Af Jan L. Pedersen,

Sjovinisten i Aarhus set udefra

Sådan et sted har manglet. En vinbar hvor man ikke nødvendigvis skal vælge ét glas vin, men hvor man kan prøve flere slags. Sammen. 

Den forholdsvis nye vinbar Sjovinisten i Skolegade er sådan et sted – åbnet af folkene bag Lecoq i Graven. Og der skal tryk på ordet vinbar, for en restaurant er det ikke, hvilket man nemt kunne tro, hvis man ikke har læst hjemmeside eller menukort grundigt nok. Her står der nemlig, at Sjovinisten er en vinbar, der også har lidt mad på kortet.

Derfor koncentrerer vi os hovedsageligt om vinkonceptet.

 

Delevin

Godt 40 vine kan man få på glas, og det er naturligvis muligt på klassisk vis at vælge et glas, som kun er til en selv.

Men – og det er her ”social wining” kommer ind – man kan også bestille et såkaldt ”flight” , hvor man får tre forskellige vine på bordet i delevenlige karafler, og så kan man sammen gurgle, smaske og diskutere druerne og nuancerne. Fuldstændig som det udbredte delemadskoncept, bare med vin i stedet.

Der er fem typer flights: Tre røde franske, natur, tre tilfældige røde eller hvide, 3xchardonnay og endelig 3xorange.

Vi lagde ud med tre forskellige naturvine, en hvid, en orange og en rød.

Rundgang i naturen

Los Conejos Malditos Blanco, Más Que VinoAiren & Malvar, 2019, La Mancha, Spanien

Trafalgar, Muscat, Domaine Mamaruta, 2020, Alsace, Frankrig

Naturaleza Salvaje, Grenache, Azul Y Raranza, 2018, Frankrig

Både den hvide og den orange havde begge den let genkendelige smag fra naturlig gæring i sig, men heldigvis overskygget af andre noter og aromaer, lige som det skal være. 

Orangevinen var desuden mild i tanninerne, og det klædte den, da nogle orangevine nærmest ikke er til at få ned fra ganen.

Rødvinen ville jeg ikke have stemplet som naturvin, havde jeg ikke vidst det. Den var bærpræget og let krydret, men uden at være kraftig. Fin dybde.

Vinkonceptet indebærer at få vinene serveret i karafler, hvorpå der er skrevet med tusch, hvad der er hvad. Det er såre enkelt og dejligt brugervenligt. Lidt som en klassisk vinsmagning, bare meget mere privat.

Alt godt fra dåse

Madkonceptet er på samme måde simpelt, når man lige har forstået, at maden ikke tilberedes på stedet og hovedsageligt kommer fra dåse.

Det kan lyde negativt, men det er det langt fra, for kvaliteten i dåserne var ganske høj.

Udvalget er også relativt stort en vinbar taget i betragtning, i alt 14 punkter på menukortet inddelt i ”snacks” og ”mad”.

I snacksafdelingen fik vi til første vin-flight sprøde, velsmagende flæskesvær og brød samt sardiner og brisling fra dåse. Super lækkert. Og dejligt at uformelt.

Bagefter tre serveringer: Et stykke paté en croute med surt, grillet grønt og lynstegt tun. Igen alt basisarbejdet lavet et andet sted, men stadig med masser af smag og tydeligvis af gode råvarer.

Godt, simpelt og genialt til en vinbar. Ikke for tungt og ikke for dyrt, men stadig godt.

Tilfældige vine

Flussterrassen, Riesling, Grans-Fassian, 2020, Moses, Tyskland

Parcelle 307, Chardonnay, Maison Crochet, 2018, Buligny, Frankrig

Blaufränkrisch, rødvin, Feiler-Artinger, Burgenland, 2017, Østrig

Vi fik lov at blande hvid og en rød i vores Random Flight til maden.

Dels en frisk og syrlig riesling, dels en blød og fed chardonnay, der smagte dyrere, end den var. Og endelig en livlig, frugtig østrigsk rødvin, som alpelandet virkelig er kommet efter.

Tre spændende vine, som alle overraskede os positivt.

Det gjorde Sjovinisten i det hele taget, men man bør gøre endnu mere ud af at forklare, at man ikke er en restaurant. Vi kunne høre skuffelse ved borde omkring os, som troede de var på ”rigtig” restaurant. Men det skal man ikke nødvendigvis gå efter på Sjovinisten. Man skal tage på vinbar og så krydre det med de (især franske) godter fra kortet.

Gør man det, får man sig en rigtig god oplevelse med god vin og mad/snacks til yderst fornuftige priser og serveret på en anderledes og delevenlig måde. 

  • Anderledes vinkoncept, hvor man kan få lov at smage flere vine og dele dem, hvis man har lyst. Det gør noget godt for overskueligheden at få karafler ind med navn eller nummer på vinen, så man kan følge med. Flot udvalg af vine på glas.
  • Priserne er mere end rimelige, og man føler, man får smagt masser af vin og oven i købet bliver mæt for pengene.
  • Betjeningen er dejlig personlig og nærværende.
  • Alkoholfri drink på kortet. En af os drak en Ginish, da den anden var lidt forsinket. Smagte glimrende, og så fint med et alkoholfrit tilbud. Der var også mulighed for alkoholfri bobler, så måske der også snart er det samme for vin? 
  • Maden er af god kvalitet, selvom den ikke er hjemmelavet. Og det er perfekt med dåser direkte på bordet, man kan nippe til, ligesom med vinen. Noget er også anrettet på tallerkner.
  • Det er ikke tydeligt nok, at det ikke er en restaurant. 
  • Indretningen er sådan set flot og behagelig, men der mangler et eller andet, der sætter prikken over i’et. Kan ikke helt sætte fingeren på det, men især bagerst i lokalet er der lidt tomt og koldt. 
  • Hvorfor alle åbne dåser skulle dækkes til med salatblade, forstod vi ikke. Det gjorde ikke noget for smagen, og det skjulte på ærgerlig vis, hvad der gemte sig underneden. Vi kunne fint helt have undværet salaten.

/Jacob Vestervig


Senest opdateret: 16/03/2024 05:03