Fredes Flyvende Tallerken på Østbanetorvet set udefra

Husker du Fredes Flyvende Tallerken på Østbanetorvet?

 

 

Det har længe været slut med ufoburgeren, Fredes Fish’n’Chips, dagens ret og alt det andet velkendte. Fredes flyvende Tallerken lukkede efter 21 år først i 2018. En epoke var definitivt forbi, og det efterlod et tomrum i mange hjerter. Succesen havde været overvældende gennem de mange år. Frede havde drevet sin forretning i hele 21 år, og af dem var de 16 år blevet tilbragt på det ikoniske hjørne af Østbanetorvet og Skovvejen. 

 

Kommunen gjorde det ikke let

Vejarbejde er ikke godt for alle. Efter over to år med konstant vejarbejde, har Fredes Flyvende Tallerken på Østbanetorvet valgt at lukke. Desværre. Efter nogle hårde år er der ikke andet at gøre. Ejeren, Frede, som også adlyder navnet Frederik Pedersen, har måtte sande, at der “kun” skulle to år med konstant vejarbejde og en høj husleje til at lukke den ellers så velfungerende restaurant og takeaway

 

Peter Sabroe ved Fredes Flyvende Tallerken på Østbanetorvet

 

Lokalerne var blevet et fast vartegn, nærmest en institution, der var uløseligt forbundet med navnet Fredes Flyvende Tallerken. Det var med en tung følelse af vemod, at man indså, at dørene nu var lukkede for sidste gang, og at takeaway-muligheden også var en saga blot. Huslejen i Fredes lokaler var alt for høj dengang, og her i 2023 står lokalerne stadigvæk tomme. Tankevækkende efter så mange år. 

 

En af byens bedste værter

Frede, som mange betragtede som verdens flinkeste mand, havde altid været tro mod sin mad og ikke mindst sin forretning. Han delte med mig tidligere den dag, at det var med et tungt hjerte, han havde truffet beslutningen om at lukke. “Jeg har været velsignet med de mest fantastiske kunder og et personale, der var som en familie. Det gør det ekstra svært at lukke ned,” fortalte Frede. Han bad mig formidle en dybfølt tak til alle de loyale kunder, der havde støttet ham gennem årene. Det ønske var hermed opfyldt. Og der var ingen tvivl om, at vi var mange, der følte et stort tab den dag. En gravøl var mere end på sin plads.

 

En burger som takeaway hos Fredes

 

Fredes havde gennem årene været en aktiv spiller på mad-ud-af-huset-scenen. Det var især den autentiske, ærlige mad, der altid var en succes, som vi ville huske Fredes for. Frede var ikke en mand, der pralede eller søgte rampelyset. Han var en håndværker i køkkenet, der altid leverede, hvad han lovede. Han var ikke en del af den nye bølge af smarte, hurtige kokke, der jagtede trends. Hvad han nu ville kaste sig over, var en velbevaret hemmelighed.

 

Her var altid mange mennesker

Fredes Flyvende Tallerken var næsten altid fyldt med mennesker, hvilket utvivlsomt hængte sammen med stedets størrelse. Men hos Frede var det ikke et problem, at der næsten altid var fyldt op. Folk stod ofte og spiste deres mad på gaden. Derfor havde mange bevidst valgt take away fra Fredes Flyvende Tallerken. Alt, vi havde smagt hos Frede, var enkelt og velsmagende. Der var ikke så meget overflødigt, men det, der var, var til gengæld originalt.

 

Hvordan var maden hos Fredes Flyvende Tallerken?

Vi havde spist meget forskelligt på Fredes gennem årene, men hvis vi skulle anbefale noget helt specielt hos Frede, måtte det være;

 

Caesar Salad med romainesalat hos Fredes flyvende Tallerken

Caesar Salad med romainesalat, vendt med parmesan, bagte tomater og en klassisk caesar dressing. Hertil kom hjemmelavede brødcroutoner og frisk agurk. Med eller uden plukket kylling.

 

 

Fredes Fish 'n' Fries med kørvel og hvidløgs-mayo hos Fredes

Fredes Fish ‘n’ Fries med kørvel og hvidløgs-mayo var en enkel klassiker på Fredes. Fisken var altid frisk, og det var pænt store portioner, der blev serveret, så man blev helt sikkert mæt.

