Tag din egen vin med: Fransk bistro i Mejlgade bankede prisen i bund
Læs madanmeldelsen
Restaurant Le Basilic ligger i den mere rolige ende af Mejlgade i Aarhus. Det er en af de få restauranter, hvor man må have sin egen vin med. Bring your own wine, hedder konceptet. Det får restaurantoplevelsen til at blive billigere, og man kan give den gas på drikkevarerne, uden at pengepungen rippes. Stedet er utrolig populært blandt de yngre gæster.
Maden hos Le Basilic er hovedsageligt efter den franske kogebog, men ikke stringent fransk. Den nye køkkenchef laver enkle retter med stor smag, ligesom fransk mad skal være. Menuerne skifter efter årstiderne. Restauranten minder mest af alt om en stemningsfuld fransk bistro. Helt nede på jorden, hvor gæsterne kommer i første række.
Menuerne bestod af:
Gourmetmenu
- Gratineret bruschetta med gedeost
- Hummerbisque
- Filet de chevreuil (Kronhjort)
- Dessert La surprise
3-retters sæsonmenu
- Røget dyrekølle
- Boeuf bourguignon
- Eclair
Maden
Der er to forskellige menuer at vælge mellem. Det er muligt at blande menuerne, så de passer til, hvad du har lyst til. Gourmetmenuen er bedre end sæsonmenuen. Sådan skal det også være!
Til at starte med kom der hvedebrød med oliventapenade på bordet. Lunt og fint.
Starter fra gourmetmenuen
Gedeosten var den klassiske gedeost Soignon på sprødt brød. Her var den velkendte, karakteristiske gedeostesmag i højsædet. En lækker cremet ost uden så meget snak. Rucola, brød og vinaigrette var fin, men spillede andenviolin i forhold til gedeosten.
Hummerbisque
Forretten fra gourmetmenuen var hummerbisque. Den var med krabber samt brødcroutoner. Bisquen var smagsmæssigt meget efter bogen dog ikke så kraftig, som man kan finde dem i Frankrig. En rigtig pleaser-ret, som smagte godt. Den havde hummersmagen og var cremet. Brødcroutonerne var fint sprøde.
Røget dyrekølle
Den anden forret var røget dyrekølle med parmesan, salat, trøffelpasta og oliventapenade. En pæn stor forret. Dyrekøllen var mør som smør og fint røget. En ganske fin efterårsret.
Krondyrfilet
Gourmetmenuen bød her på filet de chevreuil. En meget fransk ret med rigtig god smag. Krondyret var sous vide og særdeles mørt. Skysaucen var godt krydret med salt og peber. Fine sauterede grøntsager til samt pommes duchesse. Til prisen må vi sige, det var et fund. Det var en stor portion, og kødet smagte forrygende godt.
Boeuf bourguignon
En af de klassiske franske retter er boeuf bourguignon. Kødet var godt stegt og vanvittigt mørt. Serveringen var med ristede kartofler, frisk timian, champignon og gulerødder, som har taget smag af vinen. Ellers var vinsmagen afdæmpet. Saucen var flot og god, men i underkanten. God ret med meget kød.
Desserterne
Desserten på gourmetmenuen hedder La Surprise og veksler fra dag til dag. Denne aften var det hindbærsorbet, mousse af passionsfrugt og bagt æble med kanel, som gav sødme. Dertil friske blåbær og en kanelstang til pynt.
Eclair
Her har vi med fransk bagværk af den bedste slags at gøre. Aflange stykker hjemmebagt vandbakkelse fyldt med vaniljecreme. Den søde vandbakkelse suppleres af en hindbærsorbet, der er syrlig og frisk samt brombærcoulis og sukkerribs. En lidt udvidet version af den klassiske franske Eclair måtte vi konstatere. Men den smagte godt.
Vi sparede for vildt på vinene
Vi havde selv vores vine med. Fordelen er, at man kan geare drikkevarerne, som man lyster uden at skulle betale kassen for det. På Le Basilics hjemmeside kan man se menuen inden og dermed sætte vinene til hjemmefra. Der er dog et lille udvalg af drikkevarer, hvis du løber tør undervejs eller hellere vil købe på restauranten.
Alt for mange restauranter har valgt at have kun en vinleverandør, hvilket gør, at vi gæster har et smalt udvalg, og det er i stor udstrækning kun de vine, restauranterne har stor avance på, de sælger. Rigtig dårlig stil over for os gæster. På den front er Le Basilic høj klasse og fortjener ubetinget ros for deres anarkistiske tilgang.
Atmosfæren var ukompliceret
Det er indbydende og stemningsfuldt hos Le Basilic. Her er som en fransk bistro – ikke alt for poleret og klinisk. Vi er nede på jorden og med rustik atmosfære med gule mursten.
Køkkenet er halvåbent, så man kan få et kig ind, mens maden laves. Bordene er dækket med hvide duge og levende lys. Når mørket falder på, er lyset neddæmpet og hyggeligt. Der er 36 pladser og fin plads ved og omkring bordene. Restaurant Le Basilic er et afslappet sted, hvor alle sænker paraderne.
Betjeningen
Der var en tjener på arbejde. En serviceminded yngre fyr i godt humør. Han vidste noget om maden og havde fuldstændig styr på gæsterne. Nu er priserne lave, og da man må have sin egen vin med, regnede vi med, at betjeningen var skåret ned til et minimum. Men sådan var det ikke. Vi var overraskende tilfredse.
- Det tæller mærkbart op, at man selv må have sin vin med. Et plus, da man virkelig kan spare mange penge, og selv vælge de vine man vil drikke.
- Prisen på maden er overraskende lav. Det er hjemmelavet mad. Der er god value for money - og ikke værst i de her tider.
- Hyggelig indretning og stemningen er helt nede på jorden.
- Blander man menuerne, tilpasses prisen derefter. Den frihed får en thumbs up i nutidens meget populære menu-tyranni.
- Autentisk som en fransk bistro, hvor tiden står stille, og man kan slappe af.
- Store portioner i forhold til prisen.
- Man skal have god tid her. Der var ventetid mellem retterne, også selvom vi sagde, de bare skulle køre dem hurtigt. Det var ikke et problem, men man skal bare vide det.
- God betjening, der havde viden om maden og samtalede ved bordene. Vi oplevede værtskab, hvilket efterhånden er sjældent i dag.
- For alvor mør krondyrfilet og forrygende for-indkogt glace.
- Mere kraft i hummerbisquen ville have klædt retten.
- Der er et selskabslokale bagerst i lokalet, hvor der er plads til at sidde afsides med sit selskab. Der er plads til 35 gæster, og Le Basilic er et oplagt valg, hvis man er flere. Det er ikke småpenge, man i så fald kan spare på vinen, hvis man er flere.
- Saucen i boeuf bourguignonen var velsmagende, men i underkanten. Vi fik dog ekstra, da vi spurgte om mere.
- Desserten eclair havde for mange elementer på tallerkenen. Selv om de smagte godt, var det i overkanten.
Restaurant Le Basilic har eksisteret i over 20 år, og lever et stille liv. De er ærlige omkring det, de laver. En fransk hverdagsbistro, hvor maden er god til prisen. Hvis man ser på det gennemsnitlige prisniveau på restauranterne i Aarhus, er Le Basilic noget at det allerbedste value for money i Aarhus lige nu. Grunden er, at man selv må have drikkevarer med, og dermed holder regningen nede. Vi smider en af vores bedste value for money anbefalinger efter Le Basilic.