Husker du Kählers Spisesalon i M.P. Bruuns Gade?
Spisesalon lukkede i januar 2021
I Spisesalon, ja, den hed Spisesalon til sidst, men i daglig tale kaldte aarhusianerne den Spisesalonen. Tidligere hed den Kählers Spisesalon. Her fik man en helt igennem god restaurantoplevelse, hvor smukt anrettet mad og udvalgte drikkevarer gik hånd i hånd med relativ god service og smukke omgivelser. Det var en succesfulde erhvervsmand, Frantz Longhi, som ejede Spisesalonen. Han drev i flere nogle af Aarhus’ bedste spisesteder.
Her kunne man med ro i sjælen læne sig tilbage i behagelige designerstole, og mens man sad dejligt tilbagetrukket fra den travle M.P. Bruuns Gade, kræsede restaurantens tjenere om gæsterne med alt lige fra gode, gedigne frokostretter til storslåede aftenmenuer med alt inklusiv. Lokalet var relativ småt, så der var ikke særlig mange siddepladser og man sad tæt.
Maden hos Spisesalonen
Det anmelderroste smørrebrød var en oplevelse. Hvis man ikke allerede havde prøvet spisesalonens anmelderroste smørrebrød – så var det oplagt at starte ud med. Spisesalonens smørrebrød var i sin tid virkelig kræs, både for øjnene og for smagsløgene. I dag er der kommet en del spisesteder til, som laver moderne smørrebrød og ikke mindst nyfortolkninger. Men Kählers Spisesalon var de første i Aarhus.
Køkkenchefens ambitioner var at bringe det gode håndværk ud til folket, og derfor var køkkenet baseret på rene og autentiske smagsoplevelser. Det er godt nok ord de fleste kokke siger, i dag, men vi troede i hvert fald på det hos Spisesalonen.
På menukortet var også en del moderne og mere eller mindre spændende salater, fyldige supper, tarteletter, hjemmebagte kager og velsmagende aftenretter. Du fandt Spisesalonen kun 2 minutters gang fra Aarhus Hovedbanegård. Men betjeningen var ikke byens hurtigste, så man skulle sætte god tid af til et besøg her. Det kunne godt tage lang tid inden man var færdig her.
Prisniveau
Det var middel på vej mod høj. Generelt fik man en god spiseoplevelse for pengene, og ikke mindst nytænkende. Især på smørrebrødsiden var de for alvor godt med. Her var okay value for money på maden. Nu er alt relativ, og hvis man sammenlignede med de mere traditionelle frokostrestauranter i byen, var priser her højere. Grunden var at stykker var mindre og der skulle nok en tre – fem stykker til for at mætte en velvoksen kvinde/mand.
Stemning
Den var på flere områder unik, og tankerne gik tilbage til en svunden tid. Det var som at komme ind på en klassisk café i Paris. De smukke høje glaslofter kunne bare noget. Stole og borde var klassiske danske designermøbler i den høje ende af prisskalaen. Salonstilen virkede godt, og den gode smag kunne man ikke sætte en finger på. Alt porcelæn var selvfølgelig fra Kähler.
Lokalet var lyst, og tiden stod mere eller mindre stille, når man sad der og spiste mens man fulgte med i livet på Bruuns Gade.
Drikkevarer
Da det moderne smørrebrød var i højsædet her, og det var der mange gæster kommer for at smage, så spillede øllet selvsagt en vigtig rolle på drikkekortet. Der var flere spændende på kortet. Heldigvis fra mindre bryggerier og de var ikke gift en leverandør. Det gav meget ros, da alt for mange andre restauranter kun havde øl fra de store bryggerier.
Smørrebrød som takeaway
Spisesalonen var en restaurant, og de havde meget andet end smørrebrød at byde på. Men det var frokosten og deres smørrebrød de blev husket for. Efter de havde haft åbnet en tre, fire år begyndte de at lave smørrebrød som takeaway. Om det blev den helt store succes skal være usagt, men det var i en periode meget populært. Især firmaer lavede aftaler om afhentning til møder mv.
LÆS OGSÅ:
Her er den store burgerguide i Aarhus her:
Tjek vores store guide over brunch her
Husker du Mefisto Bistro & Beværtning 28?
Husker du Globen Flakket ved åen?