Den færdige servering af gnocchi i efterårsklæder med græskar, salvie og salsiccia

Opskrift: Gnocchi i efterårsklæder med græskar, salvie og salsiccia

Af Mikkel Stensgaard Christensen,

 

Når det for alvor bliver koldt udenfor, og vinden rusker i træerne, stiger min lyst til mere bastante grøntsager eksponentielt. Det skyldes nok, at som vi nærmer os november, bliver udbuddet af spæde kålarter, salat, tomater osv. betragteligt mindre, og så må man jo kigge ned i den danske muld.

Græskar er virkelig kommet på hitlisten de senere år, for ikke bare smager de godt, de er også fotogene som bare pokker og kommer i et væld af spændende farver. Til suppe er den en favorit, men hvorfor ikke også bruge græskarret som nærende fyld til pasta eller gnocchi?

Det har jeg gjort med denne sjælevarmende ret, som med garanti vil få dig i efterårshumør. Og har du lyst til at spise den med et tæppe i sofaen, kan du sagtens det. Jeg sladrer ikke.

Ingredienser (opskriften er til 2 personer)

  • Et halvt græskarhoved (hokkaido eller butternut squash er bedst), skåret i mundrette bidder
  • 500 gr. gnocchi
  • En pakke salsiccia-pølser, taget ud af deres skind og plukket i små stykker (alternativt en pakke salsicciafars)
  • 2 fed hvidløg, hakket fint
  • 2 skalotteløg, hakket fint
  • En god håndfuld salvie, hakket groft
  • En spiseskefulde smør
  • Saften fra ½ citron
  • Olivenolie til stegning
  • Parmesanost
  • Evt. kapers, hakket groft

NB: Retten kan sagtens laves vegetarisk – så udelader du bare kødet.

 

Gnocchi i efterårsklæder med græskar, salvie og salsiccia

 

Fremgangsmåde:

1. Sæt en pande (gerne med høj kant) på medium høj varme. Lad den komme godt op i temperatur.

2. Sæt en gryde med vand over til gnocchi og bring i kog. Smag vandet til med salt – det skal være lidt ligesom kogevand til kartofler.

3. Hæl en smule olivenolie i panden og læg så de smuldrede stykker pølse i ét lag og lad dem stege. Det er vigtigt ikke at pakke panden for meget, da det forhindrer bruningen af kødet. Steg evt. ad flere omgange og læg dem til side løbende (NB: kødet må ikke flyttes rundt, før det har dannet en pæn brun skorpe på den ene side).

4. Når kødet er stegt, tager du det op med en hulske og lægger til side.

5. Læg nu græskar i panden og tilsæt salt. Når det er mørnet, men stadig har bid, lægges det til side (hvis der er for meget fedtstof i panden, fjerner du bare undervejs).

6. Skru blusset ned på medium lav varme, tilsæt smør og skalotteløg til panden. Giv løget et nip salt for at hjælpe processen på vej.

7. Når løgene er ved at være blanke, tilsættes salvie, hvidløg og evt. kapers og steger i 30-40 sekunder.

8. Tag panden af varmen og hæld nu salsiccia og græskar tilbage, pres citronsaft ud over retten og rør rundt.

9. Kog nu dine gnocchi efter pakkens instruktioner. Tag gerne en op af vandet og test, om konsistensen er ved at være der. De skal have let sejhed og holde formen.

10. Når dine gnocchi er kogt, hældes de i panden med de øvrige ingredienser og en deciliter af kogevandet. Blusset sættes på medium høj varme, og retten bringes sammen og smages til for salt, peber og citron. Tilsæt evt. mere kogevand løbende, så retten forbliver saftig, men pas på ikke at koge den for længe – så mister græskarret sin konsistens.

Velbekomme.

 

Jeg foretrækker at fjerne skrællen på hokkaido-græskarret til denne servering, men retten fungerer også med (NB: bruger du butternut squash skal skrællen altid af).

Jeg foretrækker at fjerne skrællen på hokkaido-græskarret til denne servering, men retten fungerer også med (NB: bruger du butternut squash skal skrællen altid af).

 

Pølse-farsen skal antage brun farve fra stegningen. Sådan sikrer du mest mulig smag i kødet.

Pølse-farsen skal antage brun farve fra stegningen. Sådan sikrer du mest mulig smag i kødet.

  Retten kan også sagtens laves med pasta. Her vil jeg anbefale de små orecchiette, som er gode til at holde på saucen. Mezzi pacchetti eller konkylier vil også være oplagte.

Retten kan også sagtens laves med pasta. Her vil jeg anbefale de små orecchiette, som er gode til at holde på saucen. Mezzi pacchetti eller konkylier vil også være oplagte.

 

Græskar er virkelig kommet på hitlisten de senere år, for ikke bare smager de godt, de er også fotogene som bare pokker og kommer i et væld af spændende farver.

 

Man kan med fordel tage lidt af den sprødstegte salvie fra og toppe med det før servering.

Man kan med fordel tage lidt af den sprødstegte salvie fra og toppe med det før servering.

 

Den færdige servering af gnocchi i efterårsklæder med græskar, salvie og salsiccia

Servér gerne rette med friskrevet parmesanost til.

 

LÆS OGSÅ:
Opskrift: Sådan laver du italienernes ’midnatspasta’