Hvad består en god dansk frokost af?
En god dansk frokost kan blandt andet indeholde marineret sild, rå løg og karrysalat, stegte sild i lage, kryddersild og smilende æg, en smørstegt rødspættefilet, gravad laks med rævesauce, røget ål med røræg, rejer med mayonnaise og citron, en lun, stegt sild i tomatlage serveret med bløde løg.
I den lune afdeling kan det være varm leverpostej med bacon og ristede champignon med syltede rødbeder til, mørbradbøffer a la creme, lun ribbensteg med rødkål og surt til, hønsesalat, nystegte frikadeller med kold kartoffelsalat, flæskeæggekage med bacon eller flæsk, tomater, masser af purløg og hjemmesyltede rødbeder, tarteletter med høns i asparges eller roastbeef med bløde løg og spejlæg.
Ost “hører” sig til som afslutning. Det kan være en skive rugbrød – måske ristet, med lageret moden ost, fedt, sky og rom eller en friteret camembert, solbærsyltetøj og med smørristet lyst brød.
Det sker ikke, at hele dynen bliver serveret til en frokost, men kun noget af det. Opremsningen er blot for at fortælle, hvad der indgår i en klassisk dansk frokost. Det skal også siges, at der er stor forskel på, hvor i landet man er, og hvilke traditioner der er der. Udover det, så spiller årstiden også ind. Til jul er en frokost lidt noget andet, og her kommer der endnu flere retter til.
Ikke “kun” øl og snaps til maden
Historisk set hører der øl og snaps til en dansk frokost. Sådan er det i vid udstrækning stadigvæk, dog kan man se flere og flere drikke vin til eller non-alkohol drikke. Men øl og snaps passer perfekt til den traditionelle frokost, og det er også det, som er mest udbredt i Aarhus, selvom man fornemmer, der er ved at ske en ændring. Især blandt kvinder, som i stigende grad foretrækker vin til frokosten. Det har flere af de bedre frokostrestauranter i Århus set, og de er blevet gode til at sætte vin til den danske frokost. Øllet er også flere steder blevet opgraderet til specialøl og mere spændende øl. Den tendens ser ud til at fortsætte, da man i længden bliver trætte af den industriøl, som de store bryggerier laver.
Typisk tager en dansk frokost god tid
Ofte kræver det god tid at spise en traditionel dansk frokost i Aarhus. Ikke fordi det er en naturlov, men sådan er traditionerne, og det holder frokostrestauranterne fast i. Et par timer kan der nemt gå, selvom nogen kan mene, det er lidt for lang tid til en frokost, da man jo sjældent har hele dagen til rådighed, med mindre det er en forretningsfrokost, hvor man holder møde samtidig.
Ikke alle laver lige god kvalitet
Man bliver nødt til at forholde sig til råvarerne, når man taler klassisk dansk frokost. Den findes nemlig i mange forskellige kvaliteter. Der er den, hvor alt er hjemmelavet, og hvor det udelukkende er gode råvarer, som er udvalgt, og så er der den slags, hvor alt, eller det meste, kommer fra en stor plastikspand lavet af de tarveligste råvarer og er præfabrikeret. Dem er der, heldigvis, ikke mange af tilbage i Aarhus, men der er enkelte, som ikke laver så meget selv, og er ligeglade med, hvor råvarerne kommer fra, bare de er billige. Det er et faktum – man får, hvad man betaler for. Sådan er det. Man kan eventuelt spørge kokken eller betjeningen, hvor han/de får deres råvarer fra.
Oplagt til møder
At forretningsfolk og politikere er glade for de aarhusianske frokostrestauranter er ikke nyt. Før i tiden var det ofte ude i byen, man lavede aftaler – og gerne over en god frokost. Det er også en tradition. I dag har de store og kedelige kantiner overtaget noget af den charme der er ved at gå ud i byen at spise. Desværre kan man sige. Men sådan er det. Dog skal det siges, at den hygge og værtskab, som er hos mange af Aarhus’ frokostrestauranter er unik, og findes kun der. Tak for det!