Guldsmedenes gade: Få sulten og tørsten slukket i Guldsmedgade

 

Guldsmedgade i Aarhus er en historisk, hyggelig og velkendt gade. De fleste, som kender Aarhus, kender også Guldsmedgade. I dag går gaden fra Lille Torv og til Nørre Allé og Nørregade.  Ud over det er det en af forbindelsesgaderne indtil åen og Strøget. Gaden er for alvor blevet hip, er i dag en af byens velbesøgte gader, og har indtil videre forstået at beholde sit eget dna. At gaden fik navnet, Guldsmedgade, er en gammel sag. Vi skal helt tilbage til før 1562. Dengang var gaden kendt for de mange guldsmede, som boede og drev forretninger i gaden.

 

Spisesteder og butikker 

I Guldsmedgade ligger i dag et hav af interessante spisesteder, hvor der bl.a. kan nævnes KOLO, Il Locale, Shawarma Bar, Langhoff & Juul, We Feat, LETZ Sushi, The Original Pita, Grand Fromage og Bernth & Co. De store kæder har endnu ikke indtaget gaden. Dog på nær af Sunset Boulevard og Letz Sushi. 

 

Dog ligger Emmerys der, men det har de gjort siden 1913, hvor bagermesteren Jens Emmery åbnede sin bagerforretning. At Emmery i dag er en stor kæde med bagerier og caféer er kommet til mange år senere. Emmerys Konditori og Restaurant, i dag bare Emmerys, ligger stadigvæk i den gamle hjørneejendom. 

 

Udeservering om sommeren

Gaden ligner sig selv. Dog er noget af det nye, vi har set, at der om sommeren er mere udeservering og liv i gaden. Der friholdes parkeringspladser, og her får nogle af spisestederne lov til at lave udeservering. Få har sågar bygget midlertidige terrasser. Det gør noget og skaber et andet liv. Men Aarhus Kommune er bange for, det tager overhånd. Hvorfor? Ja, det kan man kun undre sig over. 

 

Ensrettet og meget cykeltrafik

Gaden forbinder Øgadekvarteret med åen og Lille Torv og Strøget. Gaden er i dag ensrettet for biler ned til Klostergade. Resten af Guldsmedgade er gågade. Som cyklist må man cykle i begge retninger. I dag er Guldsmedgade en af byens pænt store cykelgader. Men på en eller anden måde, så mærker man det ikke. Der er kun få parkeringspladser på stykket fra Nørre Allé til Klostergade, så man kan med rette diskutere, om det giver mening at beholde dem. Især når man har oplevet, hvor meget leben der skabes ved at inddrage dem til udeservering eller andre formål, som samler folk. I gamle dage var der både en Gammel Guldsmedgade og en Ny Guldsmedgade, men de er i dag slået sammen, og ny og gammel er droppet. 

 

De små forretninger blomstrer op

Noget af det, som kendetegner Guldsmedgade i dag, er de mange små og unikke butikker. De mange, som passerer gaden, ser et mangfoldigt forretningsliv. Danmarks første Føtex-supermarked åbnede i 1960 og ligger stadigvæk på hjørnet af Klostergade og Guldsmedgade. Forretningen er stadigvæk i to etager og lever i bedste velgående. Dog savner vi flere af de detailbutikker, der var her førhen. Det er især fiskehandleren, vinhandleren, kiosken og slagteren, som i dag er lukket. 

 

På kanten af Latinerkvarteret

Noget af det, som er unik ved Guldsmedgade, er, at de gamle bygninger mere eller mindre er velbevarede. Gaden har også undgået de helt store og moderne byggerier i glas og beton. De mange hyggelige baggårde er der endnu, og i flere af de gemte “huler” er der udeservering. 

Fra 1903 til 1971 kørte der sporvogne i Guldsmedgade. Noget, som man umiddelbart ikke forstår i den relative smalle gade. 

Senest opdateret: 26/02/2024 08:02