alle, og som alle kunne lide. Han var indbegrebet af den gode historie fra Grækenland. Hos Thomas Karassavidis fik man god græsk mad, præcis som man husker det fra ferierne i Grækenland. Ikke specielle egnsretter og ikke noget mad, som danskerne ikke kendte. Men mad, som de fleste kunne lide, og som stort set alle grækere laver.

 

Zorba var en familierestaurant

Det var Thomas Karassavidis’ datter, Xenia Kjær Karassavidis, som til sidst ejede Zorba i Frederiks Allé, indtil den blev solgt og måtte lukke. Vi så hende ofte og talte med hende flere gange i restauranten. Hun var ligesom sin far altid på arbejde. Hun elskede gæsterne og fortalte, at hun altid havde haft en drøm om at få sin egen restaurant. Med en græsk far med et hjerte, som bankede for det græske køkken, var hendes drøm gået i opfyldelse.

Sådan så Zorba i Frederiks Allé ud i tiderens morgen

 

Du ville i sin tid få den autentiske stemning af, at være i Grækenland ved Middelhavet med græsk mad og drikke til fornuftige priser. Du kunne spise i restauranten eller bestille din mad som takeaway.

 

Autentisk græsk hos Restaurant Zorba

Menukortet lignede et, man kunne/kan finde på en græsk ø. Tzatziki, feta på grill, græsk bondesalat, spanakopita og indbagte kalamari var nogle af forretterne. Til hovedret var det roterende spyd med græske kartofler, frisk salat og tzatziki et hit. Også græsk bøf, souvlaki, lammekoteletter og moussaka var på menuen. De fleste hovedretter blev serveret med græske kartofler, frisk salat og tzatziki, mens vegetarretten bestod af spanakopita, kalamari, chilifeta, græske kartofler, frisk salat, pitabrød og tzatziki. Det var store portioner, de arbejdede med her, og var sulten ikke så stor, var der små retter som pita eller ¼ kylling. 

En fad med forretter hos Zorba

 

En af hemmelighederne hos Zorba var, at kødet var marineret i mindst to dage. Opskrifterne og krydderierne var hemmelige og efter egne familieopskrifter. Det siger de fleste jo, og alligevel smager maden ret ens. Men der var en anderledes smag hos Restaurant Zorba.

 

En lille rundtur hos Zorba i Aarhus

Ønskede man en rundtur i Grækenland var det oplagt at vælge pikilia. Her delte man forskellige forretter. Det kunne være taramosalata, en torskerognsmousse lavet af torskerogn med kartofler, chilifeta som er rørt feta med chili, kalamari og ikke mindst dolmades. Prisen var dengang kun 69 kr. pr. person. Kravet var, at den skulle bestilles af mindst to personer. 

 

Kulgrillen var altid tændt

Zorba anvendte friske råvarer, og maden var grillet over kul i restauranten. Grunden var for at give det, de mente, var den helt rigtige græske smag. Græsk mad er generelt enkle retter, godt krydret med bl.a. mynte, hvidløg, oregano, timian, citron, persille og kanel. Kødet har ofte fået lidt for meget på grillen, men sådan er det i Grækenland. Det er jo ikke ligefrem deres gastronomi, landet er kendt for. Thomas Karassavidis mente, at græsk kød altid skulle tilberedes på grill, hvor fedtet dryppede ned i kullene og gav os og smag til kødet. En elgrill ville være mærkbart billigere i drift, men så hellere spare på noget andet end kullene til grillen. 

Kulgrillen hos Zorba i Aarhus

 

Hvad drikker man til græsk mad?

På græske restauranter drikker man Ouzo, Metaxa, Retsina og de græske øl som Mythos. Det kunne du også få hos Zorba, men der var også et lille vinkort med de bedre græske vine. 

Vinkortet hos Zorba i Frederiks Allé

 

Stemningen hos Zorba i Aarhus

Den var intim, er det korte svar. Gæsterne sad tæt, når der var fuldt hus – og det var der ret ofte i det relative lille lokale. Der var plads til 30 spisende gæster, og man kom hinanden ved. Hyggen var der, og stemningen var afslappet, så man opdagede faktisk ikke, at pladsen var knap.

 

Prisniveauet dengang

Det var ikke de store penge, et måltid kostede på Zorba i Aarhus. Et let måltid kunne gøres for under 120 kr., og det var inklusivt noget at drikke til. Gik du efter en stor hovedret, var priserne fra 118 til 178 kr., mens det roterende spyd kostede 128 kr.. Hentede du selv din mad hos Zorba, var maden billigere. 

 

Duften af grill – er lig med trækul

Er der noget bedre end en åben grill at grille kød og grøntsager på? Sikkert. Men hos Xenia Kjær Karassavidis og Thomas Karassavidis elskede de deres åbne trækulsgrill. Uden den ville maden aldrig blive den samme, har Thomas fortalt til tusindvis af gæster gennem tiderne. Duften af træ, kød, grøntsager og ild var helt forrygende, var grækerens holdning. 

Lidt hårdtgrillet kød hos hedengange Zorba i Aarhus

En græsk pita hos Zorba

 

LÆS OGSÅ:

Husker du, hvornår Fratelli Pizzeria i Viby lukkede?