Gryderetter, simreretter eller sammenkogte retter. Kært barn har mange navne. Uanset hvad så er de et hit hele året rundt. Særligt i de mørke og kolde tider, hvor duften fra de varme retter breder sig i lokalet, mens retten simrer i køkkenet. Gryderettens historie går flere tusinde år tilbage, og i Aarhus har en del restauranter og caféer taget retterne til sig. Spiseguiden Aarhus har lavet en guide over de restauranter, caféer og Street Food, der har gryderetter på menuen.
De danske gryderetter
Gryderetter kan kombineres på et utal af måder. Det består dog altid af småtskåret kød og grøntsager samt krydderier og urter, der sammen med fond, fløde, vin eller alle delene på samme tid simrer i længere tid. De tager tid at lave, har god smag og er værd at vente på. Nogle af de klassiske danske retter er kalvefrikassé, jægergryde, mørbradgryde, paprikagryde, oksehaleragout og forloren skildpadde.
Internationale gryderetter
Danskerne har fået udenlandske retter tilberedt i en gryde ind under huden, og de serveres ofte på de danske restauranter. Boeuf bourguignon og coq au vin fra Frankrig, den ungarske gullasch, italienske ossobuco, den irske stew, russiske bøf stroganoff, den indiske butterchicken, de kinesiske karryretter samt chili con carne fra Texas og Mexico er nogle af de mest velkendte.
Noget for vegetarer
Gryderetter kan også laves uden kød, og de grønne gryderetter med bælgfrugter vinder mere og mere ind. Det kan være kikærter, linser eller bønner, der er fulde af proteiner, og som mætter godt.
Læs mere i guiden herunder: