Viking gryde - efter den originale opskrift fra Viking Bøfhus

Viking gryde – efter den originale opskrift fra Viking Bøfhus

 

En aarhusklassiker, som aldrig går af mode, er den legendariske viking gryde fra hedengangne Viking Bøfhus, som lå i Skolegyde/Havnegade i Aarhus.  

 

Vi har fundet den originale opskrift, som vi gerne gengiver. Pas på, det er en del madbloggere som også har opskrifter på diverse vikingegryder, men der er ikke det originale opskrift og deres resultater er tvivlsomme. Flere af dem har tilsat urimeligt mange grøntsager, som på ingen måde var i den oprindelige og originale udgave af den legendariske vikking gryde. Så er det på plads. 

 

Vikingegryden er en af de mest kendte retter gennem tiderne, og serveres i dag i moderniserede udgaver på flere af byens restauranter. Den er tilpasset nutiden, og så vidt vi ved her på Spiseguiden serveres den 100% original ikke mere på byens restauranter. 

 

Inden vi kommer til opskriften er det vigtigt at notere sig, at man i datiden beregnede 300 gram kød pr. person, hvilket var normalt dengang. I dag er det ret voldsomt og vi anbefaler at bruge 200 gram kød pr. snude. 

 

Til 10 personer – retten kan holde i flere dage, ellers må du i gang med regnemaskinen, hvis du vil lave den til 4 eller 6 personer. 

    • 3 kg svinemørbrad
    • 1,5 liter sødmælk
    • 0,75 – 1 liter piskefløde alt efter humør
    • 250 g smør – plus lidt ekstra til stegning af kødet
    • 200 g hvedemel
    • 3-5 fed hvidløg alt efter størrelse
    • 4 store løg
    • 40 g karry (ca.) – det SKAL være indisk Madras-karry i følge den originale opskrift.
    • 30 g paprika – kun rosenpaprika er anvendelig
    • 100 g tomatpasta – måske 150 gram alt efter hvilken slags man bruger
    • Whisky efter behov – i gryden altså

 

Viking gryde - efter den originale opskrift fra Viking Bøfhus

 

1.  Smørret brunes i en tykbundet gryde. Karry tilsættes og brunes til det ryger lidt. Ikke for meget. Pas på at det ikke brænder på. Tilsæt derefter paprika og lidt efter de finthakkede løg. Når løgene er næsten møre, tilsætter du melet. Det bages godt igennem. Tilsæt så det varme mælk og bag det hele op, så det opnår den rette konsistens. Den var gaffelvenlig i sin tid. 

 

2.  Tilsæt derefter tomatpasta, finthakkede hvidløg, fløde samt salt og peber. Saucen holdes varm – eventuelt i et vandbad. Det må under ingen omstændigheder koge.

 

3.  Kødet befries for sener og evt. fedt. Kødet flækkes på langs en 3-4 gange og skæres på tværs i passende strimler (ca. 1 gange 4 cm). Kødstrimlerne lynsteges i brunet smør og olie – ikke for meget af gangen, så koger det jo – og det er ikke meningen her. Kødet må kun steges til den er gyldenbrun. Derfor skal du ikke komme for meget kød på panden af gangen.

 

4.  Det lynstegte kød hældes over i den varme sauce, hvor den slapper af i godt 20 minutter, så det afgiver smag til saucen. Det må endelig ikke komme i kog, men den skal selvfølgelig være varm.

 

Retten serveres med hjemmelavede pommes frites og/eller ris. Det gjorde de på “Vikingen” dengang, men andet tilbehør kan også anbefales i dag. For eksempel nye danske kartofler. I respekt for historien, stedet og retten, så bør der serveres kolde øl til. 

 

Retten serveres med hjemmelavede pommes frites og/eller ris.

 

Retten serveres med hjemmelavede pommes frites og/eller ris - her med bagte tomater på siden

 

Lidt mere om “Vikingen”

Viking Bøfhus var et kendt århusiansk restaurant som endegyldigt lukkede i år 2000.

 

I 1960’erne begyndte restauratør Bjørn Jensen at drive Restaurant Viking. I 1968 udstykkes Havnegade 2A og 2B, hvorefter Bjørn Jensen kunne købe 2A og inddrog lokalerne til sin restaurant. Det var også under Bjørn Jensens ledelse, at restauranten opnåede århusiansk berømmelse, ikke mindst i kraft af stedets nye profil som bøfhus. Den slags var ret nyt i Aarhus dengang. Fra 1961 serverede de den senere så berømte “Vikingegryde”, en af de nok mest kendte retter på det århusianske menukort i de årtier. 

 

I 1974 genåbnede restauranten, nu under navnet “Viking Bøfhus”, ved de to restauratører H.J. Jepsen og Finn Enevoldsen. Finn Enevoldsen overtog senere det fulde ejerskab, men solgte i 1996 til Per Kondrup. Mindre end et år efter salget købte Enevoldsen imidlertid restauranten tilbage fra Kondrup, men solgte den senere. 

 

LÆS OGSÅ:

Find en pizza i Aarhus her

Hvorfor hedder det Mortensaften?

Leder du efter en bar i Aarhus?