Af Mette Gurvig,

 

Il Locale i Guldsmedgade set udefra gaden af.

 

Hvis man går blot en lille smule op i pizzaer og er i Aarhus, er det umuligt at komme udenom Il Locale. De er andet og meget mere end pizzaer, men det er ligesom dem, som har gjort dem kendte. Il Locale er med rette et af stamstederne i Latinerkvarteret. 

 

Ventende gæster hos Il Locale i Aarhus.

 

Il Locale serverer en anden type pizza end de populære napolitansk-inspirerede. Her er det i stedet Brooklyn-style, som er opskriften. Brooklyn style er ofte pizzaer med lidt tyndere bund, og de skal være lette at folde. De har næsten ingen kant, og toppings kan være i den mere beskedne ende. Il Locale er på mange områder sin egen og helt udenfor de gængse kategorier. De sætter en ære i godt værtskab og gode vibes, uden det bliver påtaget. 

 


 

The French connection

Grillet surdejsbrød med smeltet gedeost, honning, ristet hasselnødder, rucola og olivenolie. Klassisk kombi, men udført med stor præcision. Brødet var sprødt og smørstegt udenpå, blødt og mushy indeni. Osten var perfekt smeltet og gav varme, mens honning og nødder tilføjede sødme og knas. En mindre omgang, men med stor smag. Tak for det.

 

The French connection hos Il Locale i Guldsmedgade

 

Marinerede oliven

Skålen med sorte taggiascheoliven uden sten og i olie kom med evo og rosmarin. Her var der ingen mærkelig eftersmag eller bitterhed, kun en ren, rund smag. En lille skål, men stor nok til at dele inden starten på måltidet.

 

Oliven hos Il Locale i Guldsmedgade

 

Pizza: Spicy illo

Her var der tomat, mozzarella, provolone, nduja, pepperoni, jalapeno og garlic breadcrumbs. Navnet lover styrke med både nduja og frisk jalapeno, men den spicy smag var overraskende afdæmpet. 

 

Man kunne tro, det stærke indslag ville kræve ekstra vand på bordet, men det var ikke nødvendigt. I stedet fik vi en mild, velafbalanceret smag, hvor garlic bread crumbs gav pizzaen et lille twist.

 

Pizza hos Il Locale i Guldsmedgade

Bunden var tynd og meget sprød – måske en anelse til den tørre side, især med de mange tørre råvarer ovenpå. Det er nok en smagssag, men vi savnede lidt mere saftighed. 

Test af en pizzabund hos Il Locale i Guldsmedgade.

Sådan skal en pizzabund se ud. 

 

Pizza: Sausage and peppers

En pizza med tomat, mozzarella, grana padano, hjemmelavet salsiccia, rødløg, padrón-peber, hvidløg og burrata. Mængden af salsiccia og padrón var til den beskedne side, men heldigvis var der rigeligt med burrata, som gjorde pizzaen mere saftig.

 

Endnu en pizza hos Il Locale i Guldsmedgade.

Her var pynten afdæmpet, og udelukkende gode råvarer. Endnu en flot, tynd og sprød bund. Ekstra point til Il Locale for, at pizzaerne var større end gennemsnittet nu til dags. 

 

Sådan ser bunden ud på den ene pizza hos Il Locale i Guldsmedgade.

Bunden var tyng og flot bagt. 

 

Naturvin er oplagt her

På Il Locale giver det mening at vælge vin til sin mad. Andet er også muligt, men vinene tiltrak klart vores opmærksomhed. Vi drak tre forskellige glas til 90 kr. stykket.

 

Naturvin hos Il Locale i Guldsmedgade.

Orange Label 2023, en struktureret orangevin fra Slovakiet med fersken og honning; Safari 2024, en let og blomsterduftende orangevin fra Østrig.

 

 

Beaujolais-Villages 2023, en saftig, mørk gamay fra Frankrig.

Beaujolais-Villages 2023, en saftig, mørk gamay fra Frankrig. Alle var nemme og drikkevenlige, men mange af deres flasker er nok det mere spændende valg. 

 

Stemningen hos Il locale

Indretningen er enkel og skandinavisk med italienske toner. Man sidder tæt på hinanden uden at være klemt, og der er en afslappet stemning uden snobberi. Det er tydeligt, at Il Locale satser på at lade maden tale for sig selv, og det virker.

 

Indretning og gæster hos Il Locale i Guldsmedgade.

 

Der er godt fyldt op med gæster, og samtidig går døren ofte op for folk, der henter take-away. Ovenikøbet har Il Locale deres eget cykelbud, som suser af sted med pizzaer i ét væk. 

 

Gæster hos Il Locale i Guldsmedgade.

 

Vores vurdering
  • Perfekt bagte pizzaer, måske en anelse til den tørre side. 
  • Vi følte os hjemme og fik god og positiv opmærksomhed. Alt blev serveret i tilpasset hastighed med sød og venlig betjening, trods det var en meget travl onsdag aften. Fuldt hus og mange leveringer ud af huset.
  • Brødet i The French Connection var blandt det bedste grillet brød, som vi har fået længe, både teknisk og smagsmæssigt. Respekt for det. 
  • Bunden er koldhævet surdej og har hævet i op til fem dage. Men den markante sprødhed følger desværre også en tendens til, at den bliver sej og tilmed en smule tør.
  • Vinudvalget skiller sig positivt ud fra mængden med mange spændende og anderledes vine, ubetinget ros for det. Det løftede oplevelsen og gav følelsen af, at det her er mere end “bare” at spise pizza med ligegyldige drikkevarer.
  • Sparsomt med tomatsauce, nduja og salsiccia.

     

    Il Locale serverer god italiensk mad, der balancerer hjemlighed og ambition på fin vis. Vil du prøve noget andet end de klassiske napolitanske pizzaer, er det her et solidt alternativ. Der er ingen unødige gimmicks, bare gode råvarer, enkelhed og sikker tilberedning. Brødet er markant sprødt, hvilket nogle vil elske, mens andre måske vil synes, den bliver lidt hård at tygge i. Men uanset det, så ryger Il Locale ind på vores top 10 over de bedste pizzaer i Aarhus. 

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Il Locale 

      I Guldsmedgade i Latinerkvarteret ligger en helt igennem italiensk restaurant. Il Locale er navnet. De skiller sig på flere områder ud fra de pizzaer, vi ellers ser i Aarhus. På den gode måde, vel at mærke. Deres italienske pizzaer er New Yorker style, hvilket giver en mere fri og til tider cra…
    Senest opdateret: 15/05/2025 09:05