
Husker du Frokostspecialisten i Frederiks Allé?
På Frederiks Allé 105 i Aarhus lå en lille smørrebrødsbutik. Frokostspecialisten hed den. Ikke synderligt moderne. I grunden befriende. Forretningen havde stadigvæk noget stolthed over sig. Her kom alle typer mennesker. Forretningsfolk og håndværkere var klart i overtal den dag, vi lagde vejen forbi. Snakken gik lystigt. Hvis man manglede et råd til, hvad der smagte godt, kunne man få dem i massevis i køen hos Frokostspecialisten. De havde deres holdninger til den danske smørrebrød. Og der var ikke mange rosende ord til den moderne smørrebrød som kokkene på de bedre restauranter lavede.
Frokostspecialisten lukkede i 2019.
Pænt stort udvalg
Disken bugnede af smurte håndmadder. Vi bestilte 10 stykker til 14 kroner stykket. Der fandtes også smørrebrød, men det skulle bestilles i forvejen. Grunden var vel, at håndmadderne kunne tilfredsstille de fleste. To stykker havde vi valgt med fiskefilet. En med remoulade og en med rejesalat. Det var friturestegte spætter. Heldigvis friskstegte og uden synderlig frituresmag. God tykkelse og fin sprødhed. Rejesalaten var ikke for fed. Det samme gjaldt remouladen, som der ikke var sparet på. Vi manglede en skive citron på toppen, men ellers var der intet at komme efter. Brødet var frisk med fast konsistens. Smurt med et fint lag smør.
Rigeligt med pålæg
Et stykke med leverpostej, rødbede, agurkesalat og et enkelt stykke bacon. Det kunne næsten ikke gå galt. Det gjorde det heller ikke her. Et godt lag leverpostej. Faktisk var tykkelsen på leverpostejen større end selve brødet. Let syrlige agurker og sprødt bacon. Et ganske godt stykke. Dyrlægens natmad fik vi ikke hver dag. Af en eller anden grund fandt vi kombinationen af saltkød og leverpostej god. Hvorfor vidste vi ikke. Leverpostejen var lidt tør i det. Lidt tam i smagen. Ud af de håndmadder vi spiste, var det her det svageste.
God betjening
Betjeningen var effektiv, hyggelig og snakkesalig. Helt nede på jorden og havde god tid. Her var ingen hastværk og de var ufattelig venlige og hjælpsom. Trods det rolige tempo fik de alligvel noget fra hånden. Bedre end på mange restauranter, hvor ligegyldigheden ofte herskede. Men det var ikke specielt nemt at få god og arbejdsom personale på det tidspunkt.
Vurdering
Til prisen, 14 kroner stykket, var der ikke noget at komme efter. Frisksmurt og med god smag. Der var ikke så meget moderne over Frokostspecialisten. Men heller ikke nogen overraskelser. Man vidste, hvad man fik, og de fleste kunne lide maden. Meget af det mad, vi spiste, havde ændret sig de sidste år, men ikke håndmadderne hos Frokostspecialisten. De var, som de altid havde været. Tak for det. Køen ind til disken vidnede om, at konceptet stadig holdt. Der var ikke mange burgerbarer mv., som kunne præstere så mange kunder omkring frokosttid.