Smagsoplevelse: Lodret avlet grøntsager matcher smagen af økologiske produkter
Forbrugerne tvivler ofte på kvaliteten af grøntsager fra det vertikale landbrug. Men en banebrydende smagstest udført af Københavns Universitet og Plant Food & Research i New Zealand afslører, at deltagerne vurderer disse jordløse, højtvoksende grøntsager til næsten at være på højde med økologiske varianter.
Smagsløse, blege og unaturlige. Det er de stereotype opfattelser mange danske forbrugere har om grøntsager dyrket i vertikale landbrug. Men et nyskabende studie fra Institut for Fødevarevidenskab udfordrer disse fordomme. Forskningen viser, at grøntsager dyrket indendørs i lag uden brug af jord ikke kun kan bidrage til øget fødevaresikkerhed, men også tilbyde friske grøntsager og krydderurter året rundt, tæt på forbrugerne, samtidig med at de skaber mere plads til naturen.
Overraskende resultater
I det banebrydende studie blev 190 deltagere bedt om at blindsmage og evaluere forskellige grøntsager som rucolasalat, babyspinat, ærteskud samt krydderurterne basilikum og persille. Det hele var dyrket i vertikale landbrug og blev sammenlignet med deres økologisk dyrkede modstykker.
Resultaterne fra studiet var overraskende. Deltagerne vurderede de vertikalt dyrkede grøntsager til at være næsten på niveau med de økologiske. Michael Bom Frøst, en af forskerne bag studiet, pointerer, at smagsmæssigt er der ingen grund til at være skeptisk over for vertikalt dyrkede grøntsager. Deltagerne fandt, at de smagte lige så godt som de økologiske, som ofte anses for at være af højeste kvalitet.
I den direkte sammenligning mellem de økologiske og de vertikalt dyrkede grøntsager var der kun en marginal forskel i smagsbedømmelsen. For eksempel fik begge typer rucolasalat en score på 6.6 ud af 9 i smagstesten. Lignende resultater blev observeret for babyspinat og basilikum, hvor forskellen i smag var minimal. Ærteskud blev testet to gange, med en sejr til hver side, og kun i tilfældet med persille foretrak forbrugerne den økologiske version.
Resultater fra smagstesten
Resultaterne er med til at aflive de fordomme, som tidligere undersøgelser har vist, at forbrugerne har over for vertikalt dyrkede grøntsager. Selvom der generelt er en positiv holdning til teknologien, har forbrugerne haft lave forventninger til smagen og naturligheden af disse produkter.
Michael Bom Frøst forklarer, at neofobi, frygten for nye ting, spiller en stor rolle i forbrugernes tøven med at prøve vertikalt dyrkede produkter. Han understreger vigtigheden af at informere og oplyse forbrugerne for at overvinde denne barriere.
Studiet fremhæver også betydningen af vertikal dyrkning i forhold til at nå FNs bæredygtighedsmål. Vertikal dyrkning er pladsbesparende, da den foregår i højden, og man kan høste flere gange end på friland. Dette betyder, at flere landbrugsarealer i fremtiden kan frigøres til vild natur. Desuden kan dyrkningsfaciliteterne placeres tæt på byerne, hvilket reducerer transportafstanden fra producent til forbruger. Dog er der udfordringer forbundet med høje investeringsomkostninger, især i lyset af den globale økonomiske usikkerhed og inflation.
Michael Bom Frøst afslutter med at påpege, at med EU’s mål om at 30% af vores arealer skal være beskyttet natur, er der et presserende behov for at koncentrere fødevareproduktionen på mindre plads. Vertikal dyrkning kunne være en del af løsningen på dette problem.
Faktaboks: Vertikalt Landbrug
Vertikalt landbrug, også kendt som vertical farming, er en innovativ dyrkningsmetode, der foregår indendørs i flere lag under nøje kontrollerede forhold. Denne metode anvender ofte kunstigt lys og dyrker planter uden jord, typisk i vandkultur eller hydroponiske systemer.
Denne form for landbrug kan være en løsning på udfordringerne i fremtidens fødevareproduktion, som er påvirket af klimaforandringer, begrænset adgang til vand og landbrugsjord. Vertikalt landbrug tilbyder flere fordele, herunder lokal produktion og højt udbytte.
En af de største fordele ved vertikalt landbrug er dets uafhængighed af sæsoner og klima. Det reducerer forbruget af vand og jordareal, mindsker udledningen af næringsstoffer til miljøet og kan potentielt eliminere behovet for pesticider. De kontrollerede dyrkningsforhold sikrer en høj og stabil kvalitet af planterne, men kræver nøje styring af klimaforhold og effektiv ressourceudnyttelse.
Kilde: Urbanfarming.ku.dk
LÆS OGSÅ:
Meyers får international blåstempling for CO2-mål
Fastelavnsboller: Danskerne køber mere end de laver
Burger King i samarbejde med Cocio: En dansk klassiker bliver fast på menuen