
Husker du Gartnergården i Skødstrup?
Gartnergården var et herligt sted, som i den grad skilte sig ud. Det var svært at beskrive Gartnergården kort, da stedet var så mangfoldigt, at det skulle ses og opleves, før man troede på det. Det var Pil La Cour og Mattias Jonasson, der stod bag, og de havde skabt en sand oase med over 50 ansatte. Kunderne kom langvejs fra for at handle ind, og de fleste kvalitetsbevidste forbrugere i området var stamkunder hos Gartnergården.
Et populært udflugtsmål
De seneste 13 år havde Gartnergården udviklet sig til et yderst populært udflugtsmål nord for Aarhus. Med gårdbutik, café, bageri, deli, grøntafdeling, mosteri, orangeri og mulighed for at komme helt tæt på gårdens dyr var stedet blevet en sand favorit blandt især børnefamilier. Men nu lakkede det desværre mod enden.
Et sandt fødevaremekka
Aarhus væltede ikke ligefrem i markeder med friske grøntsager og frugter. Stort set alle supermarkeder i byen pakkede deres fødevarer ind i plastik, så man knap nok vidste, hvad man købte. Man var langt fra Sydeuropas store madmarkeder med alle mulige friske råvarer. Desværre. Det tætteste, man kom på et “rigtigt” madmarked, som havde åbent alle ugens dage, var faktisk Gartnergården i Skødstrup. Der var altid friske råvarer og rigtig gode priser. Udvalget var stort, og der var ikke mange friske råvarer, man ikke kunne finde der.
Caféen i gården
Det var en gammel gård, som navnet tydeligt viste. Men gennem årene var den blevet udvidet med nye projekter og bygninger. Et af dem var caféen, som var blevet et velrenommeret spisested. Af mad i caféen kunne nævnes diverse brød, kager, gårdens brunch med friskpresset juice, gårdens lette platte, salater samt lune sandwich. Signaturretten, hvis man spurgte Spiseguiden, var uden tvivl gårdens æggekage, som selvfølgelig blev lavet af gårdens egne æg fra fritgående mobile høns på græs, samt tørsaltet bacon. Som tilbehør var der dagens grøntsager og en tilhørende salat. Der var altid hjemmelavet rugbrød fra deres eget bageri. Prisen var små 150 kr., og det var ganske enkelt et fund til prisen. Caféen havde også egen kaffebar, og stort set alt var lavet på økologiske råvarer. Smagen kunne diskuteres, men udvalget så godt ud.
Gårdhaven, et samlingspunkt
I gårdhaven, som forbandt alle bygningerne, var der udendørs bar, en stor brændefyret pizzaovn samt borde og bænke, hvor man kunne nyde mad fra bageren, delien, caféen eller pizzaer, hvis ovnen var i gang. Om sommeren blev der afholdt livekoncerter i gården. Til halloween var der forskellige aktiviteter, ligesom i julemåneden, hvor stedet emmede af idyl.
Prisniveauet
Når man drev en stor og mangfoldig forretning som Gartnergården, var det svært at tage det hele over en kam. Generelt var priserne ikke lave, men de købte stort ind og var gode til at handle. Tilsatte man den store kundetilstrømning, kunne priserne ofte matche eller endda være bedre end andre steder. Kvaliteten var under alle omstændigheder markant bedre og uden tvivl mere frisk.
Hjemmelavet takeaway
Medarbejderne hos Gartnergården lavede hver dag takeaway i deres egen deli. Alt blev lavet fra bunden, det var en selvfølge. Der var et hav af forskellige retter at vælge imellem, ofte klassiske danske retter i moderne versioner, lavet på økologiske råvarer. Der var altid deres egne pizzaer, som var færdiglavede og blot skulle varmes i ovnen derhjemme. De var ikke frosne. Fredag og lørdag lavede de desuden deres egen tapas. Der var en pænt udvalg at vælge i mellem.
Grøntbutikken
I begyndelsen var det friske jordbær, kartofler og andet grønt, der udelukkende blev solgt for at fremme lokale gartnere gennem salget af deres friske grøntsager. Det gik godt, og flere og flere grøntsager kom til. I dag kom frugterne og grøntsagerne fra mere end blot lokale avlere. Udvalget var enormt, formentlig det største i Aarhus. Der var altid et pænt udvalg af både inde- og udendørsplanter samt blomster hos Gartnergården.
Her var bæredygtighed en selvfølge
Hos Gartnergården i Skødstrup var anstændighed, samfundssind og bæredygtighed en selvfølge. Strømmen kom fra vindmøller og solpaneler. Man gjorde alt for at undgå madspild, hellere sætte priserne ned end at smide ud. Råvarerne var i høj grad økologiske, og emballagen var bæredygtigt produceret.
Masser af parkeringspladser
Når man lå lidt uden for byen, var der som regel gode og gratis parkeringsmuligheder, og det gjaldt også hos Gartnergården. Et skøn var, at der var mellem 100 og 150 parkeringspladser i alt.
Et farvel med taknemmelighed
Efter 13 gode år på Gartnergården Aarhus med masser af udvikling og udfordringer, havde Pil og Mattias besluttet at fokusere al deres energi på Gartnergården Djurs. Det var med tungt hjerte, og de var utroligt taknemmelige for alle dem, som havde fulgt udviklingen og løftet gården sammen med dem gennem årenes løb. De havde erkendt, at for at få privatliv og arbejdsliv til at fungere, og for børnenes og kollegaernes skyld, havde de brug for at samle al deres gode energi på Djursgården og gøre det med hele hjertet, lød forklaringen fra indehaverne Pil og Mattias La Cour Jonasson. Der sluttede en epoke i det nordlige Aarhus.
Populært udflugtsmål lukker, men ikke uden afsked
Gartnergården Aarhus Butik havde sidste officielle åbningsdag den 17. august 2025. Ugen op til blev der holdt kæmpe flyttesalg, og kunderne blev opfordret til at komme og hjælpe med at tømme lageret. Aarhus-caféen ville fortsat holde åbent på ubestemt tid. “Vi håber fortsat på jeres støtte og glæder os til at se jer på Gartnergården Djurs,” lød det videre fra Pil og Mattias La Cour Jonasson.
LÆS OGSÅ: