Tripadvisor er utroværdige

Kan man stole på Tripadvisor?

 

Det korte svar må være både et ja og et nej. Tripadvisor er blevet store, og har i dag en utrolig stor magt hvilke restauranter, spisesteder, hoteller mv. søgende på internettet besøger. Uhyggeligt vil nogen nok sige, men ikke desto mindre sandt. 

 

TripAdvisor er en af de mest populære onlineplatforme til anmeldelser af hoteller, restauranter, caféer og turistattraktioner. Mens platformen kan være en nyttig ressource for at få et generelt indtryk, er der nogle vigtige forbehold, man skal tage i betragtning:

 

Fordele:

Der er en bred vifte af meninger med så mange brugeranmeldelser giver TripAdvisor ofte en bred forståelse af folks oplevelser. Dog er anmeldelserne subjektive, og udtryk for den enkelte persons oplevelser og holdninger. En del er falske og købte eksempelvis af restauranterne. 

  

Fordi indholdet genereres af brugerne, kan informationerne være mere opdaterede end i traditionelle guider. Typisk vil lokale guider være mere opdateret end TripAdvisor er. Grunden er, at de er tættere på lokalområdet, og ofte er fysisk til stede. 

 

TripAdvisor er jo en platform med egen søgemaskine, og det giver mulighed for at filtrere anmeldelser baseret på forskellige kriterier, såsom mad, køkken, område, rejsetype, dato for ophold og andre, hvilket kan hjælpe dig med at finde information, der er mest relevant for dig. Det fungerer ganske godt. 

 

Ulemper:

Kvaliteten og troværdigheden er ofte lav. Det er ikke alle anmeldelser er lige nyttige eller troværdige. Langt fra, desværre. Nogle kan være uforståelige, alt for subjektive eller endda skrevet med en skjult dagsorden om at svine det pågældende sted til. 

  

Falske anmeldelser er et kæmpe problem for TripAdvisor. De findes og laves stadig i stor stil. De har længe haft problemer med falske anmeldelser, selvom platformen forsøger at regulere dette gennem forskellige kontrolmekanismer. Men det er utrolig svært at stoppe de falske anmeldelser, og de laves stadigvæk i stor stil. 

  

Nogle kritikere har bemærket, at restauranter og hoteller med kommercielle forhold til TripAdvisor får en mere fremtrædende placering, hvilket positivt påvirker deres samlede bedømmelse, hvilket nogen vil mene ikke er fair overfor dem, som ikke betaler penge til TripAdvisor. Men sådan er forretningsmodellen, og den er helt lovligt. 

 

De mange subjektive anmeldelser

 Anmeldelserne er baseret på personlige oplevelser og præferencer, der ikke nødvendigvis afspejler oplevelsen og/eller maden på en objektiv måde. Men man kan læse både de positive og negative anmeldelser for at få et mere nuanceret billede.

 

Se, hvornår anmeldelserne blev skrevet, da ældre anmeldelser ofte er forældede og ikke er meget værd i dag. Man kan også overveje om anmelderen virker pålidelig baseret på sin skrivestil, detaljeringsgrad, argumenter, kritik og tjek evt. andre anmeldelser vedkommende har skrevet.

 

Et godt råd er at bruge TripAdvisor i kombination med andre anmeldelser og gerne lokale spiseguider for at få et mere nuanceret billede. 

 

Hvorfor har Tripadvisor lukkede restauranter med i sine anbefalinger?

TripAdvisor indeholder nogle gange oplysninger om forældede eller lukkede restauranter af forskellige årsager:

 

De ved ikke at en pågældende restaurant er lukket. Det kan tage tid at opdatere deres database. Hvis en restaurant lukker pludseligt, vil informationen muligvis ikke komme til Tripadvisor. Der er eksempler i Aarhus på restauranter er med, som er lukket for over et år siden. Det er jo at vildlede brugerne og ikke troværdigt. 

 

TripAdvisor er i høj grad afhængig af brugernes løbende anmeldelser. Hvis ingen indberetter, at en restaurant er lukket, kan det tage tid, før det opdages af platformen. Det gør man kan finde restauranter på TripAdvisor som er lukket for mange år siden, selvom de står som om de er åbne. Dybt utroværdigt, og tidspilde. 

 

Samlet set, mens TripAdvisor søger at være en pålidelig kilde til rejseinformation, er det altid godt at krydsreferere oplysninger fra platformen med andre kilder, især hvis du planlægger at besøge en restaurant eller anden virksomhed, der ikke har haft nylige anmeldelser.

 

Sådan tjener TripAdvisor penge

Først og fremmest er TripAdvisor en kæmpe virksomhed, som er sat i verden for at tjene penge. Det er så fint, og helt forståeligt. Derfor skal man også forstå, at de restauranter som de viser først, øverst og måske flest gange ikke altid er de bedste, men de er helt sikkert gode kunder hos TripAdvisor, eller blev de ikke vist foran andre som ikke var kunder i det verdensomspændende firma. 

 

  • TripAdvisor fungerer som en metasøgemaskine for restauranter, hoteller, flyrejser, ferieudlejninger og andre rejserelaterede tjenester. Når en bruger klikker på deres site for at foretage en reservation, modtager TripAdvisor en kommission fra den udbyderen, der fuldfører salget. Sådan er det, og det er store beløb vi taler om her. 
  • Click-Based Advertising er også noget, Tripadvisor tjener penge ved at opkræve penge for klik fra deres platform over til deres partnernes websites. Dette gælder både restauranter, hoteller og flyselskaber. Ud over det, så indeholder deres website også traditionelle displayannoncer, som de modtager betaling for.
  • Virksomheden tilbyder forskellige niveauer af business-abonnementer til hoteller og andre rejsevirksomheder, der ønsker forbedret synlighed eller specialfunktioner på platformen.
  • TripAdvisor tilbyder også ekstra funktioner og tjenester som f.eks “TripAdvisor Plus”, som er en abonnementstjeneste for rejsende, der ønsker adgang til særlige fordele, som lavere priser eller gratis morgenmad på hoteller.
  • TripAdvisor ejer og driver også Viator, en online markedsplads for ture og aktiviteter, og TheFork, en restaurant-reservationsplatform, hvorfra de også genererer indtægter fra de restauranter som er med her. 
  • TripAdvisor genererer også indtægter ved at sælge rejseanalyser og forbrugeradfærd til interessenter i restaurations- og rejsebranchen.

 

Om de tjener penge på andet end ovenstående ved vi ikke, men det er ikke umuligt. Det korte og lange er, at TripAdvisor er en forretning som for almindelig forbrugere er svær at gennemskue, og at de restauranter som vises øverst på en eller anden måde har betalt for det.