Olek Bondonio Barbaresco Starderi 2019

Olek Bondonio Barbaresco Starderi 2019

Af Jan L. Pedersen,

5 ud af 6 stjerner.

Vurdering og anmeldelse af vinen:

Olek Bondonio Barbaresco Starderi 2019 er klassisk, struktureret Barbaresco med masser af nebbiolo-karakter. Det er ikke en vin, der smiler sødt fra første slurk, men en seriøs flaske med dybde, syre og tydelige tanniner. Den kræver både luft og mad, men belønner til gengæld den, der giver sig tid.

Farven er klar rubinrød med et svagt orange skær i kanten, som man forventer af ung Barbaresco. I næsen møder jeg røde kirsebær og lyse bær, tørrede blomster sammen med et strejf tjære, lakrids og krydret jord.

I munden er vinen slank, men intens. Frugten er rød og rank, med fokus på kirsebær og røde bær frem for mørk, tung frugt. Under frugten ligger teblade, krydderi, lidt lakrids og en stenet mineralitet.

Syren er høj og frisk, tanninerne er tydelige og tørre, men ikke brutale, og alkoholen er varm uden at dominere. Eftersmagen er lang.

Starderi 2019 skal have lidt luft for at vise sig fra sin bedste side. Hæld den gerne på karaffel en til to timer før servering. Den er klart bedst sammen med mad.

Årgang 2019 er klassisk og forholdsvis koncentreret i Barbaresco, og Starderi vil have godt af at ligge nogle år endnu. Den med lethed drikkes nu, men vil typisk udvikle sig positivt de næste 5 til 10 år, hvor tanninerne bliver blødere.

Pris: 525 kr.

5 stjerner

Type: Rødvin
Land: Italien
Region: Piemonte, Barbaresco
Mark: Starderi
Producent: Azienda Agricola Olek Bondonio
Drue: 100 % Nebbiolo
Årgang: 2019
Alkohol: 14,5 %
Stil: Tør, slank men koncentreret Barbaresco med høj syre og markante, fine tanniner
Forhandler: Textur Vin

Om Olek Bondonio

Olek Bondonio holder til lige uden for Barbaresco by, hvor familien har haft gård og marker i generationer. Han arbejder i lille skala med håndhøstede druer fra egne parceller, blandt andet på de anerkendte marker Starderi og Roncagliette.

I marken arbejder han efter økologiske principper med lavt udbytte, ingen herbicider og stor fokus på sundhed i jorden. Målet er modne, koncentrerede druer frem for høj volumen.

I kælderen er stilen udpræget low-intervention: spontangæring med naturlig gær, lange macerationer på skallerne, lagring på større, brugte fade og vinen tappes typisk uden filtrering. Svovl bruges i begrænset mængde.

Det giver nebbiolo-vine, der kombinerer klassisk Piemonte-struktur med friskhed og en lidt “rå” ærlighed i udtrykket. Frugten er ren og levende, tanninerne markante men ikke hårde, og terroiret får lov at stå tydeligt i glasset.

Udover Barbaresco fra blandt andet Starderi laver Olek Bondonio også mindre mængder af andre Piemonte-vine (fx Langhe Nebbiolo og barbera) i samme håndværksprægede stil og i meget begrænset produktion.

Se flere vinanmeldelser her: