Salater: En guide til din næste salat i Aarhus

 

At finde en god salat i Aarhus er ikke ligefrem en let opgave. En af grundene skal findes i, at der er tusindvis af meninger om, hvad en god salat er. I dag er der rigtig meget mad, som ryger med ind under den generelle betegnelse salat. Derfor prøver vi her på Spiseguiden Aarhus at komme med nogle bud på, hvor man kan købe en salat i Aarhus, og hvad man skal passe på med. Det er en god idé at være skarp på, om det er en bland-selv-salat eller en færdigblandet salat, man går efter.

 

Der er en del i Århus, som laver salater, som er et hovedmåltid, og de bedste er dem, hvor der er styr på kulhydrat, fedt og ikke mindst protein. Det vil sige, at indholdet i salaterne er bestemt på forhånd, og det er altså ikke en vælg-selv-salatbar. Sidstnævnte findes også i hobetal i Århus, og her er meget godt at gå efter. Fælles for den type salatbar, hvor man selv vælger, hvad, der skal i din salat, er, at det tager tid, når hver kunde selv skal fortælle, hvad der skal i en salat, og hvad der ikke skal i. Det er blot en ting, man lige skal have in mente.

 

Vi har samlet alle dem, som laver salater i salatguiden over Århus og forstæderne nedenunder. Husk på, at alle er med – både takeaways, caféer og restauranter. 

 

Pas på, de kedelige salater er der stadigvæk i stor stil

Kedelige salater med intetsigende iceberg skal man passe på med, med mindre man specifikt går efter den type salater uden smag. Desværre kan man stadig godt finde en omgang kedelige og smagsløse grønne blade, tomater, som udelukkende smager af vand, dåsemajs, vandede agurker og frosne ærter. Den slags findes stadigvæk og er med til at ødelægge det generelle image af salater. Tænk bare på, hvor godt en cæsarsalat, en moderne græsk salat, broccolisalat, rødkålssalat, bønnesalat, æble og sellerisalat, salade nicoise, gulerodssalat med linser eller couscous-salat med bagte tomater og aubergine, og Gammel Knas kan smage. Bare for at nævne nogle eksempler. Men uanset hvilke typer salat, vi taler om, er det afgørende, at der bruges friske grøntsager og salater. Det er ufatteligt, hvor godt nyopgravede grøntsager kan smage. Men som med så meget andet så er salater og smag et spørgsmål med modifikationer. Overordnet er der sket rigtig meget på den århusianske salatscene, og der er for alvor kommet spændende spillere på markedet med salater, som smager himmelsk. 

 

Salat som hovedmåltid

Noget af det, som man skal være opmærksom på, hvis du går på jagt efter en salat i Århus, er, om den mætter, eller det er en af de lette og luftige salater. Her er det afgørende, at man ser på, hvad der er i salaten, og hvor meget den mætter. Altså hvor meget grønt er der, og er der også proteiner nok i den, og ikke mindst hvor meget vejer et måltid. Om du kan blive mæt af 500 gram, eller du skal have mellem 800 og 1.000 gram er meget individuel, men det er i hvert fald en god idé at spørge, hvor meget en salat vejer – bare sådan cirka. Så har man en fornemmelse af, hvor meget den mætter. Derefter kan man også bedre forholde sig til den pris, som salaten koster. I Århus er der en del steder, som laver salater, som er så fyldige, at de fint dækker et af hovedmåltiderne. Det gælder både på restauranter, caféer, fastfoodrestauranter og som takeaway. De små og lette, som er et mellemmåltid eller en sidedish, er der stadigvæk i hobetal. De findes især på de steder, som ikke har salater som speciale. Det kunne være en pitabar, som sælger flest pitaer, men som også laver en salat, hvis nu der er nogle kunder, som ikke ønsker en pita. 

Tjek guiden til restauranter i Århus her:

 

Senest opdateret: 26/02/2024 08:02