
Hvorfor hedder nye restauranter ofte et eller andet mærkeligt?
Hvis man vil åbne en restaurant og er i tvivl om, hvad den skal hedde, hvad gør man så? Der er ingen bog a la Hvad skal barnet hedde?, at søge inspiration i. Måske også godt nok, da det inden for restaurationsbranchen ikke er smart at have 100 restauranter, der hedder Møf. Men hvorfor skal nye restauranter i dag altid hedde noget underligt, fjollet eller have et navn med apostrof og omlyd?
Det handler om at være unik
Åbenbart. Før i tiden var en restaurant ofte opkaldt efter by, kvarter, hvad de lavede, hvem der ejede den mv. Man kunne let gennemskue, hvad det var for et slags sted. Dog ikke nødvendigvis menuen.
Hvordan er moden inden for restaurantnavne i dag? Det der med Svinkløv Badehotel, Henne Kirkeby Kro, Restaurant Skovmøllen, Klassisk Bistro, Sjette Frederiks Kro, Brøndums Hotel, Varna Palæet, Molskroen, Norsminde Kro, Den Lille Kro, Falsled Kro, Mortens Kro, Søllerød Kro, Mielcke & Hurtigkarl…
Vi har samlet en del
Vi har fundet nogle restaurantnavne og navne på andre spisesteder, som på flere måder er pudsige og tankevækkende. De fleste af dem har nok en grund til at de valgte det navn, som de nu engang gjorde. Men hvad, som ligger til grund for valget af navn, er en gåde for os gæster.
- Restaurant Udtryk, eller bare Udtryk
- Møf
- Høst
- Hjemve
- Gorilla
- Omar
- Flux
- Okê
- Barr
- Polly
- Safari
- Tipsy
- Cleo
- Lakaj
- Frank
- Mundret
- Struktur
- Textur
- Galåre
- Sides
- Applaus
- Tabu
- Restaurant SMAEK
- Fusion
- Llama
- June
- Bermuda
- Vækst
- .gusto
- Halibut
- Capa
- Capo
- Donda
- Alimentum
- Anx
- NU&DA
- Substans
- Nam
- Aure
- Ancestrale
- JaTak
- Vandret
- POPL
- Raa
- Opulent
- Radio
- Bibendum
- Ugly
- Pirlo
- Elle Belle
- Oops
- Lupo
- Havrum
- Konkret
- Café Støj
- Restaurant Bavn
- Wakha
- Donda
- Nögen
- Falernum
- Smagsløget
- Neni
- Thali
- Maven
- Elmer
- Hærværk
- Bardok
- Bæst
- Levi
- Roberta
- Propaganda
- Nomelle
- Rummelig
- Unda
- Kesar
- Café Korn
- Mundo
- Aro
- Domæne
- Babel
- Juma
- Texture
- Akmē
- Mota
- Køst
- Clementine
- Abigail
- Bird
- Moment
- Juma
- Anaba
- Bid
- Plates
- Podium
- Bazaar
- Amicis
- Fumos
Hvad er det positive ved de til tider lidt underlige navne?
Ofte ser vi ét- eller tostavelsesord, hvilket gør dem lette at huske, udtale og skrive. De lyder ikke som traditionelle restaurantnavne og adskiller sig fra mængden, hvilket måske kan være en god idé. Flere af de restauranter, der vælger ovenstående navne, positionerer deres restauranter som moderne, unikke og er bevidst om deres identitet.
Et kort, specielt navn er en måde at sige: “Vi er anderledes og specielle. Vi er unikke.” Det skaber en fornemmelse af, at stedet har en særlig identitet eller et særligt koncept, der adskiller sig fra de andre kollegaer.
Den minimalistiske æstetik i valg af navn, der følger med de tidligere nævnte navne, er også en global designtrend, som appellerer til et bredt internationalt restaurant-publikum. Det kan også være en af grundene til at vælge et navn, som skiller sig ud.
Sjovt at høre baggrunden
På Spiseguiden Aarhus er vi altid nysgerrige på navne. Vi spørger altid ind til, hvorfor en restaurant hedder det, den gør. Ikke fordi det betyder noget for os, men forklaringen er ofte spændende. Restauranter og spisesteder kommer og går i et væk i dag, og hvis et navn ikke virker, så dropper man det bare, og finder på et nyt. Derfor betyder navn også mindre og mindre i dag, og fokus er mere på mad og koncept.
At vælge unikke og anderledes navne er ikke noget nyt, og tag bare Noma eller Alchemist, som begge er blevet verdenskendte brands, men ikke på deres navne. Langt fra. De kunne hedde stort set hvad som helst og alligevel være blandt verdens bedste restauranter.
Vi opdaterer løbende vores liste med restaurantnavne med navne, som umiddelbart ikke giver mening, eller som er sjove og pudsige.