 

Burgeren hos Fredes

Vi havde fået den efterhånden meget kendte UFO-burger. En burger, der for mange var blevet lidt af en klassiker i Aarhus.

 

Chorizo og manchego sandwich hos Fredes

Chorizo og manchego sandwich med den klassiske spanske pølse og manchego ost, tomatsalsa, frisk agurk, artiskok, pesto. Pølsen var ikke så tyk og meget mør i det.

 

Gravad Okse Sandwich var helt igennem fantastisk. Der var selvfølgelig gravad mørt oksekød i, røget rødløg, pesto, rødkålstzatziki samt salat. Det var en sandwich, man ikke lige kunne få på ethvert gadehjørne; den var anderledes, men var meget velsmagende. Især var rødkåltzatzikien værd at fremhæve dengang. 

 

Sandwich hos Fredes flyvende Tallerken

Wild Turkey Sandwich med sprængt kalkun, mangochutney, bagte peberfrugter, safransyltede agurker, kryddermayo, salat var værd at prøve. Vi kunne varmt anbefale den. Chutneysmagen var sød og passede godt til kalkunen. Jeg havde ikke smagt en sandwich med denne unikke smag før og ville til enhver tid anbefale den.

 

Ellers var der varmrøget laksesandwich med paprika dulce, syltet agurk, romesco samt salat var for dem, der elskede fiskesandwich. Den var enkel, ikke så krydret i smagen men alligevel fyldt med smagsnuancer.

 

Steak af entrecoté med Fredes fries og kryddermayo eller salat med årstidens grønt og sennepsvinaigrette blev serveret. Prisen var dengang kun 140 kroner, og den måtte klart anbefales til alle, der var på jagt efter en steak. De gange vi havde fået entrecotéen hos Frede, havde den været ufattelig mør.

 

Bæredygtig før det blev moderne

Hvis man ønskede ekstra tilbehør af nogen art, kunne det bestilles til 10 kroner stykket. Det var et koncept, Frede havde haft stor succes med, og som blev benyttet især af de mange stamkunder. På den måde var der ikke meget madspild, da man jo ofte kun købte det man kunne spise. 

 

God øl og vin uden snak

Vinkortet var ikke det største, jeg havde set, men det var solide og billige vine. Ølkortet var til gengæld med lokal øl fra Aarhus Bryghus og WinterCoat i Sabro. Vi ville dengang – og i dag, varmt anbefale at smage de lokale øl, som i øvrigt passede godt til en stor del af maden på Fredes.

 

Det var lidt svært at vurdere, hvilken kategori vi skulle placere Fredes Flyvende Tallerken i. Det var både en restaurant, en café og en take away. Men mest af alt et sted man følte sig hjemme.

 

Atmosfæren

Hos Frede var der en afslappet og meget behagelig stemning. Det var ikke et stort sted, men til gengæld et rum, hvor man kunne føle sig afslappet, sådan et rum, man altid havde haft lyst til at vende tilbage til. Betjeningen var perfekt; det var meget søde og begavede kvinder, der ofte stod for serviceringen. Frede havde altid været god til at finde det ”rigtige” personale, hvilket klart kunne ses ved et besøg på den flyvende tallerken.

 

Fredes Flyvende Tallerken var for os her på Spiseguiden blevet til et livslangt kærlighedsforhold. Vi var simpelthen blevet afhængige af at kigge forbi på Fredes på Østbanetorvet, gerne bare til en kop kaffe, dagens kage eller de tre gode oste. Fredes havde mange gode bud på god mad, så det var svært at vælge sin yndlingsret der.

 

Og så var der det uundgåelige spørgsmål: 

Hvad gjorde vi nu, når vores elskede stamsted ikke længere eksisterede? Frede, det var en sand fornøjelse at have kendt dig og din forretning. Tak for alle de uforglemmelige måltider og de hyggelige stunder ved den flyvende tallerken. Gud, hvor havde vi spist meget og sikkert også drukket mere end godt var hos dig gennem årene. Dit fravær efterlod et stort hul i mange liv, og din grønne bygning ved Østbanen ville for altid være et savnet vartegn.

 

LÆS OGSÅ:

Husker du Restaurant Mejeriet på Vilhelmsborg?

Vegetarburger: Guiden til vegetariske burgere i Aarhus