Kan man stole på madopskrifter på nettet?

Kan man stole på madopskrifter på nettet?

 

Ja, i en del tilfælde kan man godt stole på madopskrifter. Især hvis de kommer fra troværdige kilder som man kender i forvejen. 

 

Men pas på. Nogle af Danmarks største blogs for opskrifter er lavet af amatører som ikke er uddannet inden for mad.  Mange af dem har ikke professionel erfaring inden for fødevarebranchen. Der er eksempler på bankfolk, butiksansatte, ufaglærte, og korrespondenter som intet ved om mad og har ikke andet erfaring end fra gryderne derhjemme i privaten. Deres opskrifter er ofte ikke testet af andre end dem selv og kan være en katastrofe at følge. Katastrofen er ikke større end at maden ikke smager godt, og ryger direkte i skraldespanden. Men der er øv at bruge tid og penge på noget, som man forventede var godt. Og det blev det så ikke på grund af en eller anden amatørblogger har kloget sig på noget for at få lidt opmærksomhed på nettet. 

 

Tjek referencer

“Rigtige” eller troværdige madopskrifter er normalt blevet testet og afprøvet af kokke og/eller andre kulinariske eksperter, før de deles med offentligheden i en bog eller på nettet. Derudover kan man også læse kommentarer og vurderinger fra andre, der har prøvet opskriften, hvilket kan give en idé om, hvordan retten smager og fungerer. Tjek eventuelt hvilket CV kokken har. Det giver en tryghed. 

 

Det er dog vigtigt at huske på, at selvom en opskrift kan være pålidelig, kan der stadig være variationer i smag og konsistens afhængigt af hvilke ingredienser der bruges, men tilberedningsmetode, køkkenudstyr og ikke mindst personlige smagspræferencer. Derfor er det altid en god idé at tilpasse opskrifterne efter ens egne præferencer og erfaringer. Hvis man ikke har nogle af dem, så er det kun af følge opskriften 100 procent.

 

Kan man finde troværdige opskrifter på nettet?

Ja, det er muligt at finde troværdige opskrifter på nettet, men det er vigtigt at være opmærksom på, hvor man finder opskrifterne – og ikke mindst hvilke kilder man kan stole på. Der er mange forskellige websites og blogs, der udgiver madopskrifter i dag. Nogle er mere pålidelige end andre. Husk, at det er langt fra de største og dem som er nummer et i Google som er bedst. 

 

Hvis man udelukkende vil have pålidelige kilder på madopskrifter og viden om mad, så er offentlige hjemmesider, sundhedsorganisationer, etablerede madmagasiner, større troværdige medier og blogs fra kendte og anerkendte kokke eller madskribenter. Det er også en god idé at læse anmeldelser og kommentarer fra andre brugere, der har prøvet opskriften, da de kan give en ide om, hvordan opskriften fungerer i praksis.

 

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at nogle opskrifter på nettet kan være unøjagtige eller misvisende, så det er altid en god idé at undersøge flere kilder og bruge sin sunde fornuft, når man giver sig i kast med nye opskrifter.

 

Laver uddannede kokke ikke de bedste opskrifter?

Det korte svar er, ja. Det gør de og de har også de bedste forudsætninger for det, trods der er stor forskel på deres dygtighed og faglighed.

 

Uddannede kokke har typisk en helt anden uddannelse, erfaring og viden om råvarer, hygiejne, madlavning og ernæring. De kan ofte tilbyde ekspertise og erfaring, når det kommer til at skabe velsmagende og velafbalancerede opskrifter. Derfor kan man ofte forvente, at opskrifter fra uddannede kokke er på et højt niveau og af høj kvalitet, hvilket giver tryghed i køkkenet. 

 

Dog betyder det ikke nødvendigvis, at opskrifter fra uddannede kokke altid vil være de bedste eller mest passende. Der kan være forskellige faktorer, der påvirker, hvilken opskrift der er den bedste for en given situation, herunder råvarer, prisniveau, tid, personlige evner, køkkenudstyr og personlige præferencer.

 

Man bør være kritisk over for madopskrifter

Mange madbloggere, specielt dem som ikke er uddannet inden for mad eller fødevarer, gætter sig frem til hvad der skal bruges i en opskrift. De har ganske enkelt ikke styr på elementær viden om fødevarer. Det kan man jo ikke se, men pas på hvis opskrifterne er for korte og ikke er forklarende. Måske er de kopieret eller oversat fra en udenlandsk blog. 

 

Uddannede kokke har ofte en bestemt stil, erfaring eller tradition inden for madlavning, og deres opskrifter er mere dedikerede og personlige, da de kan deres kram. Derfor er det en god idé at vælge en opskrift, der er lavet af en kok som har vist vedkommende kan lave mad. Det kan evt. være med en ansættelse på en af de bedre restauranter i Danmark, eller hun/han er kok eller køkkenchef på en sted man kender og har ry for at lave god mad. Anbefalinger fra venner og bekendte kan også være af stor værdi. De giver troværdighed.

 

LÆS OGSÅ:

Er det relevant, at inkludere en restaurants arbejdsforhold i madanmeldelser?