Drikkepenge

Giver man drikkepenge på restauranter i Aarhus?

 

I Aarhus og resten af Danmark er det ikke obligatorisk at give drikkepenge, da service og moms er inkluderet i den endelige regning på restauranter, caféer, kaffebarer, barer, hoteller osv. Lønningerne i Danmark er også generelt højere end i mange andre lande, hvilket betyder, at ansatte ikke er afhængige af drikkepenge for at tjene en rimelig løn. Derfor giver det ingen mening at give drikkepenge.

 

Nogle gør, men det er deres valg

Men hvis du føler, at du har fået en ekstraordinær god service, eller bare ønsker at vise din påskønnelse af en tjener, er det bestemt acceptabelt at give drikkepenge. Typisk vil folk afrunde beløbet eller efterlade lidt småpenge. Men igen, det er ikke en forventning, og mange danskere giver ikke drikkepenge som en rutinemæssig praksis. I øvrigt forventes det heller ikke i dag på byens mange restauranter.

 

Drikkepenge er skattepligtige

I mange lande, herunder Danmark, anses drikkepenge som en indkomst, og de er derfor skattepligtige. Ifølge dansk lovgivning skal alle former for indkomst teoretisk set angives til beskatning.

 

For en person, der arbejder i restaurantbranchen, vil det betyde, at drikkepenge, der modtages regelmæssigt og kan forventes som en del af ens indkomst, skal angives til SKAT og beskattes som personlig indkomst. I praksis kan det være vanskeligt at holde styr på og i praksis betales der ikke skat af de drikkepenge der gives på de aarhusianske beværtninger. Vi har et utal af eksempler på personalet deler dagens drikkepenge mellem sig. I andre tilfælde tager ejeren eller restauratøren halvdelen af pengene til sig selv. 

Må man bruge drikkepenge til en personaletur?

Ja, i mange restauranter er det ikke usædvanligt, at personalet beslutter at samle drikkepengene sammen over en periode for derefter at bruge dem til fælles formål såsom en personaletur, en fest eller anden form for social aktivitet. 

 

Det er dog vigtigt at:

  1. Alle involverede medarbejdere er enige om denne praksis.
  2. Der er gennemsigtighed omkring, hvordan drikkepengene håndteres og opbevares.
  3. De skattemæssige forhold overholdes korrekt, da drikkepengene, som nævnt tidligere, er skattepligtige.

 

Det er altid en god idé at have en klar aftale eller retningslinjer indenfor den pågældende restaurant eller virksomheden om, hvordan drikkepenge håndteres, så alle ved, hvad de kan forvente, og så der ikke opstår misforståelser eller konflikter senere.

 

Hvor snakker man ikke drikkepenge i andre brancher?

Skikken med drikkepenge varierer fra land til land, men den er generelt baseret på kulturelle og historiske traditioner. Der er flere grunde til, at man typisk giver drikkepenge til tjenesteydere inden for visse brancher såsom restauranter og hoteller, men ikke i andre, som for eksempel kassedamer i supermarkeder. 

 

Her er nogle grunde:

Traditionen med at give drikkepenge er opstået i visse tjenesteydende brancher, hvor det blev set som en måde at belønne ekstraordinær service på. Disse skikke har ofte udviklet sig over tid og er blevet en del af den kulturelle norm i mange lande.

 

Tjenere, bartendere, kokke og hotelansatte, arbejder ofte direkte med kunderne og tilbyder en service, der kan variere i kvalitet afhængigt af interaktionen. Kassemedarbejderen har derimod en mere standardiseret opgave, hvor der er mindre tid til at tilføje et personlig præg på serviceniveauet. Dog kan en kassemedarbejder være utrolig sød og venlige, og burde have drikkepenge, men det får de stort set aldrig.

 

Drop drikkepengene en gang for alle

Det er dog vigtigt at bemærke, at det ikke handler om, at den service, en kassemedarbejder leverer, er mindre værdifuld eller vigtig. Det er snarere en kombination af traditioner, historie og arbejdsmarkedet, der bestemmer drikkepengeskikken. Men vores bedste råd er, drop drikkepengene – eller giv dem også til alle i andre brancher som giver en god service. At forfordele restaurationsbranchen giver ikke mening i dag. 

 

LÆS OGSÅ:

Det kan være et støjhelvede, at gå ud at spise i Aarhus