Restaurant Latin i Latinerkvarteret i Aarhus

Husker legendariske Restaurant Latin i Klostergade?

 

Restaurant Latin var et kendt brasserie som lå på hjørnet af Klostergade og Studsgade lige i hjertet af Latinerkvarteret. Latin lukkede i januar 2023 efter flere års kontroverser, og retsager, med udlejeren af restauranten.

 

Latin var en af Aarhus’ ældste restauranter med 33 år på bagen.  Det var den nuværende ejer, Musta Rayan, som opgav kampen mod udlejer. Han overtog Latin efter franske, Philip Tahi, der drev restauranten i 27 år. Det var i høj grad Philip, som gjorde Latin kendt. Han var en fremragende vært, og skabte med Latin en institution i Aarhus. Han magtede desværre ikke kampen med udlejer, som iøvrigt var hans mangeårige ven, som også er restauratør i Aarhus.

 

Restauranten havde opnået klassikerstatus og var en af fransk gastronomis ældste institutioner i Aarhus. Her dominerede det franske køkken. Restauranten var charmerende og unik. De fleste, som har spist på Latin, husker med stor sandsynlighed maden og restauranten. Den gjorde noget ved folk, og historien var til at få øje på.

 

Maden hos Latin

Menukortet var enkelt og retterne var inspireret af, eller fra det franske køkken. Du vælgte frit fra menukortet mellem en og fem serveringer. Kokkene kunne deres håndværk og lavede mad på et pænt højt niveau. Det smagte godt, og de gjorde meget ud af, at man skulle kunne se hvad man smagte. Menukortet skiftede jævnligt. Dog var der nogle klassikere, som fik lov at overleve. 

 

Forretter som fiskesuppe med rouille, emmentaler, croutoner eller hvidvinsdampede muslinger. Der var også terrine de maison af foie gras og anderillette, rabarber, brioche og passionsfrugt eller Latins rørt tatar med tomat cognac majo, sennepskorn, pickles, æggeblomme og små salater. Fiskesuppen havde i sin tid kultstatus, og gik i flere årtier for at være den bedste i Aarhus. Gæsterne kom langvejs fra, udelukkende for at smage den.

 

Møre bøffer og franske desserter

Hovedretterne var blandt andet confit de canard med confiterede andelår med cassoulet af linser, spinat, søde kartofler og røget spæk eller Black Angus steak med bearnaise, pommes frites, salat de jour. Der var også dagens fisk eller oksemørbrad med Pommes Anna, pastinak, østershat i østerssauce og rosmarinsauce. Dessert var der også. Créme brulé, gâteau marcel, sélection de fromage eller tarte au citron meringuée.

 

Vin/drikke

Vin var der meget af. En selvfølge, fristes man til at sige. Det franske dominerer naturligt nok vinkortet. Men der var også vine fra andre europæiske lande samt USA. Dog ikke i stor stil, men alligvel. Der var også avec, drinks, øl og sodavand. Der var franske vine fra velkendte vinbønder, men også helt ukendte og unikke vine, som dengang ikke kostede alverden.

 

Stemningen

Atmosfæren var sin egen og helt unik. Der var noget boheme og original fransk stemning over stedet. Der var varme farver, dæmpede belysning og kunst på væggene. Køkkenet var placeret i et hjørne af restauranten og dermed åbent. Vi kunne alle følge med i kokkenes arbejde. I højtalerne lød der jazzede toner. Værtskabet var i top og kompetent mht. til vinen og maden. De supplerede hinanden godt og var med til at skabe god stemning. Man sadd tæt og kom hinanden ved. 

 

Prisniveau

Det var fornuftige priser hos Restaurant Latin, særligt når vi tog kvaliteten af retterne i betragtning. Råvarerne var gode, og flere af dem kom fra Peter Paris fra markederne i Paris. Tre retter kostede 299 kr. og der var mere end rigeligt til de fleste voksne. Er du til en enkelt ret, betaler du 220 kr., og gik du all in på 5 retter, er prisen 399 kr..

 

Det er på flere områder en synd, at de gamle legendariske spisesteder i Aarhus må lukke, men sådan er det. Vi har set en del de senere år, og der kommer helt sikkert flere til. Vi må lære at leve med det.

 

Sådan så restauranten ud på Restaurant Latin i Aarhus

Lidt af de mange vine hos Latin i Latinerkkvarteret

Fisken på væggen hos Restaurant Latin

De mange billeder på Latin i Aarhus

Der var siddepladser nok hos Latin i Aarhus

LÆS OGSÅ:

Husker du Juice Stop i Badstuegade?

Deals i Aarhus: Tjek vores guide til en, måske, god deal

Husker du Plan B Smassburger i Nørre Allé?

Husker du Gorm’s i Aarhus?