Odensegades Smørrebrød set udefra Odensegade i mens den endnu var åben

Husker du Odensegades Smørrebrød? Lukkede efter 85 år med kødudsalg 

 

 

Odensegades Smørrebrød var navnet på en historisk forretning på Frederiksbjerg. Odensegades Kødudsalg var forretningen også kendt som. Det var en tidslomme fra en svunden tid. Et stykke aarhushistorie af den slags, man efterhånden “kun” ser i Den Gamle By.

 

De seneste år var det mest smørrebrødet, de gjorde i. Odensegades Smørrebrød åbnede i 1935, og det var Jørgen Kristian Hansen, som ejede forretningen. Men efter mere end 40 år med kødudsalg og smørrebrød orkede han ikke mere. Grunden var ifølge ham selv, at han var blevet for gammel. Jørgen Kristian Hansen overtog butikken efter sine forældre, som startede den i 1935. Odensegades Smørrebrød lukkede i august 202o.

 

Håndmadder og smørrebrød

Kunderne hos Odensegades Smørrebrød var mange og trofaste. Indbyggerne på Frederiksbjerg var mere eller mindre faste kunder i forretningen. Især dengang det også var gammeldags slagterforretning. Da smørrebrødet i højere grad tog over, kom flere af kunderne langvejs fra.

 

Et spørgsmål om ære – ikke penge

Prisniveauet hos Odensegades Smørrebrød var lavt. Nogle ville mene, at det var ufattelig lavt. Der var tre priskategorier dengang på smørrebrødet. De billigste var håndmadderne til 10 kr. eller 15 kr., og de større stykker kostede 23 kr., mens de helt store stykker luksus-smørrebrød kostede 30 kr. stykket. Hvis man bestilte seks stykker uspecificerede håndmadder, fik man dem til 40 kr.. Det var nærmest urealistisk lave priser, men holdningen var, at kunderne ikke skulle betale mere end højst nødvendig for deres mad. 

 

Slagterpålæg med gavmild hånd

Smørrebrødet og håndmadderne var traditionelt med stort T. Der var intet nyt over dem, men det var heller ikke meningen. Pålægget var hjemmelavet. Skiverne på rugbrødet var til den tykke side. Jørgen Kristian Hansen var på ingen måde nærig med pålægget. Tværtimod havde den hovedrollen på rugbrødet, som det bør være. Pynten var passende og afdæmpet og ikke så voldsomt, som man nogle gange ser med traditionel smørrebrød. Da forretningen lukkede i Odensegade, var det den sidste af den gamle slags i Aarhus.

En stor håndmad fra Odensegades Smørrebrød

 

Madpakken var med håndmadder

Hvad man spiser til frokost, har der altid været mange meninger om. Men noget af det, som gjorde Odensegades Smørrebrød unik, var deres madpakker. Både håndværkere, studerende, pensionister og en del af byens mindre kontorer var stamkunder. De valgte ofte madpakkerne, da de var forskellige hver dag. 

Her ser vi en kasse med smørrebrød fra Odensegades Smørrebrød

Ellers var de hjemmelavede frikadeller, som kunne købes stykvis et hit. Flere mente, og mener stadigvæk i dag, de var de bedste i Aarhus. De havde altid en anseelig størrelse, og der var forskellige tilbud alt efter, hvor mange man købte.

 

En stykke med hjemmelavede rullepølse fra Odensegades Smørrebrød

 

Historisk indretning

Lokalerne var mere eller mindre intakte. Der var en sjælden autentisk stemning. Noget, som kun tiden kan skabe. Man stod i en tidslomme og lod sig føre ind i historien om en slagterforretning anno 1935. Efter Odensegades Smørrebrød lukkede, kom der en bager ind i lokalerne. De lavede indretningen mere moderne og ligegyldig. I dag er der et pizzeria, og det er heller ikke indretningen, som gør, at man skal besøge dem. Men intet varer evigt – heller ikke et historisk lokale, selvom vi nok er mange, der ville ønske Odensegades Smørrebrød stadigvæk havde åben. 

 

Åbnede klokken 6.00 fem dage om ugen

Åbningstiderne var ikke tidstypiske. De åbnede før bageren gjorde.  Forretningen var åben hver dag fra klokken 6.00 og lukkede igen klokken 15.00. Der var altid mange kunder, også fra morgenstunden, da mange skulle hente dagens madpakke, inden de skulle møde på arbejde. Dog var køen efter mad ofte pæn lang omkring frokost, og der var typisk lidt ventetid. Men personalet var effektiv, og det gik tjept. 

 

Aarhus var og er stadigvæk ikke kendt for at vælte rundt med parkeringspladser. Der har i alt for mange år været for få parkeringspladser. Derfor var det befriende, at det før i tiden var nemt at holde i Odensegade og smutte ind efter lidt mad. Det var et stort plus, som ikke kunne undervurderes. 

 

Et stykke med oksebryst med Odensegades Smørrebrød

 

Relaterede artikler:

Frokost-specialisten, som også er lukket ned i dag:

KØN Café ved Domkirken i Aarhus:

Her er det pizzeria, som åbnede Odensegades Smørrebrøds gamle lokaler:

Husker du Bambi på Banegårdspladsen?