Castenskiold ved åen inden den gik konkurs

Husker du da Castenskiold lukkede i 2018 efter 14 år?

 

 

Castenskiold lå i sin tid ved åen i Aarhus. Åboulevarden 32 var adressen. Den sidste ejer, Kim Elgaard, gik konkurs med stedet i 2018, og Castenskiold stod ikke til at redde økonomisk. Den lukkede endegyldigt, og lokalerne blev overtaget af Madklubben, så i dag ligger Madklubben Grill på adressen. Pudsigt nok, så kaldte Castenskiold sig for en madklub længe før restaurantkoncernen Madklubben rykkede ind i de tomme lokaler.

 

14 år ved åen

Castenskiold åbnede i 2004 og blev i 2008 overtaget af det aarhusianske par Susi og Jesper Øhlenschlæger: De drev stedet, indtil de gik konkurs i 2011 efter et millionunderskud. Flere har sidenhen givet den skyhøje husleje ved åen skylden for, at det var svært at få det til at løbe rundt. Men den holder i bagklogskabens lys ikke, da Madklubben Grill jo har en glimrende forretning i de samme lokaler. 

 

Her ses den store bar i midten af lokalet på Castenskiold

 

Konceptet var, at man kunne komme en hel gruppe og spise i mere eller mindre lukkede områder på det daværende Castenskiold. Men uanset om du kun var dig selv, et par eller flere, var der altid plads til dig. 

 

Pandekage med jomfruhummer hos Castenskiold

 

Castenskiold gik i sin tid under betegnelsen gourmet-brasserie, hvis det begreb i det hele taget giver mening. Et brasserie, som vi kender det i Frankrig, men hvor maden ikke kun var fransk, var vores definition dengang. Stedet gik efter en michelin-stjerne, men fik den som bekendt aldrig. 

 

Deres signaturret - elle en af dem på Castenskiold

 

De rigtige folk i køkkenet

Castenskiold har haft en del prominente kokke i køkkenet. Køkkenchefen på Castenskiold hed dengang Christoffer Norton og har en fortid på Molskroen, både under Wassim Hallal og Tommy Friis. I dag er han medejer af Restaurant Domestic i Aarhus. Efter han stoppede, kom makkerparret Mia Christensen og Thorsten Schmidt, som senere startede den succesfulde Restaurant Barr i København. Stedet ligger i øvrigt i Nomas gamle lokaler. 

 

Grillkøllen hos Castenskiold

 

Prisniveauet

Vi var jo ved åen i Aarhus, og her koster det meste typisk lidt mere end andre steder i byen. Fair nok, da der ofte er mange mennesker, og huslejerne er i toppen. Castenskiold havde en menu med tre retter til 300 kr., og hvis man skulle have tre glas vin med, løb prisen op i 450 kr. Man bør nævne, at der ofte blev serveret en cocktail til desserten. Hvis man var i humør til at gå all in, var det den adelige – altså deres store menu, man skulle vælge. Den løb op i 900 kroner inklusive vinmenu. Vinene var fine, men ikke overvældende, men det var prisen heller ikke. 

 

En dessert hos Castenskiold ved åen i Århus

 

Det store opgør 

Castenskiold ville ikke være som de andre ved åen. De gik deres egne veje. Opgøret var med nachos og caféburgeren. Hele åen var fyldt med cafémad på nær Ferdinand, FF og Restaurant ET. Det var jo det, gæsterne ville have dengang, men Castenskiold ville på ingen måde lave den slags mad. De gængse caféretter var bandlyst, og opgøret varede, indtil de gik konkurs og lukkede. Maden skulle være i toppen blandt restauranterne, og det var også god mad til prisen, de lavede. Uden tvivl, men måske forstod mange af gæsterne ved åen ikke deres mission.

 

Menutavlen hos Castenskiold

 

En stor og hæderlig menu

I Castenskiolds storhedstid var menukortet stort. Der var altid 20 retter eller flere at vælge mellem. Pænt mange på det niveauet. Som eksempel på nogle af retterne kan nævnes lyngrillet jomfruhummertatar i pandekage, hummerbisque, foie gras, carpaccio af ribeye med salat, croutoner, urter og en bakskuldsmayo, grillkølle af svin med nye danske kartofler, løg og karse, hybenost og brombær.

 

Livemusik på Castenskiold

 

Lokalerne kunne noget

Der var noget råt, stort, stilfuldt, smukt og højt til loftet over Castenskiolds lokaler. De var ikke som de andre. Det var heller ikke meningen. De store tunge gardiner, rå betonvægge, den kæmpe specialbyggede bar, det meget høje loft, de eksklusive store newyorker-lamper og store vinskabe var med til at rykke det arkitektoniske niveau op over standarden ved åen.

 

En cocktail hos Castenskiold

 

Begrænsede åbningstider

Det, som nok undrede mange, var deres åbningstider. Tre dage om ugen kunne det blive til. Ikke meget. Huslejen dengang var blandt de dyreste ved åen. Torsdag, fredag og lørdag var der fart på, og der var åbent til sent. Der var udelukkende fastansatte i køkkenet og i restauranten. Castenskiold gjorde op med de mange løsansættelser, som branchen var kendt for. Det er den stadigvæk. 

 

Hen på aftenen ved 23-tiden blev restauranten lavet om til natklub. Det var den så til den tidlige morgen. Dengang skulle man være fyldt 23 år for at komme ind. Gæsterne var ældre end det. Vi så en overvægt af gæster i 30´erne og 40´erne. 

 

LÆS OGSÅ:

Husker du Caffe Pascucci i Bruuns Galleri?

Huske du dengang Latin var åbent i Latinerkvarteret?

Caviar – den ægte kommer fra støren