Anmeldelse: Er Spiselaugets smørrebrød ad libitum til 119 kr. value for money?
Læs madanmeldelsen
Godsbanen er for længst blevet til et kulturcentrum i Aarhus. Mangfoldigheden lever her, og der er plads til alle. Restauranten, caféen, baren og midt i det hele ligger Spiselauget. Det er omdrejningspunktet, og der er altid gang i den. Her er åbent fra tidligt til sent.
Spiselauget er kendt for sine mange events og gode idéer til, hvordan man samler folk til mad og drikke eller andre aktiviteter. For tiden er deres smørrebrød ad libitum til 119 kr. som er det store trækplaster. Som altid vurderer vi maden op imod den pris det koster.
Smørrebrødsbuffet fem dage om ugen
Idéen er til at forstå, og prisen er fast. Smørrebrød uden noget loft over, hvor meget man spiser og til en fast pris, forstår de fleste. Den med en fast pris for maden er en tendens, som i den grad har fremgang i Aarhus. Der er noget trygt i, vi ved, hvad et måltid mad løber op i, og med så relativt mange studerende, som der er i Aarhus, så er de spisesteder, som kan lave mad til en fornuftig lav pris mere populære end nogensinde før. Sådan er det!
Det er ikke alle ugens dage, der smørrebrød ad libitum. Det er på hverdage fra 11.00 – 14.00. Der er altid mindst seks forskellige stykker at vælge imellem, og stykkerne skifter, vistnok, efter både årstid og humør.
En mellemting mellem smørrebrød og håndmadder
Brødet var overraskende godt og friskbagt og pænt tykt. Ikke for tykt, som man måske havde troet, det ville være til den pris. Smurt med smør. Tak for det. Brødet størrelse og tykkelse har en markant indflydelse på, hvor meget man spiser. Og hvis det er for stort eller tykt, kan størstedelen “kun” spise et eller to stykker, og så er prisen lige pludselig ikke så lav. Men det var ikke tilfældet her, hvor vi endte med at spise fire stykker hver.
Rødspættefilet – de flestes darling
En relativ tyk rødspættefilet – ikke iskold, nok stuetemperatur. Det samme var remouladen. I bunden et salatblad og et par hvide asparges og en skive citron på toppen. Ikke overdynget med pynt!
Æg og rejer
Æggemad med rejer, urtemayo og kartoffelchips er et stykke, som hos de fleste er en favorit. Urtemayoen kan med rette fremhæves, ellers var den som forventet. Antallet af rejer varierede en del på de forskellige stykker.
Ingen smørrebrød uden hønsesalat
Hønsesalat med ristede svampe, bacon og syltede bøgehatte. Havde ikke så meget smag. Her kan man tale om smørrebrød og ikke håndmad. Der var pænt med høns i salaten og fyld på brødet. Et flot stykke og klart nogle niveauer over, hvad vi forventede af smørrebrød ad libitum.
Den danske kartoffel
Kartoffelmad med vegansk mayo, syltede rødløg, ristede løg og grov sennep. En pleaser, som altid gør det godt og mætter. Her vil vi fremhæve de syltede løg og sennep. De gjorde, kartoflen ikke faldt igennem.
Avocadomad
Avocadomad med kimchi og rugbrødschips. Avocado i sig selv gør ikke nogen fortræd. Men med kimchi på var snakken en anden. Et moderne stykke og nok et stykke, som mest appellerer til dem, som ikke spiser kød. Ros for det hele ikke altid skal handle om fisk og kød, når vi taler om smørrebrød.
Oksen lever i bedste velgående
Roastbeef med remoulade, agurkesalat, sprøde løg og peberrod var traditionelt og uden så meget snak. Lidt mere kød havde ikke gjort noget.
Betjening
De er der, og de har travlt. Venlig og effektiv er dommen. De hyggesnakker ikke, men det er vist heller ikke en del af konceptet. Der var mange gæster til frokost den dag, vi var fobi. Et bud var, der var over 100 gæster på en mandag. Men selvom der var besat ved bordene, var der ikke den store ventetid på drikkevarerne.
Drikkevarer
Der er øl på fad og lidt på flaske, ud over en pænt udvalg af vin, hvoraf det meste er af egen import. Det er Carlsberg, som sidder på ølhanerne. Det er der også noget trygt ved. Måske lidt for trygt vil nogle måske mene. Men man kender øllet og ved, hvad man får, og deres øl passer ualmindeligt godt til dansk smørrebrød.
- Friskbagt brød og pæn tykkelse, som passer mere eller mindre til pålægget.
- Smørrebrødet er frisksmurt, og der fyldes op ret hurtigt. Så ikke noget med det er fra dagen før eller fra morgenstunden.
- Ganske enkelt er det almindelig god value for money. Når vi taler smørrebrød og sågar håndmadder, fås det ikke billigere i Aarhus.
- Der kan være ret mange gæster omkring frokosttid. Sådan er det, hvilket på en måde også har sin charme, men heldigvis er lokalet stort, og man kan bare rykke længere væk, hvor der er mere ro.
- Effektiv betjening. Man venter ikke lang tid på sin bestilling.
- Udeservering i den lukkede gårdhave, som ligger inde midt bag de gamle godsbanebygninger. Her er roligt og vinden ikke eksisterende.
- Spiselaugets kokke holder fast i det traditionelle smørrebrød, men fornyer i det små stykkerne, her tænkes specielt stykkerne med avocado og kartoffel.
- Indretningen, arkitekturen og i det hele taget er atmosfæren cool. Det er lige før, at lokalerne på Godsbanen er et besøg værd i sig selv.
- Akustikken var ikke den bedste, men der er heldigvis langt mellem bordene - nogle steder i lokalet. Men hvis man vil have mere ro, så kan man rykke længere væk, hvilket tæller op.
- Kvaliteten er fair, acceptabel og ikke for skrabet. Det kunne man godt have forventet i det prisniveau. Det er ikke alt, som er hjemmelavet, men det smager godt og bedre, end vi regnede med til den pris.
Alt i alt er det godt set af Spiselauget. Det her tilbud på deres frokost kan noget. Et godt tilbud, som Lars Larsen ville have sagt. Det fås os bekendt ikke bedre i Aarhus for tiden. Maden er, som du kan se på billederne. Prisen er som altid med ad libitum, afhængig af hvor meget du spiser. Men de fleste spiste tre-fire stykker den dag, og enkelte nok en fem-seks stykker. At kunne samle over 120 gæster en mandag til frokost i Aarhus siger mere end vores anmeldelse. Det er på jysk, godt gået!