Madanmeldelse: Forret og steak frites til 189,- er nok Aarhus’ bedste value for money
Læs madanmeldelsen
Tæt på åen i Aarhus ligger restauranten, The Open Kitchen. Den er ikke ny, men lever lidt sit eget liv, trods den kun ligger 50 meter fra åen op mod Fredens Torv. Her kommer alle slags gæster, dog er der nok en overvægt af dem, som sætter pris på kød. For kød er omdrejningspunktet hos The Open Kitchen, hvilket der er en god grund til.
Vi kom egentlig for at teste deres early bird tilbud, men et par stykker af os valgte noget andet på menukortet. Deres Early Bird-menu, som inkluderer carpaccio af citronmarineret okseinderlår med olivenolie, jordskokkechips, røget Vesterhavsost, sprød salat og karse, samt en hovedret med 200 g græsfodret Black Angus oksecuvette, sprøde steakfries og bearnaise til 189 kr.. Umiddelbart et tilbud, som er svært at overse, især i lyset af en steak bearnaise ved åen let kan koster mellem 260 og 400 kr. alene.
Kokkens anbefaling; en 3-retters menu til 399 kr.. Vi fik lov til at bytte forretten ud med en svampetoast med stuvede svampe, da carpaccio allerede var en del af Early Bird-menuen, og vi gerne ville smage noget forskelligt.
Hovedretten var Angus oksemørbrad med smørstegte petit kartofler og bearnaise, og desserten var panna cotta tilsmagt med espresso, serveret med saltkaramel og mørk chokolade.
Vores sidste makker ved bordet fik 300 g ribeye af Black Angus okse fra Greater Omaha, Nebraska med tomatsalat, pommes anna og portvinssauce.
Carpaccio
Forretten til early bird tilbuddet var tynde skiver citronmarineret okseinderlår. Helt igennem mørt kød med en fin balance mellem røget ost og crispy jordskokker.
Citronen var til stede, men ikke gennemtrængende. Afdæmpet på den gode måde. Salaten gav en friskhed, og den sprøde karse på toppen var et fint touch.
Toast med stuvede bøgehatte
Svampene var cremede og veltilberedte, uden at retten blev for tung. De cognac-syltede løg gav et friskt og seriøst modspil. Ud over det var de perfekt sprøde. En forret af de bedre, og veltilberedt. Ros for at have svampetoast på menuen.
Angus oksemørbrad
Kødet var tilberedt rare. Præcis som vi havde bedt om. Sådan. Flot grillet. Det indikerer tydeligt, hvor på restaurant-skalaen vi er, når en kok kan grille/stege en bøf præcis, som man bestiller den.
Mørbraden var pæn, tyk og perfekt mør.
Kødet var tilberedt rare, som det tydeligt kan ses på billedet. Sådan!
Greater Omaha ribeye
Her er noget af det ypperste amerikanske oksekød, der kan opdrives. Grillet medium rare med en intens smag både fra flammerne og kødet. Den var høj klasse. Det var pivmørt og med en umami smag som er vanedannende. Prisen var ikke den laveste, men i forhold til andre restauranter, som har Greater Omaha på menukortet, var 399 kr. en god pris.
Hvis man er til kød, så er det en fornøjelse at spise et så godt stykke kød – ikke hver dag, men bare engang imellem.
Black Angus oksecuvette
Perfekt tilberedt sous-vide, hvilket fremhævede kødets naturlige smag og sikrede en ekstremt mør tekstur. Den karakteristiske smag af oksekød kom også her til sin ret, trods en billigere udskæring. Til prisen fås det ikke bedre.
Mindst 200 g græsfodret Black Angus oksecuvette, sprøde steakfries og bearnaisesauce.
Saucer
Bearnaise-saucen smagte lidt af estragon og smør, men ikke af så meget andet. Syrlighed var der ikke meget af i følge vores smagsløg.
