Af Pernille Søborg,

 

Aarhus har mange gode bud, når man er på jagt efter en frokost. En fredag pegede lysten på en god dansk frokost. Vi kiggede på vores frokostguide. Valget faldt på Kalas i Jægergårdsgade. 

Da vi trådte indenfor, blev vi mødt af en moderne og nutidig restaurant og en venlig tjener, der uden ståhej viste os til bords. Stemningen var rolig og uhøjtidelig med akustisk musik i baggrunden og god plads mellem bordene. En indretning og atmosfære, der fik skuldrene til at falde ned. Helt ned. 

Smørrebrød på menuen

Hos Kalas er kortet tro mod traditionerne. Til frokost er smørrebrød i centrum, suppleret af et par større klassikere. Vi gik ombord i netop det danske og snuppede fadøl til. 

Store og flotte retter

Ventetiden var kort. To kolde Tuborg Classic på fad landede på bordet få minutter efter bestillingen. Efter et par slurke af fadøllen stod betjeningen ved bordet med vores store og flotte retter. Størrelsen gjorde, at gå sulten hjem ikke var en mulighed her. 

Tartelet med plukket kylling

I en halvdyb tallerken fik vi en stor tartelet serveret. Den var med høns i asparges og urter. Tarteletten var sprød og luftig og fungerede som en perfekt ramme. Kyllingen var plukket i generøse stykker, ingen nærighed her. Sprødt kyllingeskind tilførte både knas og ekstra smag. På toppen lå sprøde skiver af grønne asparges, persille og grønt samt en grillet citron ved siden af. 

Kalas i Jægergårdsgade

Saucen var fuld af smag. Den var ikke for fed, men havde god dybde og var en cremet sauce med præcis balance. Tarteletten her kandiderer klart til Aarhus’ bedste. Længere er den ikke. 

Tartelet hos Kalas i Jægergårdsgade

Røget laks og friteret æg

Stykket kom på et stort, smørristet brød med tykke skiver røget laks, et friteret æg og en urtecreme. Der var ikke sparet på noget. Helheden var gennemført med flere fine smagslag. Laksen var i en klasse for sig. Mør som smør, med silkeblød tekstur og røgsmag. Velsmagende uden så meget snak. Et friteret æg kronede anretningen.

Det friterede æg var perfekt tilberedt. Da kniven brød den sprøde overflade, væltede den flotte gule blomme ud og blandede smagene sammen. De syltede rødløg var sprøde og syrlige uden at overtage smagen. De gav et præcist spark til resten. Små tomater og sprøde skiver af grønne asparges havde også sneget sig med, sammen med det grønne pynt, og en grillet citron.

Et stykke med rejer og friteret æg

Smørrebrødet med rejer og friteret æg var lige så ukompliceret, som det var vellykket. Det var et enkelt stykke, der fremstod flot på den blålige tallerken. Rugbrødet var frisk, tykt skåret og smurt med smør. Ovenpå lå rejerne. De var pænt store, faste og havde god smag. Det friterede æg åbnede sig, så den gule blomme blandede sig med rejerne. Igen var håndværket i orden. 

En citronmayo skabte en let syrlighed i stykket. Pynten bestod af skiver af sprøde grønne asparges, en halv tomat og grillet citron samt grønt på toppen.

Røget ål med røræg

Da der var ål på kortet, måtte det prøves. Her var det igen et stort stykke på et tykt stykke godt rugbrød. Ålen var i tykke, saftige stykker med fyldig smag, naturlig sødme og en let saltet undertone. Røræggene med urter var cremede og i en perfekt konsistens. Ikke for tørre og ikke for våde. Skiver af radiser, tomater, skiver af grønne asparges, gule rogn, grillet citron samt grønt på toppen var med til at fuldende stykket. 

Ung betjening

Betjeningen var venlig og imødekommende, uden at gøre det store væsen af sig. Maden blev placeret på bordet uden nogen form for præsentation. Undervejs kom de forbi og tjekkede, om alt spillede, så alt i alt en betjening, der gjorde, hvad de skulle. 

Kaffe til sidst

Efter frokosten rundede vi af med en kaffe og en cappuccino. Varm og hurtig serveret.

Uden tvivl på gensyn

Konklusionen er lige til. Kalas viste, hvordan klassisk dansk frokost skal være. Håndværket var i orden, og der var tænkt over både detaljer og proportioner. Vi gik ikke sultne derfra, men vi gik med lyst til at komme igen. Næste gang bliver det svært at komme uden om tarteletten. Smørrebrødet kalder også allerede på et gensyn.

 

Vores vurdering
  • Det er moderne dansk frokost uden så meget snak. Visuelt flot mad, der smagte lige så godt. Ingen tvivl om vi var mere end almindelige tilfreds med dagens frokost. Smørrebrødet mættede godt. Enkle stykker, men godt komponeret. De var frisklavede af gode råvarer, og man kunne mærke køkkenet vidste, hvad de lavede. 
  • Portionerne var store. Ikke vulgære store. Det var velsmagende mad hvor alt er lavet fra bunden. Kvalitet af råvarerne var gode. Der var tænkt over tingene. Set i det lys, så er det god value for money. 
  • Gennemført moderne indretning med rolig stemning, rolig musik og god plads.
  • Køkkenet kan deres håndværk. Ingen tvivl om det. Der var styr på sammensætninger, smag og ikke mindst tilberedningen. Tarteletten var dagens vinder. Den var gennemført og umulig at komme uden om.
  • En præsentation af maden ved bordet havde maden fortjent. Betjeningen var imødekommende og ellers anonym. På en restaurant med så god mad og stil, havde vi forventet lidt mere. Så tjenerne bør lære lidt om den mad, de serverer. Måske var de helt nye, og i så fald er de undskyldte. Alle skal i gang.  


Restaurant Kalas

  I den populære gade Jægergårdsgade ligger Restaurant Kalas. Det er brødrene Joachim og Gustav Nielsen, der sammen med Rasmus Nielsen står bag restauranten, der ligger i Jydsk Skums gamle lokaler. Hos Restaurant Kalas kan gæsterne komme forbi til en øl, en middag eller til selskab. Her er  p…
Senest opdateret: 21/10/2025 04:10