Croissant-guide: Her finder du en croissant i Aarhus

 

Af finde den helt perfekte croissant i Århus kan være en af de mere krævende opgaver. Grunden til det er typisk, at man i smilets by kalder rigtig meget industrifremstillet wienerbrød for croissanter. Det må man også gerne, for croissanter er ikke et varemærke eller en beskyttet titel. Hvordan en “rigtig” croissant skal smage, kan diskuteres, men der er klart kriterier, som skal være opfyldt, hvis man går efter en placering i top 5. Der skal være brugt smør i den, og man skal kunne smage smørret. Andre olie og e-numre er no go i en croissant. Smør er dyrt, og hvis en croissant kun koster 10 kr., så kan man med det samme udelukke, at der er brugt smør, eller i så fald meget lidt. Croissant betyder i øvrigt halvmåne. 

 

Find en croissant hos kaffebarerne, caféerne og bagerne

At lave en god klassisk croissant er mere godt håndværk og rigtig smør end raketvidenskab. Og her er der en del i Århus, som for alvor har gjort sig umage, og laver croissanter i den allerbedste liga. De bedste er byens bagerier. Men vi har også en del, som skraber bunden og laver noget, som ikke burde kaldes for croissanter. Vi har alle med i vores guide her, men vi er i gang med at lave anmeldelser af croissanter, og de kommer meget snart.

 

 

Østrig var først med croissanten

En del tror, at croissanterne stammer fra Frankrig. Det er også let at tro, da Frankrig er kendt for alle deres croissanter. Men det var faktisk en østrigsk bager, som lavede en variant af en giffel, hvor man brugte butterdej i stedet for almindelig gærdej. 

 

En af historierne på, hvordan croissanten er blevet til, kan føres helt tilbage til de osmanniske styrkers besættelse af Wien i år 1683. 

 

Osmannerne ville erobre byen om natten, hvor der var mørkt. Det gjorde de ved at grave en tunnel under byens mure. Til alt held var Wiens bagere oppe og i gang med dagens arbejde. De slog alarm, og derved fik Wien slået osmannerne ud af byen. Som gestus for troppernes sejr bagte bagerne i Wien de små horn (”Hörnchen”) med samme form som halvmånen i det osmanniske flag. De blev senere lavet af butterdej, og var som vi kender dem i dag. I Frankrig var det en østrigsk bager, som introducerede dem i Paris. Netop butterdej med smør er vigtigt. I de bedste croissanter i Frankrig kan der være helt op til 35% smør i.  

 

Dejen er vigtig

En faldgrube, man skal passe på, er, hvis en croissant ikke er luftig, og den bliver for tung og dejagtig. Hvis det var en tør tebolle, man ønskede, så havde man jo ikke bestilt en croissant. Alt for mange croissanter i Århus er desværre ikke den store oplevelse at spise. Hvorfor man ikke gør sig lidt mere umage, kan man kun gætte på, men det er kun de færreste, som har fundet balancen mellem smør og luftig dej. Men dem, som har det, laver også guddommelige croissanter.

 

Prisen på en croissant er en indikator, men ikke kun

Det koster noget at lave en god croissant. Sådan er det. De dyreste, som koster over 30 kr. stykket, er smørbagte, og har også en god størrelse. Hvis de er friskbagte, er det et stort plus, men det kan man ikke forvente, da croissanter i Aarhus sælges stort set hele dagen. Hvis man falder over en croissant til en fem til syv kr., så kan man være sikker på, at der ikke er brugt smør. 

 

I Danmark må butterdej underligt nok sælges, uden der er nogen form for smør i. Det burde ikke være lovligt, da butter betyder smør på tysk, og hvis man køber butterdej, så regner de fleste med, der er smør i, og ikke billige olie og et hav af tilsætningsstoffer. Men sådan er det, så det er en god idé at spørge, hvad der er i den mad, man tænker på at købe. 

Tjek vores sushiguide her:

 

Senest opdateret: 30/09/2022 10:09