Guide: Her skal du drikke cocktails i Aarhus

 

Cocktail er blevet populær, og de fleste barer kan i dag shake en eller flere af de mere eller mindre farverige og velsmagende cocktails. Sådan har det ikke altid været. I takt med at gastronomien og barerne har udviklet sig, har cocktailene vundet indpas. Flere steder slår de sig ligefrem op på at være cocktailbarer.

 

Flere og flere i Aarhus 

I Danmark har vi været glade for øl, snaps og vin. Når det gik vildt for sig stod den på drinksene Filur, Isbjørn eller Brandbil. Der er sket noget gennem årene, og i Aarhus er antallet af cocktailbarer vokset støt de sidste år. Drinken kan nydes før, under og efter en middag. Ja, der skal faktisk ikke være nogen lejlighed for at drikke cocktails. Men det er i nattelivet, der sendes flest cocktails over baren. De største cocktailbarer i Aarhus er Gedulgt, Alberts, Bar Start og St. Pauls Apothek. Her er udvalget stort, og bartenderne er uddannet til at lave de mixede drinks. Ved åen skiller ZenZa, Stechers og Herr Bartels sig ud som cocktailbarer, mens de fleste af caféerne ved åen også har et mindre udvalg af de farverige drikke, men stadigvæk anstændigt.

 

 

De kendte cocktails

En cocktail består af en eller flere alkoholiske drik af spiritus blandet med fx likør, frugtsaft, sukker eller fløde, som rystes sammen i en shaker og serveres i dekorative glas med is, sugerør og pynt. De mest kendte er Mojitos, der laves af limebåde, rørsukker, mynteblade, lys cubansk rom og danskvand, eller Daiquiris er med lys cubansk rom, frisk limejuice og sukkerlage. 

 

Stor forskel på prisniveauet

Det er en stående diskussion, hvad en god cocktail skal koster. Hvad der er en god cocktail, er der lige så mange meninger om, som der er aarhusianere. De dyreste cocktaisl i Aarhus kan godt løbe op i 150 kr., mens de billigste koster 35 – 40 kr.. Det siger sig selv, at der er stor forskel på, hvad man får. Stedets hype og placering spiller selvsagt også ind på prisniveauet. På nogle dage og tidspunkter er der tilbud eller dobbel up på cocktails. Køb 2 og betal for 1. 

Historien bag cocktails

Cocktail som begreb stammer oprindeligt fra Amerika og ordet “cocktail” blev første gang omtalt i det amerikanske tidsskrift The Balance i 1806. Helt præcist, hvordan drinken opstod, er uvist, men en historie forlyder, at når baren lukkede, hældte man på en amerikansk bar sjatterne op i en keramikbeholder formet som en hane (Cock). De fattige sømænd fik drikken med og drak den dagen efter – øset fra hanens halen (tail). Dermed navnet. 

 

Forskellen på drink og cocktail

Antallet af ingredienser, der skal bruges, er den store forskel, og så at cocktailen shakes. En drink indeholder ofte to ingredienser som fx en gin og tonic, mens en cocktail er mere kompleks. Det er den officielle forklaring, men i praksis er begrebet mere flydende. Sandheden er, at på rigtig mange steder ved de ikke, hvad forskellen på en drink og cocktail er. 

 

Cocktail til maden

Flere spisesteder i Aarhus serveres cocktail til maden. Ikke mange. Det meste kendte sted er St. Pauls Apothek, hvor det er til alle retter de mixer cocktails, som passer til maden. Opgaven her er svær, da det kræver utrolig stor viden om smag for at ramme nuancerne i maden. På flere andre restauranter i Aarhus er det mere til desserten, man oplever det. 

 

Udviklingen fortsætter 

Smag og behag er forskellig. Og heldigvis for det. De alkoholiske drikke har udviklet sig gennem tiden, og der eksperimenteres konstant med smage og nye kombinationer. I dag finder hyldeblomst og ingefær også vej til cocktailen. På de største og bedste cocktailbarer i Aarhus, laver de selv deres signaturdrinks med ingredienser, som er selv laver. Spændende hvad fremtiden bringer!

Senest opdateret: 09/03/2024 11:03