Salt og fedt skal der til
Overordnet set så kommer vores lyst til det mere fede og salte mad af, at vores krop mangler salt. Det er den mere videnskabelige forklaring. Da tømmermændene og dens ubehagelige symptomer først kommer snigende dagens efter, man har drukket alkohol, så er behovet for tømmermændsmad på ingen måde akut. Nogle spiser først sidst på dagen, mens andre føler trang til fed og salt mad ret hurtigt. Nu er symptomerne jo også ret forskellige, alt efter hvor meget man har drukket.
Grillmaden lever endnu
I Jylland er oldschool grillmad stadigvæk i høj kurs, når man har tømmermænd. Så hotdogs, pomfritter, pølsemix, burgere og den ærkedanske grillbar-klassiker bøfsandwich er i høj kurs. De salte retter er vinderne. Pizza, burgere og pomfritter er dem, som topper, når man taler om diverse undersøgelser af, hvad vi danskere spiser, når vi har tømmermænd. Men pita og shawarma er også kommet godt efter det. Især i Aarhus er der mange, som laver pita i forhold til København.
Oplagt som takeaway
Størstedelen af den typiske tømmermændsmad laves som takeaway. Men der skal man være opmærksom på, hvor lang afstand der er fra stedet, man bestiller fra. Det er knap så fedt, at ens burger eller pita har været 40 minutter undervej på ryggen af et cykelbud i frostvejr. Men det er et vilkår, hvis man bestiller mad leveret til døren.