Pebersaucen var præget af de grønne peberkorns intense smag, hvilket var forventeligt, men kunne med fordel have haft en smule mere nuanceret krydring for at skabe bedre balance.
Portvinssaucen tilføjede en behagelig og moderat sødme, hvor portvinen var afdæmpet nok til, at den ikke dominerede, hvilket gjorde den velegnet til alle.
Tomatsalat
Cherrytomater med mere smag end forventeligt på denne årstid i Danmark. De var serveret med cremet hvid ost og kalamata oliven uden sten(tak for det). Tomater med oliven var en simpel, men stærk servering som klart kan anbefales til kød.
Kartofler skal der til
Her var lidt for enhver smag – og oplagte at dele. Alle tre kartoffel-sides smagte, som de skulle i vores bog. Intet mere, intet mindre.
Pommes Anna med timian.
Krydrede sprøde steakfries med chilimayo.
Smørstegte petit kartofler
Dessert
Panna cotta var en del af kokkens anbefalinger og deres udgave tilsmagt med espresso, serveret med karamel og små chokolade-nips og saltflager. Sød, men ikke overvældende, og svag espressosmag.
Æbletærten var lavet med sprød butterdej, æble og mørk remonce serveret med vaniljeisen. Æblerne bevarede deres struktur og undgik at blive til mos, hvilket gav en behagelig tekstur. Dog var vaniljeisen en smule krystalliseret i et lille område, hvilket påvirkede den ellers cremede konsistens. Men en bagatel. En god afslutning på et vellykket måltid.
Æbletærten var flot serveret med perfekt tekstur i æblerne.
Vinen
Når vi taler om oksekød og vin, så er der grænser for, hvor kreativt vinkortet kan være. Det er relativt kraftige vine, vi ser her, og udvalget er pænt. Det kommer fra forskellige vinleverandører.
Til maden fik vi vand og en flaske LAN Reserva Rioja fra 2018. Begge sikre og velkendte valg. Vinen kostede 449 kr., hvilket er en fair pris og et godt køb. Det kan gøres en del billigere, hvis man vil det.
Den hvide vin til early bird tilbuddet. Store glas og en ganske god vin til prisen. 48,50 for et glas vin er ikke meget ved åen i Aarhus.
- For alvor flot Early Bird tilbud, kæmpe plus og for alvor god value for money. Vi tror ikke i skrivende stund, at der findes bedre value for money i Aarhus på hjemmelavet mad for tiden. 189 kr. er få penge for to retter med i februar 2025.
- Cognac-syltede løg var helt perfekte i svampe-toasten. Vi husker smagen endnu. Det gav forretten et frisk pust og var dagens bedste positive overraskelse.
- Mørt kød hele vejen rundt. Pebersaucen til Omaha ribeye var kraftig. Den smagte tydeligt af grøn peber, hvilket klart var et plus.
- Bearnaisen var let og i den gennemsigtige afdeling, lidt tynd og manglede syre efter vores smag.
- Portvinssaucen var en vinder. Her var god dybde og svag sødme. Det var en vinder, og af den slags, de fleste kun kan elske.
- Pænt udvalg af sides. De smagte, som de skulle. Pæne størrelser, som let kan deles af et par stykker. Set i det lys er prisen i orden.
- Hurtig og venlig service. De havde fuldstændig styr på mad og drikke, også selvom der var pænt mange gæster.
- Stemningen var præget af åben grill, flammer og liv i køkkenet. Man sidder godt og akustikken var god.
- Alt i alt et godt sted for en gennemtænkt og solid madoplevelse, hvor kvalitet og smag er i fokus. Vi kommer igen, også meget snart.
The Open Kitchen får en anbefaling af de store herfra. De formår at grille en bøf 100%, som vi bad om. Selv om det måske lyder banalt, så trækker det voldsomt op hos os. Vi følte, vi fik noget for vores penge og til priser, som er lavere, end vi forventede på en steakrestaurant i Aarhus.