Husker du Vinbaren, Á Part, i Frederiksgade? (Lukket permanent)
Med Á Part havde vi at gøre med en fransk vinbar og restaurant, som satte en ære i at være sig selv. Det var en ren fornøjelse at besøge. Vinbaren, Á Part, i Frederiksgade var en af de hyggeligste vinbarer i Aarhus. Her stod tiden ret ofte stille, og der var plads til alle.
Á Part lukkede og slukkede i foråret 2024.
Stemningen var ikke typisk aarhusiansk, men meget mere storbyagtig, uden det blev for meget. Idéen til Á Part kom fra en tidligere ejer, Rolf Nordentoft, som er kendt for sin store viden om vin. Han var en mester i at finde gode vine – og til fair priser, hvilket tydeligt kunne ses i starten
Vinbaren og restauranten
Vinbaren, som også reelt var en restaurant, var uformel, nede på jorden, og der var vin i alle prisklasser samt lette retter mad til. Stilen på maden var fransk, hvilket tydeligt kunne ses på menukortet.
Navnet, Á Part, er fransk, og ejerne af vinbaren og restauranten havde selvsagt fået inspiration i det franske sprog. Saucen i det franske køkken blev serveret separat fra de andre elementer på tallerkenen og dermed Á Part. Vinbaren lå ved siden af søster-restauranten, Dauphine, som var en af de ældste restauranter i Aarhus, hvis vi taler gourmet-genren. Hos Á Part var der skruet ned for det formelle og op for hyggen og det jordnære.
Maden
Det typiske, eller bestselleren, var klart deres charcuteriebræt. Det kostede 120 kr., og der var meget mad for pengene. Umiddelbart skulle man tro, det var fransk, men det var det ikke kun, der var også danske slagtervarer og danske oste.
Hver tirsdag lavede kokkene hos søsterrestauranten, Dauphine, dagens ret på Á Part, hvor der var et glas vin til. Prisen var kun 150 kr. i alt. Det var et hit. Vintjeneren og køkkenchefen fra Dauphine sammensatte menuen, og det var først på dagen, man vidste, hvad det var. Men det var altid god mad og value for money, og det tiltrak mange af stamgæsterne.
Der var en menutavle, som var gældende på dagen. Her var der som regel altid østers, trøffeltoast, sardiner i olie med brød, hjemmelavede pateer, paté en croûte, charcuterie, pil-selv rejer og forskellige oste. Maden var i den stil.
Vinen
Man fandt et bredt udvalg af vine fra Europa. I stor udstrækning var der fransk vin – og det vin, som ikke var fransk, kom fra Europa. Hos Á Part var der ikke oversøiske vine. Ikke fordi de havde noget mod oversøiske vine, men fordi de mente, der var så meget god vin i Europa.
Prisniveau
Det var ikke dyrt. Tværtimod. En flaske vin kostede under 200 kr., hvis man ikke gik op i præcis, hvilken vin man ville drikke. De vine, som kostede under 200 kr. for en flaske, var typisk franske bordvine og af den slags man bare kunne drikke uden at forholde sig synderligt til den. Herlig vin. Men der var også meget dyre vine, hvis man var til det. Bourgogne var der en del af og selv rigtig gode bourgogner, såsom Machard de Gramont, hvor prisen kun var 320 kr. for en flaske, hvilket var god value for money i Aarhus. Flere restauranter tog op til 650 kr. for sådan en flaske. En omgang charcuterie kostede 120 kr., mens den berømte trøffeltoast kostede 65 kr.
Indretningen
Á Part beskrev selv, at indretningen mindede om en fransk jagtstue, men sådan en jagtstue havde vi nu aldrig set i Frankrig. Den var helt sin egen og dansk på mange måder. Indretningen var med mange forskellige gamle ting, og der var noget boheme over lokalerne. Her var masser af plads, og der var VIP-lokaler inde bagved, hvis man var nogle stykker og ønskede at sidde for sig selv. Á Part havde det bedste fra stamcaféen, men det var blot en vinbar med de samme egenskaber.
Atmosfæren
Atmosfæren hos Á Part var unik. Man følte sig ofte transporteret til en fransk bistro med den varme og indbydende stemning. Personalet var venlige og vidende om både mad og vin, hvilket bidrog til en uformel, men alligevel sofistikeret oplevelse. De var gode til gæster og formåede at lave en hjemlig og nede på jorden-stemning. Det var et sted, hvor man kunne slappe af, nyde en god flaske vin og en velsmagende ret, mens man følte sig hjemme i de hyggelige omgivelser.
Aarhus mangler autentiske steder
Á Part var en helt unik perle i Aarhus’ vinbarscene, hvor kombinationen af fransk elegance og dansk hygge skabte en uforglemmelig oplevelse. Selvom det ikke længere eksisterer, vil minderne om de hyggelige aftener, den gode vin og de enkle retter leve videre hos dem, der var heldige nok til at besøge vinbaren i dens storhedstid.