Antoine Chevalier – Carkonnia 2017, Extra Brut
5 ud af 6 stjerner.
Bølgen af growerproducenter, der laver vin på egne druer frem for at sælge til de større konglomerater, lever stadig i bedste velgående og nærmest dagligt dukker nye håndværksbetonede vinbønder op fra den franske muld.
En af dem er Antoine Chevalier, som i 2016 overtog faderens vingård i det lille udkantsdistrikt Vitry-en-Perthois, og siden har fremstillet en lille håndfuld vine i meget personlig stil.
Cuvéen, Carkonnia, en ren blancs de blanc (100 % chardonnay) fra enkeltmarken Le Jardin le Meunier. Den tager sig ud med gyldent skær og i næsen bliver man mødt af en regulær mur af velduftende bagværk.
Her er mazarin, vanilje, gule æbler og daggammel fløde – på bedste vis. Moussen er blid og imødekommende, og på paletten træder æblerne endnu mere frem. For den ellers relativt kølige årgang 2017 har vinen forbløffende sund og moden frugt, uden at det på nogen måde er kvalmt.
De blot 2 gram dosage vidner om druer, der har fået rigeligt med solskin, og vinmarkens sydlige eksponering fornægter sig ikke her.
En ekstrovert og æblefrugtig vin, der stilmæssigt læner sig op ad aristokratiske champagner, men som med begrænset dosage, fremtrædende frugtprofil og begrænset bærmekontakt også sætter en fod i grower-lejren.
Den perfekte allround-vin og et skønt visitkort for en region, vi nok ser mere til i fremtiden.
Pris: 630 kr. /stk. ved køb af 2 stk., ellers 745 kr.
![]()
Type: Mousserende vin
Land: Frankrig
Region: Champagne
Appellation: Vitryat & Montgeux
Producent: Antoine Chevalier
Drue: 100 procent Chardonnay
Årgang: 2017
Alkohol: 12,5 procent
Lagring: Gæret på fad og efterfølgende lagret i 36 måneder med bærmen
Stil: Allround Champagne med fokus på kagedej, smør og gule æbler i duft og smag
Forhandler: VinVirke
Om Antoine Chevalier
Her er godt 2,5 hektar vinmarker i området Vitryat, primært i Vitry-en-Perthois, Couvrot og Val-de-Vière. Han har dyrket markerne biodynamisk siden 2014 og blev certificeret økologisk i 2020 og biodynamisk i 2021.
Jorden består af ældre kalk, kendt som tuffeau, og Chardonnay dominerer som druesort. De sydvendte skråninger i Vitryat giver fyldige vine med moden frugt og en blødere mineralitet.
I kælderen vinificerer han parcellerne separat og eksperimenterer med både træfade, betonelementer og æggeformede tanke. Der anvendes ingen filtrering eller klaring, og gæringen sker spontant.
Alle hans vine er årgangschampagner på ren Chardonnay fra enkeltmarker. Produktionen er meget begrænset, og en del af druerne sælges videre til kooperativ.