Pasta aglio e olio

Opskrift: Sådan laver du italienernes ’midnatspasta’

Af Mikkel Stensgaard Christensen,

 

Hvor vi herhjemme ofte søger mod en dressingbelagt shawarma eller hurtigburgere fra McDonald’s, har man i Italien en anden tradition. Her er det ikke usædvanligt at gå i køkkenet og bikse nemme, saltholdige pastaretter sammen efter en våd aften ude. Den ubestridte konge over disse retter er spaghetti aglio e olio, der ingen tid tager at lave, og som har hvidløgstung dybde og styrke. Retten bringes sammen af blot en håndfuld ingredienser, og styrkeforholdene kan man justere, som det passer humør og selskab.

Ingredienser (opskriften er til 2 personer):

  • Tørrede chiliflager efter temperament, jeg anbefaler ¼ teske (frisk chili kan også bruges, men er mindre traditionelt).
  • En stor håndfuld bredbladet persille, hakket relativt fint.
  • Frisk hvidløg (5 mellemstore fed), skåret i tynde skiver.
  • Lang pastatype, gerne spaghetti (påregn ca. 130 gr. per person og 150 gr. til de sultne).
  • ¾ deciliter god ekstra jomfru olivenolie.
  • Saften fra ½ citron.
  • Salt.
  • Evt. friskrevet parmesan.

 

Fremgangsmåde:

1. Sæt en pande på komfuret på medium varme.

2. Sæt en gryde med vand over til pasta. Mængden er underordnet, så længe du sørger for at røre i vandet de første par minutter efter, at pastaen er kommet i.

3. Hak persille og snit hvidløg i skiver.

4. Når pastavandet koger, kommer du salt i efter behov. Husk at smage på pastavandet! Det skal være mærkbart salt, men ikke ubehageligt.

5. Når panden er nogenlunde varm, kommer du olie på sammen med hvidløg og chiliflager og lader det stege blidt, til hvidløget er mørt og akkurat begyndt at bruntone i kanterne. (Har du brug for at stoppe processen, f.eks. fordi pastaen ikke er klar endnu, kan du smide en sjat vand, hvidvin eller pastavand på panden. Det kan du gøre flere gange uden problemer).

6. Når pastaen er al dente, kommer du den i panden sammen med en deciliter af pastavandet og lader det koge op, til en lækker sauce har dannet sig i bunden, og det hele lyder sammenbragt. Man er ikke i tvivl om lyden, når først den er der. Sørg for hele tiden at røre i panden.

7. Citron tilsættes og koger med 5-10 sekunder.

8. Tag panden af blusset og rør persille i.

9. Hele retten smages til – justér med citron, chili eller salt efter behov. Husk, at du altid kan tilsætte mere pastavand løbende for at justere konsistensen. Retten må gerne være lidt våd ved servering, da den også vil sætte sig ved bordet. 

Velbekomme. Stil evt. olivenolien på bordet, så man kan dryppe helt frisk olie på sin pasta.

 

 

Dagens trivia:

I en uforglemmelig scene fra filmen ’Chef’ serverer John Favreau i skikkelse af den udbrændt kok, Carl Casper, spaghetti aglio e olio for sin muse og kollega, Molly (spillet af Scarlett Johansson). Filmen går aldrig i detaljer med deres relation, men det er tydeligt, at maden taler mere end ord.

 

Det er vigtigt, at hvidløget snittes i skiver og ikke hakkes. Hakker man sit hvidløg, bliver det nemt overtilberedt og kan tilføje uønskede bitternoter.

 

En pastaret er ikke den samme uden god revet ost. Parmesan havde været ideelt, men her en rest pecorino fra køleskabet.

 

Saucen skal gerne antage denne fyldige form, så den binder til pastaen.

 

Rejer til Spaghetti aglio e olio

Jeg supplerede med rejer, som blev stegt på panden ved høj varme i et lille minuts tid på hver side.

 

Pasta aglio e olio