Aarhus’ bedste Dingse: De her sandwiches er uden for kategori
Læs madanmeldelsen
I Badstuegade i Aarhus ligger en ualmindelig hyggelig lille sandwichbar. Det er svært at undgå at se stedet, fordi der stort set altid er mange kunder, så de står udenfor og venter på den mad, de har bestilt.
Det er parret, Olivia Kofoed-Enevoldsen og Søren Bjørnskov Gram, som ejer og driver Dingse. Det gør de med en sjælden set passion. De sætter en ære i kvalitet og godt værtskab. Søren Bjørnskov-Enevoldsen har en fortid på den nu trestjernede Michelin-restaurant Jordnær i Gentofte. Her var han assisterende køkkenchef. Det gør kun, at vores forventninger til maden er endnu højere.
Der er fire sandwich, en focaccia og en salat at vælge imellem. Umiddelbart ikke overvældende. Men et skarpt udvalg, som viste sig at være mere end rigeligt. Tankevækkende, men sandt. Vi bestilte deres fire sandwich – en af hver.
Menutavlen ser så her ud. Det er let at danne sig et overblik.
Lidt mere om de fire sandwich
Indpakningen er personlig.
Friskbagt baguette med serranoskinke ‘Monte Nevado’, som havde lagret i 24 måneder, basilikum, pinjekerner, mozzarella og rucola. Ingen mayo, og det savner man ikke. Slet ikke. Mozzarellaen og den friske basilikum gør mayoens arbejde bedre og med bedre smag.
Kylling, jalapenosvinaigrette, padrons, skalotteløg og rucola. Der var sparket til syren her, hvilket gjorde den her sandwich mere end almindelig frisk. En moderne og opgraderet udgave af den traditionelle udgave. Dog i sin egen klasse.
Jambon-beurre, prosciutto cotto, dobbelt fermenteret smør og en Comté, som har lagret i 16 måneder. Her er dømt smørsmag på den gennemførte måde, og selvom den lagrede ost smagte af noget, så tabte smørret ikke pusten. Måske en lidt anderledes sandwich, men vanedannende.
Rosé rejer, rød peber, rød chili, tomatiseret mayonnaise, frisk agurk og rucola. Et overraskende godt match, og den røde chili løftede det hele på et hidtil uset niveau for en sandwich med rejer. Ufattelige at en sandwich med rejser kan smage så godt.
Brødet er en historie for sig selv. Det er sprødt på den franske måde og river på ingen måde i ganen. Det havde tyngde uden at blive for tung. Se bare den her brødskorpe her.
Friskpresset lime og pinkgrape. Dingse får dem begge lavet, og hvis du er vild med syre, så gå med de to.
- Helt ekstremt godt og friskbagt brød. Til sandwich er det svært at forestille sig bedre.
- Ingen salatmayo. Hvordan kan det være et stort plus? Det kan det, fordi mayonnaise ikke fremhæver smagen af noget som helst og i sig selv ikke er særlig spændende.
- Skinken var ganske enkelt mør som smør. Helt igennem god smag. Det er vildt, hvor meget gode råvarer kan løfte en smagsoplevelse.
- God betjening og vejledning. Man føler sig velkommen og falder let i snak. Uanset hvor mange kunder, der står i kø, så stresser de ikke og giver sig god tid til den enkelte kunde. Dog uden at falde i snak og staver. Der bliver lavet noget imens.
- Lokalet er utrolig småt, og der kan ikke stå mere end en 3-4 personer. Hvis vejret ikke er godt, skal man stå udenfor og vente på sin mad. Der er et vilkår, men måske lidt øv i regnvejr.
- Fair priser. De 89 kr. for en sandwich kan lyde af meget, men det er det ikke. Kvaliteten af råvarerne og smagen taler sit eget sprog. Efter man har spist en sandwich, synes de fleste, det er en god pris, og man får god value for sine penge.
- Der er ikke nogen siddepladser indendøre, men når vejret er godt, kan man sidde i deres gårdhave og et par stykker på Badstuegade. Sådan er det, og det skal man vide.
- Deres Dingsevand var syrlig med stort S. De smagte godt, men ikke det bedste match til maden.
Alt i alt er Dingse et must-try i Aarhus. Når vi taler sandwich og Aarhus, findes de efter vores vurdering ikke bedre. I de snart 15 år, jeg har anmeldt spisesteder og mad i Aarhus, har jeg ikke smagt noget lignende. Heller ikke hos den hedengangne Bernth & Co. Hvis vi gav stjerner her på Spiseguiden, ville Dingse få 6 stjerner for deres sandwich. Alt andet ville være for småligt og unfair.