Kogt hummer fra Havnens Fiskehus i Aarhus

Opskrift: Sådan tilbereder du en perfekt kogt hummer

Af Redaktionen,

 

Hummeren er kongen af skaldyr og en fantastisk delikatesse, som man aldrig bliver træt af. Den er det største krebsdyr i danske farvande og lever her sammen med jomfruhummeren, som er den eneste anden hummerart i området. I modsætning til jomfruhummeren er sorthummeren mørk eller sort, hvilket har givet den sit navn. Nyfangede hummere kan dog have nuancer af lyseblå eller lyslilla.

 

Den danske sorthummer har noget af det flotteste og mest velsmagende kød. Det er saftigt, fast i konsistensen og har en let sødlig smag. Når hummeren koges, skifter den farve fra sort til en smuk rød-orange nuance.

 

Hummerens smag er enestående, fyldt med noter af hav, saltvand, umami og en anelse sødme. Den mætter på en behagelig måde, hvilket flere mener skyldes det høje proteinindhold og det lave fedtindhold.

 

Opskrift på kogt hummer

Ingredienser:

  • 1 hummer (500-600 g)
  • 1 citron
  • 10 peberkorn
  • 1 laurbærblad
  • Et par stilke dild
  • Lidt salt

 

Fremgangsmåde:

  1. Kom alle ingredienserne, undtagen hummeren, i en gryde med vand.
  2. Bring vandet til kogepunktet (uden at det bulderkoger).
  3. Læg hummeren i det varme vand, og lad den koge i præcis 8 minutter. Hvis den koger for længe, bliver kødet sejt.
  4. Tag hummeren op og køl den hurtigt ned i iskoldt vand, eventuelt med isterninger.
  5. Flæk hummeren i to med en stor, skarp kniv. Knus kløerne med en lille kødhammer.
  6. Fjern den mørke streng fra halen samt hjernen fra hovedet.

 

Serveringsforslag

Servér hummeren med en skive smørstegt surdejsbrød, aioli og en frisk salat. En anden kombination er mini-hjertesalat, nektariner, friske bælgede ærter og en klassisk “mormor”-dressing. Top retten med hakket frisk estragon og ristede hasselnødder.

 

Opskrift på “mormor”-dressing:

  • 2 dl piskefløde
  • Saft fra 1 hel citron + lidt fintrevet skal fra cirka halvdelen af citronen
  • 2 tsk. sukker
  • Salt og friskkværnet peber

 

Vores hummere er købt hos Havnens Fiskehus i Aarhus, og her kan de fås både hele og levende. De kan også forberede dem for dig uden merpris, herunder koge og flække dem. Bestil på telefon 86 12 38 00.

 

Hvor fanges hummer?

I Danmark fanges sorthummeren primært i Limfjorden, Nordsøen og Østersøen. Den fanges med garn eller tejner, som lokker den til med madding. Hummeren er fredet i Limfjorden fra 1. juli til 1. oktober, da den i denne periode bærer rogn og skal have fred til at yngle.

 

Hummertyper

Der findes to primære arter af hummer:

  • Den amerikanske hummer (Homarus americanus). Den er også kendt som canadisk hummer, som lever langs Nordamerikas Atlanterhavskyst.

 

  • Den europæiske hummer (Homarus gammarus). Den findes bl.a langs Europas vestkyst og i Middelhavet. I Danmark lever den fra Nordsøen til Østersøen og i flere fjorde, såsom Limfjorden. Europæisk hummer kaldes ofte sorthummer på grund af sin mørkeblå farve, modsat den amerikanske hummer, som er mere grønbrun. Jomfruhummeren (Nephrops norvegicus) ligner hummeren, men tilhører en anden familie.

 

Hummerens levevis og fiskeri

Sorthummeren har få naturlige fjender udover sine artsfæller og mennesker. Om sommeren søger den ind mod kysterne, mens den om vinteren trækker ud på dybere vand, ned til ca. 40 meter. Den fanges typisk med særlige hummertejner.

 

Den danske sorthummer bliver sjældent større end 30-35 cm, men kan vokse sig større. Den største hummer fanget i Danmark vejede 5,6 kg, var 72 cm lang og havde en klosaks på hele 30 cm. Den anslås at have været 30-40 år gammel. Det lovlige minimumsmål for fangst i Danmark er 8,7 cm målt på rygskjoldets længde.

 

LÆS OGSÅ:

Transport og parkering i Aarhus